От х:

Днес в x:

Проверка на всяка яхта, кола и къща. Преглед на националния печат

Плащаме двойно при нотариус, предупреждава „Труд"
Правителството се готви да вдигне двойно нотариалните такси на днешното си заседание, научи "Труд".
Оскъпяването ще е най-чувствително при сделките с луксозни имоти - досега таванът на таксата, плащана при покупко-продажба, бе 3000 лв., но вече ще е 7000 лв.
Решението идва след близо едногодишните усилия на нотариалната камара тарифата да бъде увеличена. Нотариусите се мотивираха, че таксите не са променяни вече 10 години, а разходите им оттогава са се увеличили многократно.
Не всичките им искания обаче ще бъдат удовлетворени, споделиха правителствени източници. Камарата настояваше изготвянето на нотариална покана да скочи от 6 на 80 лв., но правителството закова в проекта си повишение на 20 лв.
Заверката на пълномощно, която досега струваше 3 лв., става 5 лв. За удостоверяване на частни документи без материален интерес таксата за първата страница ще е 5 лв. (досега бе 3 лв., а нотариусите искаха да стане 10 лв.), а за всяка следваща страница - по 2 лв. (сега е левче, нотариусите искаха да стане 5 лв.).
Според нотариалната камара дори и увеличени, таксите им остават най-ниските в Европа. За сделка с имот на стойност 100 000 евро таксата у нас скача от 262 евро на 521 евро - от 0,26% на 0,52% от цената. Най-ниската такса в Европа е в Германия - 0,68%. А в Гърция била даже 2,96%.
Българските нотариуси давали работа на 3000 души, изтъкват те в искането си за промяна на тарифата.

Проверка след всяка яхта, кола и къща!, съобщава „24 часа"
В бюджета са събрани с 1,9 млрд. лв. по-малко от планираните приходи за 2009 година, съобщи шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов пред бюджетната комисия вчера.
На извънредното заседание за мерки срещу кризата бяха поканени главният прокурор Борис Велчев, финансовият министър Пламен Орешарски, шефовете на агенция "Митници" и НАП, вицепремиерът Меглена Плугчиева и представители на работодатели и синдикати.
Използвам този форум, за да обявя, че като резултат от извънредните мерки за повишаване на събираемостта срещу сивата икономика НАП ще се опита да събере 400 млн. лева допълнително до края на годината, за да компенсира очакваното неизпълнение на приходите, съобщи Стефанов.
Отделно се готвел и допълнителен план за още 385 млн. лева чрез принудително събиране на данъци и осигуровки.
Стефанов отчете, че изземването на парични средства от каси на длъжници вече е вкарало в бюджета 3,9 млн. лева само за последния месец.
Финансовият министър Пламен Орешарски обеща освен изпълнение на програмата за борба със сивата икономика и свиване на разходите, така както ни е препоръчал МВФ.
Той уточни, че не е обсъждан въпросът за посягане на пенсиите и че дори 13-та заплата все още е възможна, ако мерките дадат резултат. В бюджета бе предвидено от юли пенсиите да се индексират с 9,9%, а бюджетните заплати с 10 на сто.

€500 000 за главата на Вене Сотиров, отбелязва „Монитор"
Поискаха откуп за живота на бизнесмена Вене Сотиров. Първоначално посочената сума надхвърляла няколко милиарда евро, разкриха пред "Монитор" източници, близки до разследването.
"Решихме, че отново се шегуват, защото сумата е приблизително половината от външния дълг на страната", лаконичен беше човек от МВР. По данни на прокуратурата откупът впоследствие е свален на 500 000 евро.
Предполага се, че огромната цифра е била посочена в отговор на твърденията на семейство Сотирови, че нямат бизнес и не са в състояние да я съберат.
Преди дни в писмо до медиите дъщерята на Сотиров - Ирина, се обърна към похитителите. "Момчета, дали са ви грешна информация. Вене е бивш ръководител от голям ранг, понастоящем пенсионер. Той не е бил и не е бизнесмен", гласеше още текстът, в който беше посочена дори заплатата на отвлечения - 1779 лева.
Източници от МВР съобщиха, че семейството на Сотиров получило СИМ карта с предплатени разговори, на която получават указания от похитителите. При поставянето на СИМ картата в мобилен телефон се получило съобщение с исканията на похитителите.
"Вижте, не знам откъде тръгват тези слухове, но аз ви казвам, че още никой от похитителите не се е свързвал с нас. Ние няма откъде да вземем сумите, за които вие ми говорите. Нямаме бизнес като предишните лица, които бяха отвлечени. Мога да ви кажа само, че състоянието на баща ми е критично, защото е сериозно болен. Освен че е диабетик, той има заболяване и на черния дроб", обясни вчера дъщерята на изчезналия бизнесмен.
Синът на отвлечения Киро Киров също твърдеше първоначално, че не е влизал във връзка с похитителите. Впоследствие се оказа, че те са му пратили SMS два дни след като отвлякоха баща му.
Засега се смята, че престъпниците, които държаха Киров в плен, и сегашните похитители на Сотиров са едни и същи. И в двата случая обаче извършителите показват добра информираност за финансовото състояние на жертвите. Последните две мишени са на възраст, което предполага, че с тях няма да има проблеми при отвличането. Според запознати извършителите са работили по списък. След неколкомесечно следене и проучване на навиците на жертвата се избира най-лесната. Разследванията на последните случаи показват, че престъпниците са наясно с разстановката на полицията и предприеманите действия от страна на службите.
За последните 3 години само на територията на София има извършени 16 отвличания, за които властите имат информация. Няма открити извършители по тези случаи.
64-годишният Вене Сотиров беше отвлечен на 16 април пред блок 133 в столичния квартал „Сухата река", където живее. Четирима нападатели, маскирани като полицаи, го натикаха в бял "Опел Астра" с буркан пред погледа на десетки свидетели, сред които и деца. Това стана само 3 дни след освобождаването на вносителя на "Бош" Киро Киров, чието здравословно състояние се влоши във вторник и той бе приет в болница.

Отрязаха ветото на президента, отбелязва „Монитор"

127 депутати се обявиха за вдигането на прага за коалициите, а трима бяха против.
Депутатите не се съобразиха с ветото на президента Георги Първанов и оставиха окончателно 8% праг за коалициите. Това стана при новото гласуване на промените в Закона за избиране на народни представители.

По-висока бариера подкрепиха левицата, ДПС, вносителите на предложението - РЗС, четирима от "Атака" и трима независими. 127 депутати се обявиха за вдигането на прага за коалициите, а трима бяха против. Нито един не се въздържа. От Коалиция за България единствено Георги Близнашки подкрепи мотивите на държавния глава. НДСВ, ОДС, ДСБ и "Напред" напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването.
Говорителят на жълтите Станимир Илчев заяви, че царистите няма да гласуват нито „за", нито „против", нито „въздържали се" по отношение на ветото на президента. Като мотив той изтъкна факта, че държавният глава е подходил различно към двата невралгични елемента в закона - мажоритарния вот и високата бариера.
"Ще освободим целия терен, за да се разгърне изцяло това действие. Избрахме тази позиция, като нежелание да се участва във фарс", каза Илчев.
Социалистът Георги Близнашки пък заяви, че по-високата изборна бариера не е нищо друго освен форма на репресия, която ще доведе до изкривено политическо представителство в следващия парламент.
"С моя глас изразявам мнението на българските социалисти, които изразяват всички демократични ценности и принципи", каза той. Според Близнашки въвеждането на подобен праг е оправдано само при заплаха от влизане на екстремистки партии в парламента.
"Убеден съм, че моята партия рано или късно, и колкото по-рано, толкова по-добре, ще преразгледа позицията на днешното партийно ръководство и ще порицае взетото решение и произтичащото от него поведение, коментира червеният депутат.
Председателят на ПГ на левицата Ангел Найденов обаче контрира, че няма достатъчно аргументи по отношение на ниската бариера за коалициите. Той уточни, че предложението е свързано с ограничаването на големия брой регистрирани партии
"Това е стъпка за преодоляване на близо 400 политически субекта, търгуващи с регистрациите си. И това едва ли е тайна за някого", коментира от трибуната Найденов. Колежката му Мая Манолова пък изтъкна, че 4-процентова бариера е добър филтър за партиите, но според нея през последните години страната ни е изправена пред съществуването на формации, които не представляват никого. Тя определи като клише аргумента, че по-високият праг за коалициите е насочен срещу десницата.
"Просто се огледайте около себе си. Каква е тази смутена сексуалност. Няма логика, с която да ме убедите, че тези 8% решават нечий проблем. На практика вие сте една коалиция, която ще се яви с една регистрация", обърна се към групата на РЗС Любен Дилов-син от "Напред".
Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан пък коментира, че движението споделя съображенията на президента, че не е нормално в страната ни да има над 350 партии. Той обаче определи опита с малките коалиции като негативен. Във връзка с отправените обвинения, че следизборните съюзи са по-безпринципни от предизборните, той отвърна, че първите се задават от суверена, а вторите от партийните централи.
"Предложението на колегите отдясно за увеличаване на изборната бариера поставя въпроса - необходим ли е допълнителен филтър за парламентарната представеност. И отговорът е - да. Има нужда, защото не случайно е въведена въобще бариерата", каза Местан. Той добави, че е важно да се съблюдава политическият субект да има достатъчно ясен профил и достатъчна тежест в общество.
"Страната ще се управлява от следващото правителство в условия на криза. Това прави още по-задължително ясния политически профил в следващото Народно събрание", допълни той.

До последния миг БСП давала гори край морето за 5 лв./кв.м, разкрива „Сега"
Само за няколко дни, точно преди да влезе в сила мораториумът върху заменките, Държавната агенция по горите (ДАГ) с бясна скорост е раздала скъпи горски масиви на смешни цени. Ведомството, контролирано от БСП, се е отказало от 3542 дка държавни гори край морето и в района на София. В някои от случаите масивите са оценявани по 5 лв. на кв. м при пазарна цена от 200 лв.
Справка за последните 47 замени преди мораториума, с която "Сега" разполага, показва, че шефът на ДАГ Стефан Юруков е започнал да подписва заповеди на 16 януари - деня, в който парламентът гласува забраната върху замените на гори, и е приключил на 23 януари, т.е. четири дни преди да влезе в сила забраната. Ударното разписване на заменките се е случвало точно по времето, когато Коалиция "За да остане природа в България" протестираше ежедневно пред парламента с искане забраната за бартери с гори да влезе незабавно в сила.
Справката за замените е за вътрешно ползване в ДАГ, но дори в нея са скрити имената на фирмите, които са получили държавни имоти. Агенцията категорично отказва да огласи публично тази информация, оправдавайки се с търговска тайна.
Най-много гори през януари са дадени от ловното стопанство на Балчик - 431.4 дка. Шокиращо е, че при някои от сделките един квадрат гора е оценяван за 11.50 лв., докато пазарната цена според Системата за агропазарна информация за масиви по морето, предназначени за строителство, е около 160 лв. за квадрат. В самата аргументация на замяната се посочва, че тя се прави заради инвестиционни намерения, което би трябвало да се вземе предвид от оценителя.
Дивечовъдната станция в Балчик е сред най-ощетените откъм раздадени на частници масиви - от 2005 г. досега с подписите на бившите аграрни министри Мехмед Дикме, Нихат Кабил и на Стефан Юруков станцията се е разделила с над 3000 дка от територията си. Общата й площ е 1.3 млн. дка. Именно от нея през февруари м.г. бе направен опит да се извадят 2000 дка, за да се апортират в държавната фирма "Голф развитие". По-късно кабинетът се отказа от решението си и върна идеята на строителния министър Асен Гагаузов за доразглеждане. Тогава министърът заяви, че натискът от частници за замяна на тези земи е толкова голям, че единственият начин да бъдат спасени бил апортът. От балчишката дивечовъдна станция са вадени доста площи за голф: 280 дка взе рекламният бос Красимир Гергов, а преди него - фирми на Гриша Ганчев.
С общо 6 сделки държавните гори край Бургас през януари са намалели с 389.6 дка. И там имотите са оценявани в пъти по-ниско от пазарните цени. Други 250 дка гора държавата е дала на частници през януари в лесничействата Варна и Старо Оряхово.
Преди месец излезе информацията за скандална замяна, с която бившият зам. вътрешен министър Явор Хайтов е получил 94 дка до резиденция "Евксиноград", като квадратният метър е оценен за 28 лв. Пазарната цена там е поне 160-200 лв. за кв.м. Тогава горският шеф Стефан Юруков се оправда с оценителите по сделката и заяви, че те носят отговорност.
Според справката от ДАГ с 3 сделки на частници са дадени и 39.4 дка край Несебър и още 41.5 дка край Царево. И там квадратът е оценяван съответно по 12 лв. и 10.6 лв., т.е. многократно под пазарната цена.
Управлението на БСП в Агенцията по горите бележи абсолютен рекорд в замените - за година са заменени близо 20 000 дка гори, а преди това за 3 години ДПС успя да даде на частници 8000 дка.

КОН ЗА КОКОШКА

Освен край морето с три от замените през януари държавните гори в района на София и Елин Пелин са намалели с общо 1060 дка. Горите край столицата са оценени за средно по 5 лв. на кв. м, дадените в замяна частни гори край Габрово са оценени двойно по-скъпо - по 10 лв. за квадрат. Оценители са изчисли, че декар държавен лес в Елин Пелин върви 438 лв., но според брокери масиви, които се търсят с цел промяна на предназначението, както е в случая, вървят средно по 15 000 лв. за декар. Най-едрата сделка в Софийско е за заменени наведнъж 917 дка в Етрополе, срещу които частниците са дали 977 дка, разположени в Етрополе, Берковица и Ловеч.
Апетитна замяна е направена и в района на Сандански. Там държавата се е разделила с 30 дка, а насреща е получила 67 дка в Берковица. Държавната гора в Сандански е оценена за 2528 лв. дка, а частната в Берковица - по-евтино, за 1191 лв. Пазарните цени в Сандански обаче стартират от 8500 лв. за декар и стигат до 47 000 лв.
Както и при останалите замени горската агенция прави извода, че държавата е на голяма печалба. Благодарение на 47-те сделки тя е увеличила горския си фонд със 7929.886 дка, а общо придобитите масиви били по-скъпи от дадените с 2.3 млн. лв.


МВФ: Рецесия и в България, предупреждава „Дневник"
Рецесията вече е най-вероятният сценарий за България според Международния валутен фонд. Последната прогноза на мисията на фонда е, че тази година икономиката ще се свие с 3.5%, а през 2010 - с още 1%. Ясно е, че бюджетните разходи трябва да се намалят още, каза на тръгване от София ръководителят на мисията Бас Бакер. Той прогнозира значително забавяне на досегашните мотори - строителството, недвижимите имоти и финансовото посредничество, и препоръча бизнесът да се ориентира към реалната икономика.

Само преди месец, в последния доклад за България на фонда, рецесията беше сочена като най-негативния сценарий и надделяваха очакванията икономиката да регистрира минимален ръст. След седмица на срещи с правителствените експерти и БНБ Бакер обобщи, че бюджет 2009 е прекалено оптимистичен и сегашните буфери, сред които 10 % задържане на разходите, няма да спасят сметките на държавата от дефицит. Ако разходната политика не претърпи промяна и се запази сегашната събираемост на приходите, бюджетът ще излезе на червено с 1% от очаквания брутен вътрешен продукт.

За да се предотврати този сценарий и да се реализира минимален излишък, важен за България като страна във валутен борд, фондът предлага да се орежат някои от основните разходни пера, каквито са публичните инвестиции, парите за издръжка, заплати или субсидиите. Бас Бакер отказа да се ангажира кои разходи е най-целесъобразно да се съкратят с обяснението, че това е политическо решение, което правителството само трябва да вземе. "Правителството е наясно с рисковете и с необходимостта да не се допуска бюджетен дефицит", каза пред медиите Бакер.

Изводите на МВФ не са изненадващи, ще свием допълнително публичните разходи, коментира финансовият министър Пламен Орешарски, но не уточни откъде ще се реже. До редакционното приключване на броя не дойдоха и отговори на въпросите на "Дневник", изпратени до премиера Станишев и социалния министър Масларова.

Въпреки негативните очаквания стана ясно, че никой от правителството официално не е повдигал въпроса за сключване на предпазно споразумение с МВФ, по думите на Бас Бакер. За такава стъпка настояват от НДСВ и от средите на бизнеса с аргумента, че България трябва да си подсигури още сега средства, с които да разполага в случай на нужда и които ще дадат спокойствие на чуждестранните инвеститори.

Прогнозата на МВФ е дефицитът по текущата сметка да се свие до 12% от БВП, а инфлацията рязко да падне до около 1.5%. Според експертите на фонда е неизбежно ръстът на заплатите да се забави рязко.

От МВФ уточниха, че България е засегната от кризата по същия начин, както и останалите страни от Източна Европа. Притокът на чуждестранни капитали намалява, кредитирането се забавя, а износът се свива заради рецесията в основните търговски партньори на страната. Именно заради необходимостта да се приспособи към новите условия бизнесът ще трябва да преориентира своите ресурси към реалната икономика, и то към сектори с ориентация към външната търговия. Ако притокът на външни капитали продължи да е нисък, досегашният растеж в строителството, недвижимите имоти и финансовото посредничество дори може да се заличи.

Според икономистът на "Отворено общество" Георги Ангелов и в момента има пренасочване на частните инвестиции от сектора на недвижимите имоти. "От отчета на БНБ се вижда, че само в строителството и недвижимите имоти има спад на инвестициите, докато в останалите сектори те остават сравнително неизменни или дори нарастват. Що се отнася до разходите за труд, може да се наложи в някои сектори дори и да се намалят в зависимост от това колко са изпреварвали ръста на производителността", заяви той.

Според експерти понижаването на разходите за труд не означава задължително свиване на заплатите. По-безболезненият вариант е намаляването на осигурителната тежест, която продължава да се приема от бизнеса като много висока.

Бившият член на управителния съвет на БНБ Гарабед Минасян многократно посочи, че българските инвеститори са по-инертни от чуждестранните, затова не пренасочват вложенията си от недвижимите имоти към други отрасли. Според него с неадекватната си политика в последните години правителството е създало предпоставки за раздуването на балон в този сектор. Става дума за голямата разлика между пазарната цена на имотите и данъчните оценки, по които се декларират сделките. Освен че държавата губи от по-ниските приходи от данъци, по този начин частният бизнес се стимулира да инвестира в строителство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини