От х:

Днес в x:

Формата на Титан насочва към подземни езера

Сатурновата луна Титан е изненадващо сплескана, което означава, че под повърхността може да се крият големи резерви течен метан, съобщи "Ню сайънтист".

Космическият кораб "Касини" измери с радар точната форма на Титан за първи път.

Стана ясно, че Титан не е точно сферичен, а е сплескан на полюсите. Те са с около 700 м по-надолу, отколкото екваторът му.

Луната, която е насочена към Слънцето само с едната си страна, е изпъкнала малко повече откъм Сатурн. Затова формата на екватора също не е правилна, а варира с около 400 м, обясни ръководителят на изследването Хауърд Зебкер от Станфордския университет.

Титан е по-сплескан от очакваното, което може да е признак, че луната някога е била по-близо до Сатурн и се е въртяла по-бързо.

Сплескаността на полюсите съответства на едно от обясненията защо въглеводородните езера на повърхността на Титан са само в полярните райони.

Ако спътникът има резервоари от въглеводороди под повърхността, езерата може да са на местата, където тя е достатъчно ниско, за да избие част от течността.

Ако Титан има скрити резервоари от метан и етан, това може да обясни изобилието на метана в атмосферата му.

Диаметърът на Титан е 5151 км. Той е малко по-голям от планетата Меркурий, но отстъпва по размери на най-голямата луна в Слънчевата система, юпитеровия Ганимед.







Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини