От х:

Днес в x:

До 30 години ще осъществим контакт с живот на други планети

Живот на други планети ще бъде открит до 2030 г. Такова е мнението на един от най-видните руски астрофизици, ръководителя на Астрокосмическия център на Физическия институт "П.Н. Лебедев" на Руската академия на науките академик Николай Кардашев, предаде ИТАР-ТАСС.

"Надявам се, че в близките няколко години в астрономията ще бъдат направени много големи научни открития, че до 2030 г. ще открием живот на други планети", заяви ученият.

"Тогава ще видим как се живее там и какво се диша. Напълно съм уверен, че ще намерим братя по разум, и ми е странно, че някой се съмнява в това", допълни той.

Академик Кардашев отбеляза, че сега за изясняване на по-рано неизвестните основни закони на Вселената и в частност за търсене на живот и извънземни цивилизации на Земята и в космоса се създават най-големите в цялата история на науката телескопи.

"Изстреляната тази година американска орбитална обсерватория "Кеплер" трябва ежегодно да открива около 50 планети, подобни на нашата. Ще е странно, ако в условия, сходни с тези на Земята, не бъде открит живот. Обсерваторията ще може да определи състава на атмосферата им, в частност да открие кислород, а това ще свидетелства за наличие на живот", поясни ученият.

Според него важни и интересни открития ще бъдат направени и с помощта на космическия телескоп "Радиоастрон", който трябва да бъде изведен на орбита от Русия в края на годината. Този телескоп ще позволи да се получат по-рано недостижими по своята детайлност изображения на изследваните космически обекти.

По думите на академик Кардашев, много експерименти се опитват да установят природата на тъмната материя и тъмната енергия. Засега обаче е трудно да се каже кой от тези експерименти ще се окаже най-успешен.

"Ясно е, че в близките няколко години ще бъдат получени много интересни и важни данни. Това се отнася най-вече за Големия адронен колайдер, който трябва да започне да функционира тази година. Дали с негова помощ ще бъдат открити нови частици, които се явяват като основа за физиката на елементарните частици, е кардиналният въпрос", смята академик Кардашев.

"И положителният, и отрицателният отговор на този въпрос ще има фундаментално значение", увери той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини