От х:

Днес в x:

Замразяват заплатите. Връщаме милиони на ЕК. Преглед на националния печат

„Дума":Връщаме 12,5 млн. лв. по ФАР
България ще върне 12,5 млн. лв. на ЕК, съобщи вчера националният ръководител, отговорен за финансовото управление на средствата от ЕС Димитър Ивановски след традиционния работен обяд с посланиците на държавите членки на ЕС, който дава вицепремиерът Меглена Плугчиева, предаде БГНЕС. Ивановски обясни, че средствата, които ще върнем на ЕС, са пари от програма ФАР, за които са установени нарушения. Нередности са установени за 12,5 милиона лева. Тези средства са част от замразените плащания. За останалите договори по ФАР, сключени в условия на разширена децентрализация - след 29 юни 2007 г. в двете изпълнителни агенции по ФАР в МФ и МРРБ, съвместно решение ще се вземе на по-късен етап. Общата сума на замразените плащания по програмата е 323 милиона евро.

„Новинар": ЕНП иска правителството да се извини на Европа
Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс поиска премиерът Сергей Станишев да се извини за думите си, че в Европа прилагат двойни стандарти спрямо България. Той окачестви изказването като смешно и неприемливо, заради което „властите в България трябва да се извинят".
Мартенс остро разкритикува управляващите, като заяви, че те „очевидно имат нужда от продължаване на корупционните схеми" и че парите, предназначени за инфраструктура, „потъват дълбоко в джобовете на корумпирани политици". Станишев отказа да удостои с коментар Мартенс, защото имал по-важна работа - да направи първия ход в партията между Топалов и Камски.

„Труд": Прокуратурата оневини бизнесмена Георги Гергов

Прокурорска проверка отхвърли обвиненията на депутати срещу пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Миналата година народните избраници Яни Янев и Димитър Абаджиев внесоха сигнал в Окръжна прокуратура-Пловдив, според който имало данни за извършени престъпления в сделки между общината и Гергов.
Прокурорската проверка обаче е оборила тези твърдения. Магистратите отказват образуването на досъдебно производство и прекратяват преписката по депутатския сигнал.

„Стандарт": Замразяват заплатите
Властта иска да замрази заплатите, разтръби КНСБ. Заради кризата близо 450 000 бюджетни учители, лекари и чиновници може да останат без планираното от 1 юли 10% увеличение на парите, скочи зам.-шефът на синдиката Пламен Димитров. Той съобщи, че решението е заложено в постановлението за изпълнение на бюджета, което кабинетът ще разгледа утре. Вносител е финансовото ведомство.
Документът препоръчва заплатите в бюджетната сфера да бъдат замразени на нивото от декември 2008 г., каза Димитров. По-скандалното е, че има препоръка и към частния бизнес да сложи заплатите във фризера, допълни той.
Грешно са ни разбрали, отговориха от екипа на Пламен Орешарски. Идеята е всеки министър сам да решава с какъв процент да вдигне парите на служителите според бюджета си, поясниха от финансовото министерство.

„24 Часа": Има заподозрени по случая "Белнейски"

Работим по конкретна следа за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски, призна вчера за първи път окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов.
Той отказа да уточни подробности, но сподели, че активно се работи за доказване на вината на определени заподозрени, и изрази надежда, че разследването ще приключи успешно.
Даскалов призна, че в софийския затвор е взета кръв от осъдения за сводничество Васил Телбизов именно по повод разследването за убийството на сестрите. Прокурорът уточни обаче, че след като не е замесен в жестокото престъпление, арестантът няма за какво да се притеснява. Още повече че следата, по която се работи, не била свързана с Телбизов.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини