От х:

Днес в x:

Ще отглеждат брюкселско зеле на Луната

Американски учени планират да отглеждат зеленчуци в парници на Луната, за да разберат дали бъдеща колония би могла да се изхранва сама, съобщи в. "Дейли телеграф".

Корпорацията "Парагон спейс дивелъпмънт" в Аризона, която е работила с НАСА, представи плановете си да спусне на Луната мини парници. В тях ще се отглеждат цветя и зеленчуци от семейството на зелето като брюкселско зеле и други видове зеле. Впоследствие те могат да се използват като фураж за домашни животни.

Специалистите от "Парагон" описват космическия си парник с височина 45 см като "Лунен оазис". Той ще бъде изстрелян в космоса не по-рано от 2012 г. от "Одисей муун лимитид". Фирмата е член на "Гугъл лунар Екс прайз", която ще награди всеки проект, в рамките на който бъде изстрелян, спуснат и използван роувър върху повърхността на Луната.

Брюкселското зеле се развива от семе до цвят само за 14 дни. Следователно жизненият му цикъл може да завърши в една-единствена лунна нощ.

НАСА, която ще пенсионира парка си от космически совалки в края на 2010 г., е насочила вниманието си към две нови цели: да върне астронавти на Луната до 2020 г. и да осъществи пилотиран полет към Марс до 2030 г.

Лунният парник се сравнява с експеримент на Южния полюс, където условията включват околна среда с висока надморска височина и ниско атмосферно налягане, студени ветрове и температура от минус 100 градуса по Целзий. Парникът на Южния полюс, който работи вече 5 години, дава възможност на работещите в най-студеното място на Земята да си отглеждат домати, чушки, марули, ягоди и подправки. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини