От х:

Днес в x:

Печалбата от престъпления с ДДС равна на тази от наркобизнеса

Проблемът с изтеглянето на ДДС не е от днес.

Такова мнение изказа Бойко Найденов, шеф на Националното следствие, цитиран от БНР, в коментар за оставката на шефката на НАП Мария Мургина.

Той отказа да даде подробности около случая с мотива, че всяко едно навлизане в детайли би попречило на разследването.

По думите му, през последните 19 години, се забелязват масови опити за придобиване на пари чрез изтегляне на ДДС.

По мнение на Найденов подобни престъпления са налице във всички страни от Европейския съюз. Приходите от тях, уточни той, се равняват и на печалбата от продажбата на наркотици.

Той допълни, че затова е важно да се развие работата на контролните органи, които да предотвратяват извършването на този вид престъпления. Защото, съгласете се, подчерта Найденов, докато има наркомани, ще има предлагане и търсене на наркотици.

Найденов коментира и работата на следствието.

Въпросът за следствието се превърна в един изключително дребен детайл, доколкото следствието се занимава с два - три процента от престъпността и общия брой на разследванията, заяви той.

За Следствието:
Проблемът е, че разследванията се бавят и все още нямаме изградена разследваща полиция в нейната цялост...
По думите му проблемът се състои най-вече в досъдебната фаза на производствата. Проблемът е, че разследванията се бавят и все още нямаме изградена разследваща полиция в нейната цялост, категоричен бе той. В тази връзка Найденов посочи, че в момента има близо 600 магистрати, които не са ангажирани с разследвания.

Шефът на Следствието допълни, че се подготвят промени в Закона за съдебната власт, които са минали на първо четене.

Той обаче изказа съмнение, че те ще бъдат така всеобхватни, че да решат реално проблема, който по думите му води началото си от края на 90-те години с лишаването от работа на следователите.

Запитан дали евентуалното преминаване на Следствието към прокуратурата ще реши проблема Найденов заяви, че лично той би приел всеки един вариант, който да разреши проблема с бездействието на тези служители и ще даде възможност да се правят по-добри разследвания.

Найденов подчерта, че в Националната следствена служба в момента се извършват всички разследвания срещу магистрати, депутати и всички, които са по проверки на ДАНС. Той уточни, че служителите в Агенцията работят все по-ефективно и броят на тези разследвания се увеличава.

Найденов припомни, че от 1 януари тази година Следствието се занимава и с разследването на престъпления, извършени от служители на МВР и ДАНС. Средно за година броят им е около 800-900 дела.

Като цяло Следствието не е останало без работа, коментира още той.










Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини