От х:

Днес в x:

Учени видяха края на света

Международен екип от учени видя края на света, докато изследваше състава на умиращи звезди, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Таймс". Астрономите, ръководени от д-р Джей Фарихи от Лестърския университет, откриха, че поне едно от 100 бели джуджета, които са останки от звезди, подобни на Слънцето, някога са имали слънчеви системи.

Когато достигнат края на живота си, те се превръщат в червени гиганти. Когато червен гигант изразходи горивото си, външните му слоеве биват ответи и остава звезда-скелет, или бяло джудже. Като използвал инфрачервения космически телескоп на НАСА "Спицър", екипът анализирал газообразните атмосфери около съществуващите бели джуджета, някои от които съдържат частици прах.

Астрономите установили, че прахът е съставен от същите основни материали като астероидите и скалните планети. Това показва, че отломките биха могли да са остатъци от планети, подобни на Земята. Те са били погълнати от червен гигант, преди той да се превърне в бяло джудже.

"Това, което виждаме, може да е съдбата, която очаква и нашата Слънчева система след милиарди години", заяви д-р Фарихи на конференция в рамките на Европейската седмица на астрономията и космическата наука в Университета на Хертфордшир. "Много от системите, които изучаваме, вероятно са били сходни с нашата. Възможно е на някои от тях някога да е имало живот" - продължи ученият.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини