От х:

Днес в x:

Орешарски ортак на Мургина? Преглед на националния печат

Местната власт поведе по конфликт на интереси, отбелязва „Дневник"
Поне 10 млн. лв., или около една трета от изплатените от Европейския социален фонд средства по оперативните програми "Административен капацитет" и "Човешки ресурси", са отишли в неправителствени организации, ръководени от хора с ключови позиции в централната, местната и съдебната власт. Някои от печелившите сдружения са създадени малко преди да започнат процедурите за кандидатстване за еврофинансиране. Сред изпълнителите на одобрени проекти са сдружения, начело на които стоят кметове, техни заместници и общински съветници от широк спектър политически партии, служители на съда и прокурори, дарители на партии, показа проверка на "Дневник".
Въпреки че одобрението на проектите е станало през 2007 и 2008 г., когато нямаше закон за конфликт на интереси, и тогава е трябвало да бъде спазван европейският регламент, който не допуска облагодетелстване на т.нар. свързани лица. Според вицепремиера за еврофондовете Меглена Плугчиева и според министъра на държавната администрация Николай Василев няма проблеми със сключените договори по двете оперативни програми. Когато те са били акредитирани от Европейската комисия, не е имало действащ закон за конфликт на интереси, каза Плугчиева. В момента, в който се промени законодателството и се въведат допълнителни условия и изисквания, те ще бъдат прилагани от датата на влизането им в сила, допълни тя. По думите на Николай Василев няма основания да се прави аналогия между проектите по двете програми и случая "Батко". Заради договори, сключени от бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев с фирми на братята му, Брюксел блокира плащания за над 1 млрд. евро за пътищата.
И в доклада си от миналата седмица Европейската комисия отново обърна внимание върху конфликта на интереси.и заяви, че ще проследи дали ще бъде приет ефективен закон. Същевременно нормативният акт, който трябваше да влезе в сила от началото на годината, беше блокиран в парламента и сега се правят промени. Един от аргументите на депутати, които защитават стесняването на кръга на проверяваните за обвързаност лица, е недоволството от представители на местната власт.

Да разлаем данъчните, акцентира „Дневник"
Четири дни след приетата оставка на Мургина липсва официална информация кой и какво точно се проверява в НАП.
"Решенията на някои държавни институции, свързани с дейността на агенцията, се оповестяват първо чрез медиите." Това беше единият от двата мотива, с които директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина подаде оставка миналия четвъртък. Четири дни по-късно медиите остават единственият източник на информации какво точно се случва в приходната агенция и защо човекът, който създаде НАП, напусна. Уикендът допълнително даде възможност разнообразни версии, неофициални информации, слухове и различни истории да наводнят вестниците и сайтовете. Интересът е обясним. Става дума за едно от най-важните звена в държавата, чието функциониране особено в условия на икономическа криза е критично важно.
Прегледът на печата оставя усещането, че случващото се следва нечий сценарий и медиите в естественото си търсене на информация просто стават част от него. Версиите са объркващи и противоречиви, затова е важно премиерът и финансовият министър по-бързо да обяснят какво се случва. Още повече че те вече два пъти се разминаха във версиите си за напускането на Мургина.
В петък премиерът беше лаконичен, че е приел оставката на шефката на приходната агенция, защото ДАНС е поискала да й бъде отнет достъпът до класифицирана информация. В първоначалните информации се съобщаваше, че достъпът й е изтекъл и не е подновен. Според Закона за защита на класифицираната информация достъпът до нея се отнема, когато "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата". Пред "Дневник" председателят на Комисията за защита на класифицираната информация Цвета Маркова потвърди, че достъпът на Мария Мургина е отнет по искане на ДАНС, но без подробности защо. Маркова каза, че не знае какво ниво за достъп е имала Мургина.
До момента от ДАНС няма официално съобщение за проверка на Мургина или НАП. В медиите изтичаше информация само от лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев и от неофициални източници в агенцията, като първоначалните твърдения бяха, че се проверява система, а не хора, после, че се проверяват висши служители на НАП и заместник на Мургина, а в деня на нейната оставка на нея й е отнет достъп.
Ако се съди по информацията в медиите, изглежда, че в коалиция всички срещу Мургина са се обединили разнообразни интереси и политически сили. Сред тях са Яне Янев, от когото тръгна атаката, бившият зам. финансов министър Георги Кадиев и уволнени служители на НАП. Цитират се ключови проверки, свързани с Ахмед Доган, Христо Ковачки, Алексей Петров... Янев твърди за замесени хиляди служители на НАП, а прокурорът Роман Василев заяви, че ще стигне до всеки замесен от приходната агенция. Засега Мария Мургина не коментира случващото се.
Станишев избра неин наследник веднага, което предизвика въпроси - защо ключов заместник на Мургина поема поста, след като се твърди, че се проверяват висши служители на НАП.

Крали в сейф сигналите за корумпирани данъчни, съобщава „24 часа"
Докладни за корупция на данъчни около източване на ДДС за десетки милиони са затворени в сейф на Мария Мургина.
Това твърди Яне Янев, който днес внася нов сигнал в прокуратурата срещу подалата оставка шефка на Националната агенция за приходи.
"Ред, законност и справедливост" разполага с достоверна информация, че със заповед от 5 февруари 2009 г. Мургина е закрила най-важните отдели за контрол в НАП - "Анализи, методология и противодействие на корупцията" и "Вътрешни одити", заяви Яне Янев. Според него така Мургина и Биляна Грозданова, която е шеф на Инспектората на НАП, са премахнали всички неудобни служители в тези два отдела.
Вчера от НАП отказаха всякакъв коментар, а Мария Мургина не вдигаше телефона си.
Добросъвестни служители обаче са направили копия и много скоро в близките дни политическият съвет на РЗС ще внесе специален сигнал до Софийската градска прокуратура с очакване за арести на висши служители, замесени в схемите. Считаме, че всичко това не е направено случайно, а с умисъл, а за такова нещо НПК дава особено сериозни санкции.
Ставало въпрос за източване и препиране на огромни суми - десетки милиони долари. БГНЕС съобщи вчера, като цитира разследващи органи, че са правени фиктивни инвестиции в туризма и строителството в най-атрактивните ни курорти като Елените, Слънчев бряг, Несебър и др. Целта била източване на ДДС за стотици милиони левове. Според БГНЕС повечето от докладите били адресирани до финансовия министър.
Схемите по източване на ДДС за пръв път са открити през 2006 г. по отношение на фирми фантоми от чужбина. Тези фирми не са регистрирани в търговските регистри на българските съдилища, а са офшорни. Те са внасяли огромни партиди пари.
От тези доклади може да се види, че офшорка, например "Лимитид Лавана", е внесла първия път сума, възлизаща на над 8 милиона долара, а втория път - на над 50 милиона долара кеш. Става дума за особени финансови трансакции. Дедесарските схеми са използвани и за пране на пари. Тези схеми за фантомните офшорки са открити за първи път в такива колосални размери в Пловдив. По-късно са правени нарочни проверки от данъчни инспектори в Териториална дирекция - София и по-точно в районите "Витоша" и "Красно село", откъдето се вижда, че веригите за източване на ДДС са транслирани към София и други териториални дирекции на НАП в страната. Всъщност Мургина е осъществявала специална методологична обработка на служителите, които са податливи на корупционни практики.
По-рано днес РЗС разпространи декларация, в която се пита дали Орешарски е покровителствал кръга "Мургина".

Намесиха Орешарски в аферата с Мургина, отбелязва „Монитор"
Скандалът около бившата вече шефка на Националната агенция по приходите Мария Мургина вчера претърпя развитие, като в него беше намесен и финансовият министър Пламен Орешарски.
Искрата в публичното пространство запали бившият му заместник и общински съветник от БСП Георги Кадиев, който прогнозира, че Орешарски ще подаде оставка до края на седмицата.
Като причина Кадиев изтъкна скандала около НАП.
"Отправените до момента обвинения към агенцията надхвърлят до голяма степен и това, което съм видял, докато бях в Министерството на финансите", каза Кадиев. Според него премиерът Сергей Станишев трябва да действа изключително бързо и дори „да се реже на месо" .
"След като министър-председателят прие оставката на Мария Мургина, той трябва да поиска и тази на финансовия министър", добави общинският съветник.
Станишев обаче контрира, че в думите на Кадиев няма нищо вярно. "Това е някаква измислица на господин Кадиев", бе категоричен премиерът.
Междувременно вчера стана ясно и че политическият съвет на партия "Ред, законност и справедливост" настоява Пламен Орешарски да бъде извикан пред парламентарната комисия за борба с корупцията във връзка с аферата „Мургина".
Депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев още днес ще внесат проект за въпросник, на който министърът на финансите да отговори пред парламентарната комисия. Според двамата обществото трябва да получи пълна информация дали контрабандистите на финансови транзакции са свързани с политици, полицаи и магистрати, както и да се изясни защо българските граждани години наред тънат в неведение за кражби от техните данъци.
Независимите депутати искат обществото да разбере и кой е покровителствал трафикантите на ДДС, както и дали има и други измами, свързани с управление на евросредства в Министерството на финансите.
"Преди Орешарски да се яви в комисията, очакваме серия от уволнения на данъчни чиновници, замесени в най-голямото източване на пари от държавната хазна на България за времето на прехода", категорични са Янев и Абаджиев. Според техни данни в цялата страна и по цялата верига на източване са замесени над 1000 данъчни служители.
Междувременно БГНЕС съобщи, че в края на миналата година Мургина е започнала открита конфронтация с одитиращите и проверяващи отдели на НАП. Конфликтът е бил предизвикан от множеството доклади на инспекторите, които констатирали груби закононарушения, откриващи ДДС-арски мрежи на фирми фантоми. Според разследващи Мургина заедно със служители на най-високо ниво в Министерство на финансите са реагирали истерично и са закрили цели две дирекции в НАП.

2880 лв. накуп за майки студентки, пресмята „Труд"
Майките, които са редовни студентки, ще получат накуп 2880 лв. от държавата през първата година от раждането на детето.
Сумата ще се дава независимо от доходите на родителите и без значение дали те са осигурени или не. Тя е равна на 12 минимални заплати и трябва да бъде изплатена най-късно до половин година след раждането на детето. Подобна държавна подкрепа ще вземат и майките на близнаци. Те ще получат еднократно по 1200 лв. на дете, което за тройка бебета означава 3600 лв. Това гласят промени в Закона за семейните помощи за деца, вече внесени в парламента от група депутати. Предвижда се поправките да влязат в сила със задна дата 1 януари т. г.В социалната комисия ще обсъждаме и предложението майките в заварено положение да вземат накуп остатъка от средствата, които им се полагат до навършване на една година на детето. Това ще рече, ако бебето е родено през октомври м. г., майката студентка или тази с близнаци, ще вземат парите си за останалите 10 месеца от т. г., каза вчера шефът на комисията Хасан Адемов. И уточни, че подобна идея се реализира за първи път у нас. Тя дава възможност на млади семейства със завишени потребности да получат така необходимата подкрепа от държавата в най-трудните месеци след като се сдобият с рожби.
Адемов сподели, че имало опция еднократната сума да се раздели на части и да се дава в продължение на 12 месеца - при студентките - по 240 лв., при близнаците - по 100 лв., за да имат постоянен допълнителен доход. Но това щяло да се обсъжда тепърва. Всъщност такава беше и първоначалната идея на вносителите.
Според един от тях - депутатката от НДСВ Христина Христова, по-добре е сумите да се дават наведнъж, когато семейството има много харчове за купуване на креватче, количка и т. н., особено при близнаци. Изплащането на парите накуп щяло да намали административните и бюрократичните пречки и да помогне парите да стигнат до хората преди да ги е подяла инфлацията.

15 босове изнасят съкровищата ни, разкрива „Монитор"
Между 10 и 15 души контролират трафика на антики от България към Западна Европа.
Това са хората на върха на иманярската мафия, съобщиха пред "Монитор" отлично осведомени източници. Конкуренцията сред трафикантите е сериозна, защото печалбите от старинните монети и статуетки се равняват на тези от дрогата. По неофициални данни на прокуратурата годишните приходи за босовете от най-масовите антики се равняват на 30 милиона лева.
Разследващи очакват през март да има раздвижване на пазара с исторически ценности, тъй като със затоплянето на времето иманярите започват да работят активно. Дилърите на антики на ниско и средно ниво си правят срещи, на които обменят информация и договарят сделки.
Сбирките се правят във Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Монтана. На определеното място всеки дилър носи стоката си.
"Това е един вид нелегален пазар, но по сергиите няма ценни предмети. Там дилърите си правят уговорките, на тези срещи се възлага поръчката, като по-късно на друго място се прави плащането и предаването на стоката", обясни специалист в борбата с трафика на културни ценности.
Едно от местата за сбирки е столът на Великотърновския университет. Всяка първа събота от месеца иманяри си уреждат срещи в стола на студентите.
"В университета ходят и дилъри на по-високо ниво, когато искат да проверят какво се предлага и да си поддържат контактите. Все пак трябва да се познават, за да знаят кой с какво разполага. Повечето от тях разпъват маси, на които излагат старинни пистолети и саби. По едно време дори слагаха табелки, че стоката не се продава - един вид само за показване", казва разследващ.
Анализите на експертите сочат, че в иманярската мафия има три нива. На най-ниското са копачите. Те си ходят спокойно на работа, както всеки български гражданин. Дилърите изкупуват стоката, а босовете разработват каналите и изнасят антиките в чужбина, където цената им на търг скача стократно.

Замразете лихвите, зове „Стандарт"
Лихвите по ипотечните кредити да бъдат замразени за 2 години. За това настоява Българската строителна камара, обяви шефът й Симеон Пешов.
Мораториумът върху лихвите ще бъде предложен на правителството като мярка за туширане на последиците от кризата. Ако мярката бъде приета, това ще даде глътка въздух на строителния бранш.
Подобни мораториуми върху лихвите вече има наложени в няколко страни.
Банките да не отнемат единствения дом на семейството, ако вноските по заемите не могат да бъдат погасявани, настояват още от сдружението. Инвеститорите в момента нямат средства да заплатят на строителите и ако не бъде направено нещо, са възможни конфликти и дори побоища, предупреди Пешов.
Поръчките в строителството през 2009 г. ще бъдат с 2,5 млрд. лева по-малко спрямо предходната година. Това прогнозира шефът на Строителната камара Симеон Пешов на среща с бранша в Пловдив. Причината за това е драстично намалялото кредитиране от страна на банките. Трезорите са кръвоносната система на икономиката и когато те престанат да работят, тя загива, коментират от бранша. Строителите, които до миналата година допринасяха най-много за ръста на брутния ни вътрешен продукт, сега са сред най-ударените от кризата. Инвеститорите в момента нямат средства да се разплатят със строителите и ако не бъде направено нещо, са възможни конфликти и дори побоища, предупреди Пешов.
От камарата ще предложат на правителството 24-месечен мораториум върху ипотечните кредити като мярка за туширане на последиците от финансовия крах. Подобни мораториуми върху лихвите, кредитите и отнемането на единствено или първо жилище вече има и в други страни, обясни шефът на строителната камара. Ако правителството приеме предложението, мярката ще активизира бранша.
Да бъде изготвен изцяло нов закон за устройство на територията, искат от камарата. Заради 37-те поправки в нормативния акт има редица противоречия, които пречат на бранша, обясни Пешов. От закона да се отделят в друг нормативен акт процесите на строителството, които не засягат урбанистичните и имуществените проблеми, искат още от камарата на строителите. Друг проблем, който трябва да се уреди, е неясният статут на паркоместата, обясни Пешов.

Заемите и печалбите от хазарт ще се обявяват пред данъчните, разкрива „Сега"
Гражданите да декларират пред данъчните власти всички взети или дадени заеми над 5000 лв., извън банковите, както и получените печалби от участие в хазартни игри, когато размерът им общо превишава 5000 лв. Това предвиждат промените в закона за данъците върху доходите на физическите лица, които са част от мерките срещу корупцията, предложени от екипа на вицепремиера Меглена Плугчиева. Текстовете в момента се съгласуват.
Националната агенция по приходите (НАП) ще получи и достъп до банковите тайни и кредитните досиета. Според предложения текст в закона за кредитните институции по писмено искане на директор на териториална дирекция на НАП банките ще трябва да предоставят данните и заверени копия от документите, въз основа на които е отпуснат заем на ревизирано или проверявано лице. Така данъчните ще имат достъп до информацията за доходи извън трудовите, които кредитополучателите са декларирали пред банките, за да получат по-голям заем.
Данъчни длъжници няма да могат да създават повече нови фирми, за да източват ДДС или да бягат от отговорност. Това предвиждат промени в Търговския закон. При всяко преобразуване на една компания вече ще се изисква документ, че тя няма публични задължения за повече от 5000 лв. Този, който продава акциите си, ще продължи да отговаря за задълженията, възникнали до момента на прехвърлянето на фирмата, ако няма друго споразумение с кредиторите. Този, който получава фирмата, ще отговоря солидарно с продавача. Вписване на новите акционери няма да може да стане преди да се покрият непогасените публични задължения на този, който иска да прехвърля дялове. Затова към документите за регистрация ще се добавя и удостоверение за липса на такива задължения.
"Има редица случаи, в които с цел избягване на данъчно облагане или възползване от данъчен кредит по Закона за ДДС се ощетява държавният бюджет чрез преобразуване и учредяване на нови фирми, като задълженията се концентрират в дружества, които не притежават акции. Дълговете обикновено възникват или остават за сметка на фирмата, която няма никакво имущество, чрез което да се извърши погасяване. Ако този проблем не бъде решен навреме, той ще се задълбочи, тъй като с приемането на България в ЕС се появиха нови рискове за злоупотреби с ДДС заради липсата на граници между държавите членки и изключителната мобилност на търговците", пише в мотивите към предложението.
В Търговския закон ще се създаде нова глава "Заличаване без ликвидация". Този вид закриване на фирми ще става по искане на НАП и други заинтересовани институции, когато компаниите нямат имущество и съществуват само по документи - например не са представени пълни годишни финансови отчети за две последователни години. Ако след заличаването се установи, че дружеството има имущество, което подлежи на разпределение, това ще става по искане на заинтересованите лица или служебно от ликвидатор, назначен от Агенцията по вписванията.
Шефът на НАП получава правото да изземва разглеждането и решаването на конкретен въпрос или преписка от компетентния орган по приходите, съответно от публичния изпълнител, и да ги възлага на друг равен по степен орган.
Другата сериозна промяна в предлагания пакет е в закона за задълженията и договорите. Там се въвежда ограничение за разплащания в брой - всички суми над 5000 лева ще трябва да се превеждат по банков път. Идеята е да се намалят плащанията на ръка, чрез които се укриват данъци и осигуровки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини