От х:

Днес в x:

Без изпит за ВУЗ. Преглед на националния печат

„Труд":Премиерът: Не може да сме заложници на Москва и Киев
Смятам за неприемливо ние, гражданите на Европейския съюз, да бъдем потенциални заложници на проблемите, които съществуват между Руската федерация и Украйна. Това заяви вчера по повод опасността от нова газова криза премиерът Сергей Станишев. Ден по-рано той обсъдил въпроса в Брюксел.
"Опасността от нов епизод от газовата криза показва още по-ясно, че това, което се случва, е общоевропейски проблем. И има нужда от общо решение на проблема за диверсифициране на източниците на газ за ЕС както като източници, така и като маршрути", смята Станишев.
Проектите, които България е предложила по отношение на свързването на газовата ни система с тези на Гърция и Румъния и за газовото хранилище в Чирен, също са били обсъдени на срещите на премиера с шефа на Еврокомисията Жозе Барозу и еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс в четвъртък. "Смятам, че това са важни мерки за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще", подчерта Станишев.

„Стандарт": Бойко даде заявка за премиер
Ако избирателите гласуват мощно за ГЕРБ, ще поема своята отговорност и ще стана премиер. Тази заявка даде за първи път неформалният лидер на партията Бойко Борисов. Той допълни, че всичките му мечти са се сбъднали - станал е полицай, генерал и е спечелил всички конкурси за политик на годината. За изборите няма да правим коалиция, няма да съсипя партията заради някакъв пост, обеща от ефира на Нова телевизия Борисов. Той допълни, че ако ГЕРБ е първа партия, а БСП - втора и не стигат гласовете, за да се състави правителство, той ще даде мандата на червените. Оставаме в опозиция и на 100-ия ден ще ги сменим, обясни неформалният лидер на ГЕРБ.
Според Борисов няма как на този етап да работи с "Атака", тъй като оценките за действията им и от Брюксел, и от Вашингтон били много остри. СДС и ДСБ трябва да се стегнат и да изкарат хората си до урните, а да не се конфронтират с ГЕРБ, коментира още Борисов. По думите му, ако партията му на вота вземе 20 на сто, а десните 10%, можело да се говори за евентуална коалиция с "Атака".

„Новинар": Коалицията СДС-ДСБ все по-проблематична
Най-късно до 20 март трябва да е ясна формулата за явяване на изборите, каза вчера в парламента синият лидер Мартин Димитров. Той се въздържа от коментар за целесъобразността на коалицията с ДСБ. Преди ден софийската организация се обяви против участие в общи листи с лидери, разцепили СДС и създали свои партии.
Димитров обясни, че окончателно решение сините ще вземат на 10 март, когато е Националният съвет на партията. Моето мнение ще бъде много важно за тези хора, но аз няма да го налагам, ще оставя хората да вземат това решение, измъкна се Димитров. Той обясни все пак, че разбира онези, които са против обединение с Костов. Нормално е да има настроения против Иван Костов, хората в София са го подкрепяли, стоели са зад него, в момента, в който той си е направил друга партия, как очаквате те да реагират, попита Димитров.

„24 Часа": 17-годишен краде ключовете на сестра си, смаза 4 коли със 150 км в час

17-годишен ученик сви ключовете от колата на сестра си, вдигна 150 км/ч с нея и нацели 3 автомобила вчера сутринта в столичния кв. Дружба. Пострадаха 8 души, включително неправоспособният шофьор, но няма опасност за живота им.
Колите бяха здраво натрошени, видя репортер на вестника към 11 ч. Виновникът за катастрофата изчакваше огледа в полицейска кола, а майка му ридаеше край него.
Към 9,30 ч десетокласникът Ангел Крашки издебнал сестра си, докато спи, взел ключовете и решил да разходи двама приятели с фиата й.
Когато младежът тръгнал да изпреварва, заради високата скорост изгубил контрол над колата и влязъл в насрещното платно. Първо ударил странично сеат, който се завъртял 4 пъти. После се блъснал в такси и беемве.
На мястото бързо пристигнали лекари и пожарникари, които извадили от една от колите затиснат мъж.

„Сега": Съдът иска още доказателства за невинността на Р. Петков
Софийският апелативен съд намери неясноти в решението на градския, с което бившият вътрешен министър Румен Петков бе оправдан за разкриване на държавна тайна по непредпазливост. Затова от ДАНС бе изискана заповедта, с която се определя коя информация е служебна тайна. Тя трябва да пристигне до 10 април, за когато бе отложен процесът. Магистрати отдавна предполагат, че делото няма да бъде решено преди парламентарните избори. Бившият вътрешен министър вчера прати само адвоката си в съда.
Процесът срещу Петков за осветляването на Алексей Петров като сътрудник на ДАНС се гледа при закрити врата. Това бе и оправданието на Софийския градски съд да откаже да огласи мотивите, с които Петков бе оправдан, въпреки че по закон решенията са публични и трябва да се публикуват в интернет.

„Дума": Въвеждат унифициран етикет на храните
Ще бъде въведен задължителен унифициран етикет на всички хранителни стоки и напитки за съдържание, произход и технологията на производство, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, цитиран от "Фокус". За целта ще бъде обявен конкурс за фирма-изпълнител по Закона за обществените поръчки за точния модел на етикета, който производителите и вносителите да спазват. Според Цветанов задължително изискване на европейския пазар е да има точна информация за произхода на даден продукт.
Въвеждането на етикета трябва да стане в най-кратки срокове, преди края на мандата на правителството, уточни пред журналисти зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Той обясни, че така потребителите ще знаят точно какво купуват - например колко телешко месо има в един салам. "Така, когато искате да си купите евтин салам, ще знаете какво точно има в него, когато искате да си купите скъп - той например не трябва да е произведен от замразено месо от държавния резерв на държавата X, Y или Z, а скъпият салам, луканка и шунка да бъдат произведени от биологично отгледано и хуманно заклано животно и т.н.", коментира зам.-министърът.
Преди окончателното приемане на въвеждането на този етикет и научният бранш трябва да каже своето мнение.

„Дума": Изпитите за ВУЗ са излишни според Даниел Вълчев
Кандидатстудентският изпит отдавна трябваше да остане само за онези специалности, към които има твърде голям интерес и където е нужен предварителен подбор на студентите. В останалите случаи такъв изпит не се налага. Такова мнение изрази вчера просветният министър Даниел Вълчев, който заедно с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев откри обновена библиотека със 17 хил. тома книги в едно от общежитията в Студентския град.
Относно изпитите Вълчев даде пример с немските и френските университети, където се влиза само с дипломата за средно образование.
Втора задължителна матура за зрелостниците няма да има, каза още министър Вълчев. По въпроса за исканите 700 места повече от Софийския университет министърът отговори, че това искане е напълно легитимно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини