От х:

Днес в x:

Млад бизнес: Училище прибира по 3 лв. за неизвинено отсъствие

Ученици от пловдивската гимназия "Св. Седмочисленици" откупуват всяко свое неизвинено отсъствие с по 3 лв. Така "спестяват" ходенето при джипито или писане на извинителна бележка от родителите, пише Монитор.

"В училището има момчета, които почти не се явяват в клас, но в същото време не са наказани", оплакват се техни съученици.
"Какво значи неизвинените отсъствия да се откупят? За първи път чувам подобно нещо. Това ме шокира и е напълно непонятно. Нямаме получен сигнал. Това е корупционна практика", коментира Вихра Ерамян, старши експерт по "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив.

Решението за 3-те лева е на местното училищно настоятелство с председател Стоянка Войводова и е с давност отпреди две години, потвърди за "Монитор" директорът Георги Дългърски. Според него плащането не извинява отсъствията на децата.

"Сумите се използват само и единствено за покриване разходите на училището за "издирване"", твърди той, допълвайки: "Уведомяваме родителите по мобилните им телефони за всяко отсъствие и парите са само за обслужване на процеса".

Всекидневно лично директорът прави проверки, затова в гимназията нямат деца с над 100 неизвинени отсъствия. Дългърски разказа, че редовно намира питомците си да пият кафе в близките заведения.

Вихра Ерамян уточни, че инспекторатът няма право да проверява училищните настоятелства. Като юридически лица те могат да бъдат ревизирани единствено и само от Държавен финансов контрол по разпореждане на министъра на финансите. Според Иван Добрев, дирекция "Стопански дейности" в район "Тракия", ще бъде разпоредена проверка в гимназията.

"Немислимо е това да е вярна информация. Така по-заможните ученици изобщо няма да влизат в час", удиви се Добрев.

Санкцията за над 15 неизвинени отсъствия е преместване в друго училище или преминаване в самостоятелна форма на обучение, припомниха от Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини