От х:

Днес в x:

Правосъдният министър: Сградата не прави правосъдието

Сградата не прави правосъдието. Така отговори на въпрос на Haskovo.net министърът на правосъдието Миглена Тачева днес в Хасково. Повод за брифинга, който тя даде заедно с шефа на Върховния административен съд Константин Пенчев, бе откриването на новата сграда на хасковския административен съд.

Въпросът на Haskovo.net към Миглена Тачева всъщност гласеше: "Госпожо министър, имате ли усещането, че в съдебните палати на България – и стари, и нови, присъства това, в името на което те са построени?". Има съдии, които не са за съдии, призна Тачева.



Константин Пенчев пък даде примери от САЩ и Австрия, където въпреки зловещите престъпления, станали напоследък, хората не ругаят съдебната си система. Разбира се, Пенчев веднага бе попитан от Haskovo.net защо според него в САЩ и Австрия хората не ругаят съдебната си система. В отговор шефът на Върховния административен съд отвърна, че според него става дума за народопсихология – хората в САЩ са убедени, че са най-великата нация, че при тях всичко е перфектно, докато в България не било така.

След този отговор репортерът на Haskovo.net реши, че няма смисъл да задава повече въпроси.



Над 2 милиона лева са инвестирани в новата сграда на хасковския административен съд, обяви на брифинга министърът на правосъдието. Висшият съдебен съвет отпусна допълнитени суми за оборудване, за системи за сигурност, за осигуряване на пропускателния режим.

Новата сграда бе тържествено осветена от пловдивския митрополит Николай. На церемонията освен шефа на ВАС и правосъдния министър присъстваха още членове на Висшия съдебен съвет, бившия министър Георги Петканов, комисарят на ОДП Хасково Атанас Ненков, шефът на следствието Кръстьо Кръстев, кметът Георги Иванов, областният управител Райна Йовчева, прокурори и съдии от окръжния и районния съд.



Това е първата новопостроена сграда за нуждите на административните съдилища в страната.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини