От х:

Днес в x:

ОбС Хасково погази закон

Едно от решенията, гласувано и прието на последното заседание на хасковския общински съвет е в противоречие със закона. Става дума за приетите цени за право на прокарване и преминаване на подземни кабели в общината. Докладната бе внесена от кмета Георги Иванов и в нея се предлагат формули, по които се изчислява дължимата такса за така наречените сервитути. В подземната канална мрежа минават кабелите за телевизия, интернет, и други комуникации.

Докладната се основата на чл. 287 от закона за електронните съобщения. Член 287 обаче бе променен на 19 февруари тази година, а на 4 март президентът е подписал указ за публикуването му в Държавен вестник. Законът е публикуван и е влязъл в сила.

Според промените в него при имоти публична общинска собственост обезщетение за право на преминаване на подземни кабелни мрежи не се дължи. Буквалният текст е следният: "Използването на мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти, публична общинска собственост, за прокарване, преминаване и поддържане на електронни съобщителни мрежи на предприятията, предоставяще електронни съобщителни мрежи и услуги, е безвъзмездно".

В решението на общинския съвет от 6 март обаче подробно е описано какви суми се дължат, и те никак не са малки – от 10 до 25 лв. на метър в зависимост от зоната. Вероятно правото на преминаване на един кабел под улица в Хасково излиза по-скъпо от самия кабел.



Ирена Узунова (на снимката горе), адвокат и общински съветник от ГЕРБ, научи от Haskovo.net за гафа на общинарите. Тя призна незаконността на приетия акт, но оправда гафа с факта, че в петчленната комисия по законността към ОбС има един единствен юрист – Таня Стойнова. И слънце да е, не може да огрее навсякъде, каза Узунова за колежката си в ОбС. Тя допълни, че мнозинството в ОбС е вкарало в комисията един единствен юрист по простата причина, че в самото мнозинство е само един – Таня Стойнова.

Вината тук е по-скоро на правния отдел на общинската администрация, която ни прави за резил да гласуваме противозаконни решения. Всеки юрист, който се занимава в местното самоуправление следва да е наясно не само с актуалните промени в законодателството, но и със самите законопроекти, да следи гласуването им на първо и второ четене, да е наясно с духа на законите, не само с членовете и алинеите, каза още Узунова.

Още на следващото заседание на ОбС ГЕРБ ще внесе докладна записка за промяна на това решение, ако не го направи самата общинска администрация, чието задължение е това, подчерта Ирена Узунова.

Тя допълни още, че няма наредба, приета от ОбС Хасково, в която да няма поне една точка, противоречаща на някой закон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини