От х:

Днес в x:

ЕНП: Бойко Борисов – премиер! Преглед на националния печат

"Дневник": Компютрите на ГКПП Кулата изгърмяха
Няколко последователни токови удара извадиха от строя цялата информационна и комуникационна система на ГКПП Кулата. Преминаването през пункта с Гърция беше спряно за няколко часа в понеделник сутринта, образува се двукилометрова опашка от коли и камиони. Ситуацията ни постави меко казано на колене, заяви пред БТА шефът на Гранична полиция комисар Красимир Петров.
Аварията на Кулата стана само седмица, след като при пожар на ГКПП Калотина изгоряха архиви на митниците. От агенцията все още отказват да съобщят какво е погълнал огънят, докато не приключи проверката.
От митниците заявиха, че от токовите удари на Кулата е пострадала само връзката между компютрите, облсужващи системата "Единен фиш" и че няма загуба на данни. Системата следи вноса на стоки от трети страни, преминаването на хора, плащането на държавните такси. Досега "Единен фиш" се ръководеше от министерството на държавната администрация, но е в процес на прехвърляне към МВР. Системата е свързана с данни на митниците и полицията.

"24 часа": Серия токови удари затвориха Кулата, опазиха данните

Един мощен токов удар и два следващи на ГКПП - Кулата извадиха от строя цялата компютърна система и предизвикаха километрични опашки вчера.
Пунктът работи при авариен режим и пропускането става само по 6 трасета заради токов удар, обяви вчера комисар Тодор Георгиев, началник на Граничната полиция в Смолян.
Информационната мрежа е изгоряла 30 минути след полунощ. Високото напрежение блокирало единия от сървърите, гръмнали и всички резервни системи.
Заради аварията през нощта преминаването на автомобили бе спряно и на пункта се оформи опашка от 2 км. Работата на Кулата обаче се възстанови частично сутринта, след като към пункта бе насочена техника от други звена. Комисар Георгиев предупреди, че поне няколко дни няма да има нормален ритъм на обслужване.
"Причината за срива е подаден ток с високо напрежение", твърди шефът на главна дирекция "Гранична полиция" комисар Красимир Петров, който вчера бе на отчета на ОД на МВР в Благоевград. Той допълни, че спецзвено към дирекцията работи по пълното отстраняване на повредата.
На гишетата са включени всички налични лаптопи. Организацията малко се забавила, тъй като компютрите били на английски и се наложило да се настройват на кирилица. Токовият удар обаче не е засегнал базата данни на Кулата.
"Ще купуваме нова техника. По-късно ще изчисляваме колко са щетите и на каква стойност", допълни Петров. Тепърва щяло да се мисли дали да се предявяват финансови претенции към ЧЕЗ.


"Труд": НАП бездействала по ДДС измами
Скандалът с ДДС измамите набира скорост, фактите се трупат и се лепят всеки ден като снежна топка.
След като шефката на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина подаде оставка, вчера бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев прогнозира пред БНТ, че ако до края на тази седмица министър Пламен Орешарски не я последва, скандалът щял да излезе извън контрол. И да застраши бюджетните приходи на държавата точно в пика на финансово-икономическата криза.
Министър Орешарски няма да говори и да обсъжда проблема в следващия месец, докато траят разследванията на ДАНС, обясниха от министерския кабинет. Премиерът Сергей Станишев в свое изявление отхвърли твърденията на Георги Кадиев. Депутатът Яне Янев обеща още скандални разкрития за измами с ДДС, в които били замесени "олигарси".
"Труд" събира документи и факти по крупни ДДС измами от средата на миналата година. През октомври записахме един от най-добрите данъчни в системата на НАП, който подаде оставка, по негово твърдение - под натиск от Мургина. Причината - докладите, в които служителят описва данни от проверки и схеми, по които се източват милиони от хазната. Някои от тези доклади са толкова скандални и конкретни, че вероятно се намират в сейфа на шефката на НАП. В тях данъчният настоява незабавно да се предприемат наказателни мерки и да се спре лавината от кражби на ДДС. Но действия от страна на шефката на НАП не са последвали, обяснява служителят. Според неговите доклади фирми фантоми, повечето от които регистрирани на името на криминално проявени, безработни и слабограмотни граждани, са източвали хазната през престъпни схеми за ДДС измами. Списъци на такива фирми и лица били представяни на Мария Мургина и на всички държавни институции, от които зависи да се сложи край на кражбите от националния бюджет. Но години след първите сигнали по тези случаи никакви мерки не са били предприети, обясни служителят.

"Дневник": Прокуратурата: Определени фирми не са проверявани както трябва от НАП
Разнопосочните новини около скандала с Националната агенция по приходите (НАП) и подалата оставка Мария Мургина продължиха и в понеделник, без да станат ясни детайли за проверката и разследването. Напротив - някои твърдения объркаха досегашните версии. Основно се говореше за липса на проверки на определени фирми, а не за ДДС афери.
В сутрешния блок на "Нова тв" зам. главният прокурор Валери Първанов обясни, че фирми на близки на Мургина не са проверявани от данъчните. "Не бих могъл да кажа категорично, че са се облагодетелствали, но факт е, че определени фирми, които са собственост и управлявани от нейни близки, са били извън обсега на ревизиите и проверяващите органи, така че е възможно." На въпрос на водещия дали става дума за човека, с когото тя живее на съпружески начала, Първанов отговори: "Да, има такива данни."
Това е първият официален коментар по информацията, разпространена през миналата седмица от сайта на списание "Правен свят", че фирма на човека, с който Мургина живее, е разследвана от ДАНС и това е предизвикало оставката й. Досега историята се повтаряше неанонимно само от лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Първанов обаче също не даде категоричен отговор има ли семейна следа в проверката на данъчната шефка. Попитан дали разследването има връзка със сина на Мургина, той отказа коментар.
"Не знам как да намеря правилните думи, за да коментирам всичките слухове. Няма нищо вярно", лаконичен беше пред "Дневник" Владислав Христов, който живее с Мургина на съпружески начала.

"24 часа": Кабинет начело с Бойко поръча ЕНП
"Надявам се на силно дясно правителство под ръководството на Бойко Борисов. ГЕРБ е надеждата за център-дясното в България. Искаме тази партия да формира следващото правителство."
Това заяви вчера президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс. Шефът на управляващата Европа политическа централа е на 3-дневно посещение у нас по покана на ГЕРБ.
От опита си като бивш премиер на Белгия в продължение на 12 г. Мартенс заяви, че в неговата страна никой не би се съгласил да има избори през юли и август. Така гостът препоръча парламентарните ни избори да са на датата на вота за Европарламент - 7 юни. Финансовата криза също е аргумент за това. Слух е, че евродепутати от ЕНП и от Партията на европейските социалисти договарят евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП след изборите. "Традиционно не се намесваме във вътрешните работи на членките си", подчерта Мартенс. На европейско ниво ЕНП последователно е против коалиции с екстремисти - крайнолеви или крайнодесни. Мартенс е категоричен, че ГЕРБ ще победи на евровота. "За нас е много важно тук да има правителства, които са отдадени на европейските ценности. Заставаме зад Борисов и неговата партия за намерението им да се борят с корупцията", похвали Мартенс съпартиеца си. По повод междинния доклад президентът на ЕНП напомни, че ЕС е много стриктен в борбата с корупцията.

"Труд": Евродесните искат Борисов за премиер

"Надявам се на дясно правителство под ръководството на г-н Борисов", заяви вчера шефът на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс след срещата си с лидера на ГЕРБ.
Според Мартенс трябвало да се помисли за съчетаване на изборите за европейски и национален парламент. "Това е слух, и то фалшив", отговори лидерът на европейските десни на въпрос вярно ли е, че депутати от Партията на европейските социалисти (ПЕС) са лобирали пред колегите си от ЕНП за коалиция между ГЕРБ и БСП след вота. Ние сме против коалиция с екстремисти на европейско ниво, на национално не се месим, подчерта Мартенс. Днес заедно с лидерите на всички десни партии той ще има работна закуска в хотел "Кемпински".

"Дума": Обвиниха кмета на Дупница
Софийската районна прокуратура официално повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Атанас Янев, съобщиха от магистратурата. Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода 2004 г. - 2005 г. в Дупница като управител на "Специал ремонт" ЕООД е присвоил 35 878 евро, принадлежащи на фондове на Европейския съюз. Парите са били отпуснати във връзка с изпълнение на проект "Инициатива за развитие и иновации - гаранция за европейско бъдеще", финансиран от европейската образователна програма "Леонардо да Винчи". Ако бъде признат за виновен по това престъпление, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от три до петнадесет години. Спрямо Янев е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв. За престъплението се предвижда наказание затвор от 3 до 15 г. Досъдебното производство срещу кмета на Дупница бе повдигнато на 8 декември миналата година.

"Стандарт": Хилари и Путин заедно у нас

Руският премиер Владимир Путин и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън идват заедно у нас. Те ще пристигнат в края на април за Световния енергиен форум в Пловдив.
Очаква се компания да им прави и френският президент Никола Саркози, който също потвърди интереса си към срещата. Идеята за форума на първите държавници от Европа, САЩ и Азия е на президента Георги Първанов. Домакини и гости два дни ще бистрят енергийното бъдеще на Европа и алтернативните източници на енергия. По време на форума президенти и премиери от цял свят ще разгледат Стария град. Очаква се Путин да бъде заведен и на Паметника на Альоша. Кметът Славчо Атанасов потвърди вчера, че очаква Хилари и Путин. Атанасов нареди спешен ремонт в Пловдив заради форума.

"Новинар": Здравното министерство ни отпуска по една малка ракия дневно
Допустимата дневна консумация на твърд алкохол е около 60 грама за мъжете и малко над 30 грама за жените. Това е пределното количество, за което се смята, че носи минимален риск за здравето, според проект на Национална програма за предотвратяване на злоупотребата с алкохол в България, публикувана на интернет страницата на здравното министерство.
Експертите са изчислили, че жените могат да си позволяват да пият по половин бира или чаша вино дневно. Мъжете могат да се отпуснат и с цяла бира или две чаши вино. Максималната безопасна седмична доза за силния пол е около бутилка водка или ракия, за жените - наполовина. Медиците съветват редовните пиячи поне два дни в седмицата да си почиват от алкохола.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини