От х:

Днес в x:

Ханделсблат: България е следващата

България е следващият кандидат за международна финансова помощ, макар и финансовият министър Пламен Орешарски да е категорично против сключване на предпазно споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), пише в обширен анализ, посветен на кризата в източноевропейските държави, в. "Ханделсблат".

Основният довод на министъра: не е коректно новото българско правителство да бъде натоварваноно с подобна договореност на настоящето, отиващо си към средата на годината.

Според изданието България няма кой знае какви възможности за маневри, тъй като домакинствата у нас, както и в Румъния и други държави от региона, отделят около 20 на сто от доходите си за обслужване на получените от тях кредити. Реална опасност представлява нарастването на безработицата, което може да доведе до бум от необслужени заеми и сериозни затруднения за хората.

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" предупреди миналата година, че Източна Европа е податлива на кризи и че предстоят огромни трудности вследствие на прекомерното задлъжняване. За отделните страни, в периода 2002 - 2007 г., дълговете нарастват средно с 44 процента на година.

Това довежда до огромен дефицит на платежния баланс в източноевропейските държави. България е с един от най-високите в региона дефицити - 24.5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, докато за страните от еврозоната осредненият показател е 0,6 на сто. Външните ни задължения също растат и в момента възлизат на 112% от БВП.

На фона на всички негативни данни и прогнози все пак има и нещо обнадеждаващо - България отново очаква да отчете бюджетен излишък.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини