От х:

Днес в x:

Банки вече свалят лихви по депозити

Макар че лихвите по депозитите все още като цяло са високи, няколко банки обявиха курс в посока надолу, сочат данните на анализаторите от "Моите пари" за февруари. Понижават се лихвите по 1- и 3-месечни депозити, докато увеличенията продължават при 6- и 12-месечните продукти, информира в. Сега.
УниКредит Булбанк, например, не удължи срока на много от промоциите си. Досега процентът в края на 4-тия лихвен период по "Растяща лихва" достигаше 12 % за депозити в левове, но беше свален до 9 %. В евро процентът падна от 10% на 7%. Лихвата по 1-годишния депозит "Рокада" в левове беше намалена от 8.80 % на 4.85 %.

Първа инвестиционна банка също не продължи промоцията си "Златен депозит". Банката започна да предлага нов 3-месечен продукт "Мартенски депозит" с лихва в левове и евро 8.75 %, която е доста по-ниска от предишната промоция (9.75 %).

Повечето банки все пак увеличават лихвите върху спестяванията, за да привличат свеж ресурс.

Условията по потребителските кредити през февруари се промениха в негативна посока. Завишенията на лихвите бяха в рамките на 0.25 % до 1 %. Само Алфа банк намали лихвите по продуктите си с около 0.70 %, но това остана изолиран случай, отчитат анализаторите.

Райфайзенбанк и Банка Пиреос качиха лихвите по всичките си потребителски заеми в левове и евро съответно с 0.50 % и с 1 %.

При жилищните кредити няма особено раздвижване, но там, където има промени, те са в посока на увеличение - с 0.50 % до 1 процентен пункт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини