От х:

Днес в x:

Преглеждат безплатно за туберкулоза в Хасково

Безплатни прегледи и изледвания за туберкулoза започват от днес в областния диспансер за белодоробни заболявания. Това съобщи на брифинг шефът на диспансера д-р Ирина Караманова. Повод за днешната среща с журналисти е световния ден за борба с туберкулозата. Консултациите и изследванията ще се извършват безплатно в срок от един месец.





В Хасковска област се забелязва леко занижаване в ръста на заболяемостта, коментира д-р Караманова. През 2007-ма новооткритите случаи са 114, а през 2008-ма само с два повече - 116. Въпреки това незначително увеличение средната заболяемост в областта отново е над средната за страната. През последните години в региона заболяемостта е 44, 01 на 100 хиляди. За страната през същия период е 37.01 на 100 хиляди. Хасковска област продължава да бъде на 6-то място в България по брой заболели през последните години.


90 % от новорегистрираните случаи са болни от белодробна туберкулоза. Около 10-15 деца и юноши заболяват годишно през последните 5 години. Лошото е, че много от тях развиват тежка форма на инфекционото заболяване. Наблюдва се и бацилоотделяне, коментира д-р Караманова.

По програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България" диспансерът за белодробни заболявания е получил 38 500 лв. допълнително финансиране. Средствата се разпределят за изследвания, закупуване на нови микроскопи и обурудване.

В световен мащаб от 90-та година заболямостта започва да расте. Една трета от населението е носител на туберколозни бактерии. Те носят заразата в себе си, но не са развили инфекциознотото заболяване. 8 млн. боледуват от активна форма на туберколоза. Ежегодно в България се откриват от 2000-3000 нови случаи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини