От х:

Днес в x:

Астрономи откриха "детска ясла" на звезди в съзвездието Орион

Учени от Обединения астрономически център на Хаваите са открили оживена "детска" ясла в съзвездието Орион, в която много млади звезди изхвърлят струи от газ във всички посоки, предаде Ройтерс.

"Региони като този обикновено се описват като "звездни детски ясли". Данните от настоящето изследване показват, че "детската ясла" в съзвездието Орион е пренаселена от звезди и в нея цари хаос", обяснява Крис Дейвис от изследователския екип.

Младите звезди изхвърлят струи от водородни молекули на трилиони мили в различни посоки на междузвездното пространство. "Изследването на звездите е фундаментално, защото ни помага да научаваме повече за формирането на нашата звезда и планетите, които орбитират около нея.

Много от звездите, родени в съзвездието Орион, ще еволюират и ще станат точно като Слънцето. В близост до някои от тях дори е възможно да има планети, подобни на Земята", казва Томас Станке от Европейската южна обсерватория, който също е участвал в изследването.

Международният изследователски екип е използвал данни от Британския инфрачервен телескоп, Международния изследователски институт за радио астрономия, телескопа с милиметрови вълни в Испания и орбитиращия телескоп "Спицър". БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини