От х:

Днес в x:

Тайната на нощното зрение се крие в ДНК

Германски изследователи оповестиха, че са открили важен ДНК елемент, който е в основата на доброто нощно зрение на нощните бозайници, съобщи ЮПИ.

Екип от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен е идентифицирал ДНК във фоторецепторни пръчковидни клетки, отговорни за виждането на слаба светлина.

Ядрата на пръчковидните клетки се превръщат в малки фокусиращи светлината лещи, като в окото на нощния бозайник има милиони подобни лещи.

Конвеционална е "архитектурата" на почти всички ядра в пръчковидните клетки на дневните бозайници, включително приматите, свинете и катериците, заяви изследователят Борис Джофи.

От друга страна уникална "архитектура" се наблюдава у нощните бозайници. Тя има важни разклонения за оптическите свойства на тези клетки, заяви Йохен Гук от Кеймбриджкия университет.

При нощните бозайници става въпрос за малки лещи. В някои случаи светлината е разпръсната във всички посоки, а в други е фокусирана в права посока, поясни той. Резултатите от изследването са публикувани в Cell.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини