От х:

Днес в x:

Екстракт от ябълки срещу рак на гърдата

Яденето на ябълки помага срещу рака на гърдата, показа американско изследване, цитирано от в. "Дейли телеграф".
Екип, ръководен от проф. Руи Хай Лиу от Института по сравнителна и екологична токсикология към Корнелския университет в Ню Йорк, е установил, че когато на плъхове се давал ябълков екстракт, той забавял развитието на аденокарцином у тях. Тези тумори са най-честата причина за смърт от рак на гърдата.
Учените забелязали, че колкото повече ябълки изяждали плъховете, толкова повече се забавял растежът на злокачествените образувания и намалявал броят им. Когато на плъховете не се давали ябълки, туморите започвали бързо да нарастват у 81% от тях.
У гризачите, които изяждали еквивалента на 1 ябълка дневно, раковите образувания се увеличили само в 57% от случаите. Туморите на плъхове, които консумирали еквивалента на 6 ябълки дневно, се разраснали само в 23% от случаите.
Учените са убедени, че изследването доказва колко е важна ролята на флавоноидите, приемани чрез храната. В ябълките има най-високо количество от антиоксаданта.
Флавоноиди съдържат също портокалите, гроздето, ягодите, сливите и бананите. Двумесечното изследване е публикувано в "Джърнъл ъв агрикълчъръл енд Фуд кемистри".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини