От х:

Днес в x:

Превръщат кръчма в читалище, баби влизат в интернет

Селската кръчма в Браница, харманлийско, ще се превърне в читалище. Идеята е на кмета Иван Сенков.

Кирпичената сградата на предишното им просветно средище
"Слънце" рухнала преди години и оттогава хората няма къде да се събират и да развиват самодейност.

С помощта на кмета на Харманли Михаил Лисков, управникът на Браница е успял да издейства от общинския съвет 38 000 лв. за реконструкцията. 18 000 от тях вече са похарчени за откупуването на сградата от РПК. С остатъка от 20 000 лв. ще бъдат подменени дограмите, покрива и вратите.

От кметството обмислят да обособят едно от помещенията, където да направят лекарски кабинет с чакалня. „Всичко ще променим! Ще запазим обаче пещта, за да въртим чевермета за празниците на селото. Ще пооправим и лакираме и красивата дървена ламперия в основната зала, където е минала част от младостта на бащите ни", нарежда първенецът на Браница, докато отупва праха по столовете. "Не са много парите, но с общи усилия ще успеем", категоричен е кметът. Той е оптимист, че за Нова година ще могат да празнуват в новото читалище. Ще събере хора да направят лавици за книгите. А от рухналото читалище ще си пренесат и библиотеката.

„Другаде от училищата правят шивашки цехове, а читалищата им стават пивници. Ама истината не е само в парите и виното, а и в знанието. Затова ние ще направим обратното - от кръчмата - културен дом ", гордеят се браничани.



Бай Кольо Недялков е особено доволен от чаканата новост. "На събрания ще идваме. Ще гледаме телевизия. Искаме и кино. И за вестници дано да ни абонират.", надява се 80 -годишният мъж.

Разбрали, че кметът им кара курс по компютърна грамотност, жените от Браница настояват като екстра в новото читалище да имат и компютър с интернет. "Кметът да ни научи и да ни докара интернет да гледаме внучетата по света през компютъра", искат те. „Чухме, че в други села бабите това вече го знаят. Да не сме по-изостанали от тях, я!"

Кметът им също се надява да успее да задели някой лев, за да сложи поне един компютър. Иван Сенков с готовност обещава и да обучи бабите.

Плановете какво да има в новото средище вече са набелязани. Остава да се реши какво ще е името му. Спорове за това се водят още от както се е разчула идеята.

Да се казва „ Просвета!", отсичат едни. „По- добре да е „Възраждане", защото ще се възроди читалищната дейност в селото ни", разсъждават други. „Има време да умуваме за името. Преди това ни чака много работа!", реплекират ги трети.
Както и да кръстят новия си културен дом, както го наричат тук, едно е сигурно- той ще съживи духа на селцето им и ще направи живота
им по-интересен, убедени са хората от Браница.

Красимира Славова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини