От х:

Днес в x:

Хъбъл засне галактики като въпросителна

НАСА пусна снимка на космическа въпросителна по повод 19-та годишнина на телескопа "Хъбъл", съобщи в. "Дейли мейл".

Уникалното изображение, направено от космическия телескоп, е снимано от повече от 100 000 светлинни години дистанция и показва група взаимодействащи си галактики, свързани с ярки суперзвезди.

Научното име на космическия фонтан от звезди, газ и прах е "система Арп 194". В горната част на снимката са галактики, които са в процес на сливане. От тях се спуска поток от звездни купове, всеки от които може да съдържа десетки групи от отделни млади звезди.

"Точката" на въпросителната е една-единствена спирална галактика. Откакто бе изстрелян на 25 април 1990 г., "Хъбъл" е извършил над 880 000 наблюдения и е направил над 570 000 снимки на 29 000 небесни обекта.

Разположението му извън земната атмосфера му позволява да създава контрастни изображения без почти никакво фоново осветление. НАСА планира през май да изстреля към телескопа космическата совалка "Атлантис".

Астронавтите от нейния екипаж ще ремонтират и осъвременят "Хъбъл", за да може да работи още 5 години. Наследникът на "Хъбъл", телескопът "Джеймс Уеб", ще бъде изстрелян през 2013 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини