От х:

Днес в x:

Звезден дъжд се изсипва на Земята от Великден

От 19 април над Земята започна да се изсипва рояк от падащи звезди. Става дума за метеорния поток Лириди, съобщиха за в. "Московский комсомолец" от Държавния астрономически институт "Щернберг" на Руската академия на науките. Метеорен поток е породен от кометата C/1861 G1.

Наблюдава се всяка година и се нарича още априлски лириди. Неговият радиант лежи на границата между съзвездията Лира и Херкулес. Пиковият момент е на 22 април, а обичайното време за наблюдения е до 25 април. Метеорите са слаби. Максималното число при пика е 10.

Тази година има благоприятни условия за наблюдението на Лиридите, тъй като е новолуние. Малкият сърп на Луната няма да попречи на красивата гледка. Лиридите са един от най-древните метеорни потоци.

Данни за тях съществуват отпреди 2500 години. След Великден започва още един метеорен поток. От 24 април до 20 май ще се наблюдават Акваридите. Те са метеорен поток, породен от Халеевата комета.

Средната плътност в максимума, който се очаква да настъпи на 4 май, е 35 метеора. Метеорните потоци са астрономическо явление, при което голям брой метеори се виждат за кратък период от време.

Всяка година в един и същи период орбитата на Земята пресича облак от частици твърда материя - отломки от периодични комети, останали в орбита около Слънцето. Това явление се нарича още метеорен или звезден дъжд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини