От х:

Днес в x:

Данъчни купували земя за по 28 стотинки

Висшестоящи данъчни служители са купували държавни имоти на цени под пазарните, като някои сделки са за 28 стотинки на квадратен метър.

Това разкрива Нова телевизия в свое разследване, което ще бъде излъчено тази вечер. Екип на частната медия е проверил на какви цени висшите служители на Националната агенция по приходите (НАП) са купили имоти и дали при тези сделки не са укривани данъци.

Оказало се, че доскорошният шеф на НАП Мария Мургина е собственик на 7 имота. Освен няколко апартамента в София и парцели в град Бяла и в софийския кв. Симеоново, тя е купила земя по Южното Черноморие. Върху нея в момента се строи 4-етажна сграда, тип фамилен хотел, въпреки че според документацията обектът е планиран като вила. Мургина е станала собственик на 517 кв. метра в местността Буджака край Созопол за сумата от 8000 лв.

Сред данъчните служители, купували евтини имоти, е и директорът на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението" в НАП в Бургас Румяна Дулева. Тя, заедно със съпруга си Иван Дулев, са извършили 31 имотни сделки по Черноморието.

Много от имотите са купени на цени под пазарните и след това препродавани, сочи справка в Службата по вписванията. Сред повече от успешните сделки на семейство Дулеви е покупката на 2205 кв.м. земя, частна държавна собственост от Министерството на земеделието само за 619 лв. или за 28 стотинки за квадратен метър, разкрива Нова телевизия.

Медията припомня, че един милиард лева са източени от измами с ДДС с участието на висши данъчни служители. Заради скандала прокуратурата е образувала дело срещу висши служители от НАП, а данъчен № 1 Мария Мургина подал оставка.

В хода на проверките срещу данъчните ревизори се появиха съмнения, че фирми на техни близки са толерирани с данъчни облекчения, а самите данъчни служители се оказаха собственици на апетитни имоти по Черноморието. До момента органите на реда обаче не са установили дали това е така.

Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини