От х:

Днес в x:

Вътрешният министър: 50% увеличение на заплатите звучи нахално

"Синдикатът: Миков е първият министър в историята, който плюе по полицаите
Степан Хиндлиян
Исканията за 50% увеличение на заплатите на служителите в МВР звучат нахално. Нека полицаите се огледат, да се ослушат, да видят обстановката и какво става". С тези думи вътрешният министър Михаил Миков взриви в петък отношенията между политическото ръководство на министерството и недоволните полицаи.

"Какво очаквате от такъв човек, тази реакция я знаем и показва отношението на МВР към служителите. Това е първият министър в историята, които си позволява да плюе по полицаите", възмути се пред Mediapool шефът на новия полицейски синдикат Иван Павлов.

Изказването на министъра е изненадващо на фона на досегашното му поведение и коментари по темата за заплатите. От началото на полицейските протести той се задоволяваше само със спокойното твърдение, че пари за 50% увеличение няма и че могат да се отпуснат пет процента повече, но след съкращенията в системата.

"Това е арогантно и нахално поведение, може да питате всеки полицай на улицата и той ще ви каже, че се срамува, че министър му е Миков", добави синдикалният лидер. Павлов е убеден, че това изказване на министъра допълнително ще демотивира полицаите.

По думите на Павлов политическият ръководител на МВР се държи по този начин, защото е некомпетентен и изпълнява задълженията си с отвращение.

А според Михаил Миков в момента се работи по исканията на полицаите, а колкото до твърдението на синдиката, че тримесечните бонуси не се изплащат, той коментира, че сроковете не са изтекли.

"Ще ви кажа кои срокове не са изтекли – тези на мандата на парламента и на правителство", контрира Иван Павлов. Той отново заяви, че по шестте искания, представени на ръководството от контактната група, няма никакво развитие. Павлов добави, че още не е започнало и изплащането на предвиденото в бюджета пет процентно увеличение на заплатите.

Преди ден Иван Павлов заяви на пресконференция, че има информация за упражнен натиск върху граничаря от Крумовград, който сложи край на живота си преди няколко дни. Служителят се оплакал на колеги, че е подложен на сериозен стрес от началниците си заради заплахата от съкращаване и помолил всичките му коментари в полицейските форуми да се изтрият.

Шефът на граничната полиция Красимир Петров отхвърли това твърдение на Павлов за самоубилия се граничар. "Няма такова нещо. Разследването не е приключило. Самоубилият се не е бил застрашен от съкращаване", заяви той.

От своя страна Михаил Миков каза, че е цинично да се използва подобен трагичен случай за спекулации. Той допълни, че не прави чест на хората, използващи пресконференция, чието предназначение е да се поставят синдикалните и социални искания, за такъв тип изявления.

От полицейския синдикат още преди близо месец предупредиха за ескалиране на напрежението в системата, а изказването на министъра със сигурност ще налее допълнително масло в огъня. Какво е отношението на редовите служители на реда, ще може да се види още на 15 март, за когато е насрочен първият национален протест на полицаите.




--------------------------------------------------------------------------------
Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини