От х:

Днес в x:

Зам.-министър иска 2,8 млн. подкуп. Преглед на националния печат

"Дума": Държавата спира харченето заради кризата
Да се редуцират капиталовите разходи на държавната администрация, средствата да отидат за инвестиции в бъдещето на страната и социално значими системи. Това реши вчера на заседанието си в резиденция "Лозенец" Политическият съвет на управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС.
250 млн. лв. от публичната инвестиционна програма на правителството ще бъдат преструктурирани с цел подпомогане на реалния сектор в условията на световна криза. Те ще се насочат към създаването на нови работни места, гарантиране на заетост, устойчивост на бизнеса и подкрепа на икономическия растеж на страната, както и за общински проекти. Да отпаднат проекти за обурудване, които са с ниска степен на готовност през настоящата година, решиха още представителите на трите партии. Според тях Финансовият ресурс трябва да бъде пренасочен към инвестиции в бъдещето на страната и социално значими системи като изграждане и модернизиране на детски ясли и градини, училища, читалища и инфраструктурни проекти.


"Стандарт": Екшън график за братовчедите
Властта направи екшън график за братовчедите си. На петък, 13-и, тройната коалиция реши до края на месеца да се подготви специален график за гласуването на закона за конфликт на интереси. На съвета лидерите на трите управляващи партии си стиснаха ръцете да изпълнят в рамките на половин година изискванията на Брюксел. Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган обсъдиха доклада на Европейската комисия. "Докладът трябва да бъде стимул за продължаване на направените реформи досега и коректив за посочените слабости. Нужно е да продължим с усилията в областта правосъдие и вътрешен ред", заяви премиерът Станишев. До края на месеца ще е готов доклад за спешни мерки в тези сфери, реши още съветът. Законът за конфликт на интереси и увеличаването на правомощията на комисията "Кушлев" ще са на първо място в парламентарната програма. "Какъвто и график да поставим, той трябва да бъде и амбициозен, но и осъществим на практика", подчерта премиерът.

"24 часа":Властта раздава 250 млн. заради кризата
250 милиона лева заделя властта за създаване на нови работни места, подпомагане на бизнеса и икономиката, общински проекти за строителство на детски градини, ясли, читалища, както и инвестиции в инфраструктурата.
Това реши съветът на управляващата коалиция, който заседава до късно снощи в резиденция "Лозенец".
Преструктурирането на средствата от публичната инвестиционна програма се прави заради световната икономическа криза, уточняват от правителствената информационна служба. То е за сметка на по-маловажни или неподготвени проекти. По тази причина и редица ведомства ще трябва да преструктурират капиталовите си разходи.
Работна група до една седмица трябва да определи и направленията, по които ще отидат крупните суми.
Дългоочакваният спор в коалицията за съчетаването на европейските и националните парламентарни избори не намери разрешение и вчера. Въпреки предварителните уверения и включването на точката в дневния ред партньорите се договорили тя да бъде окончателно изчистена идната седмица от тримата лидери и партийните юристи по темата. Участниците в заседанието вчера не могли да се надприказват и да стигнат до консенсус. Царят не взел отношение изобщо, а към края наразговора дори започнал да кима при изслушването на аргументите на БСП и ДПС. Доган пък бил категоричен, че избори "2 в 1" няма да са по-евтини, нито ще вдигнат избирателната активност. Същото казал и за предлагания от БСП избор на 58 мажоритарни депутати.

"Дума": Засилват работата на ДАНС и МВР заради ДДС измамите
Премиерът Сергей Станишев заяви вчера, че е крайно необходимо да се засили работата на НАП съвместно с ДАНС и МВР за пресичане на случаите на източване на ДДС. Той е приел оставката на изпълнителния директор на приходната агенция Мария Мургина заради отказания й достъп до класифицирана информация. По думите му в агенцията трябва да има спокойствие, за да си върши работата. Той посочи, че в условията на криза немалко представители на сенчестия бизнес се опитват да източват ДДС и трябва да се концентрират усилията на всички институции за борба с това.
Финансовият министър Пламен Орешарски отказа да коментира дали Мария Мургина е замесена в източване на ДДС. Той увери, че се правят усилия, за да бъдат разкрити тези, които източват ДДС. Орешарски беше категоричен, че всеки сигнал ще бъде проверен най-щателно. По думите му събираемостта на НАП е по-висока от средната в ЕС. Той отново каза, че за него причина за оттеглянето на Мария Мургина е напрежението в отношенията около ръководството на агенцията. На въпрос дали да очакваме още оставки в НАП, финансовият министър отговори - "Аз не пророкувам".
Министърът не отговори дали Мария Мургина е участвала в схеми за източване на ДДС. Той каза, че познава мъжа, с когото Мургина живее на семейни начала, но не може да каже името му. Орешарски смята, че истинската причина за оставката на изпълнителния директор на приходната агенция е "известна напрегнатост в отношението около ръководството на НАП". Тя предпочита да напусне, за да се даде възможност институцията да работи добре. Преди ден Мургина депозира оставката си пред премиера чрез финансовия министър Орешарски. А по-късно Станишев я освободи от длъжност.

"Стандарт": Станишев: Приех оставката заради ДАНС
Приех оставката на Мария Мургина, защото има позиция на ДАНС за отказ на достъп до класифицирана информация. Това призна премиерът Сергей Станишев в парламента вчера.
Националната агенция по приходите трябва да има спокойствие, че ще си върши добре работата. Крайно необходимо е в условията на криза, когато немалко представители на сенчестия бизнес се опитват да източват ДДС, да се засили работата в тази област, подчерта премиерът и веднага допълни: "НАП, ДАНС, МВР и другите институции трябва да пресекат нещо, което в България винаги е било проблем." Според Станишев обаче сега се изискват особена концентрация и усилия за борба с този проблем. За разлика от Станишев финансовият министър Пламен Орешарски отказа да назове точните причини за отстраняването на Мургина. По повод твърденията, че за около една година са източени около 1 млрд. лв. ДДС, Орешарски заяви: "Аз съм последният, който ще твърди, че данъците се събират на 100 процента, но събираемостта от ДДС у нас е по-висока от средната за ЕС." Приходите за 2008 г. са изпълнени на 14,5% спрямо 2007 г., което е изключително добро постижение в условията на оформилата се в края на м.г. финансова криза, посочи още финансист №1.

"24 часа": Зам. на Мургина поема поста й


Красимир Стефанов, досегашен зам.-шеф на НАП, ще заеме поста на Мария Мургина като шеф на данъчните, е съобщил вчера пред съвета на коалицията премиерът Сергей Станишев. Приех оставката на Мария Мургина, защото има позиция на ДАНС за отказ на достъпа й до класифицирана информация, каза по-рано в парламента Станишев. По думите му е крайно необходимов икономическата криза, "когато немалко представители на сенчестия изнес се опитват да източват ДДС", да се засили съвместната работа на НАП, ДАНС, МВР и други институции, за да се пресече проблемът. Финансовият министър Пламен Орешарски пък обясни, че шефката на данъчните подала оставка заради напрежение в НАП.
"Питате ме за хипотези", отвърна той на въпрос дали оттеглянето е свързано с ДДС измами. "Аз съм последният, който ще твърди, че данъците се събират на 100%, но събираемостта от ДДС у нас е по-висока от средната за ЕС", каза той. Орешарски призова тези, които говорят, че има схеми за източван, да дадат сигналите. Попитан дали познава мъжа, с когото Мургина живее, министърът каза, че знае кой е, но не и името и с какво се занимава.

"Труд": Зам.-министър ми иска 2,8 млн. подкуп

Български зам.-министър иска 2,8 млн. евро месечен подкуп от фармацевтичен бос, съобщи сензационно в. "Интернешънъл хералд трибюн".
Искащият бил зам.-шефът на здравното министерство д-р Емил Райнов. Изнудваният - председателят на надзорния съвет на "Търговска лига" Тихомир Каменов.
"Сумите не са искани месечно. Той е искал повече пари, но за толкова имаме доказателства", заяви Каменов в специално интервю за "Труд". Казаха ни: "Ще трябва да ни плащате, а ние да се отчитаме нагоре", разказа още фармацевтичният бос.
Д-р Емил Райнов призова ДАНС и прокуратурата да се самосезират и да проверят обвиненията срещу него.

"Сега": Арестант почина и в Търговище

Трети случай на смърт в ареста разследва прокуратурата. 33-годишният Кристиян Иванов издъхнал в килия на следствения арест в Търговище. В съобщението за инцидента от МВР специално отбелязаха, че полицейските служители нямат отношение към случая - съдебната охрана е подчинена на правосъдното министерство. Предишните два случая на смърт бяха в поделения на МВР. В столичното Четвърто РПУ на 15 януари издъхна 60-годишният Методи Маринов, а на 21 януари в кола на антимафиотите почина 29-годишният Пламен Куцаров, подозиран за участие в група за отвличане.
Починалият в Търговище бил задържан през септември и е обвиняем за разпространение на наркотици. По решение на съда е държан в ареста, а делото му трябвало да започне през март. Също като Куцаров Иванов е имал проблеми с наркотиците и здравето, стана ясно вчера. Според първоначалните заключения на трима съдебни медици от Търговище, Разград и Варна арестантът имал тежко увреждане на черния дроб, причинено от хепатит Б, бронхопневмония, високо кръвно и остро възпаление на трахеята и белия дроб. Такава комбинация от заболявания спокойно можела да доведе до летален край, смятат експертите.
"Смъртта е настъпила заради спиране на сърдечно-съдовата и дихателната дейност", уточни окръжният прокурор на Търговище Атанас Моллов. Иванов редовно получавал лекарства, но въпреки това в сряда вечерта състоянието му рязко се влошило, за което свидетелствал и неговият съкилийник.

"Новинар": Прокуратурата работи по случай на покушение срещу журналист от БНР

Прокуратурата е възложила на СДВР проверка по случай на опит за покушение срещу журналист от Българското национално радио, заяви пред „Хоризонт" градският прокурор на София Николай Кокинов.
Малко след 20 часа в неделя автомобил с неизвестен засега водач и с фалшиви номера се е опитал да прегази радио-журналиста на трамвайна спирка в близост до сградата на националното радио. В последствие автомобилът, тъмен Опел, е последвал трамвая.
Инцидентът е станал преди излъчването на разследване на журналиста. Прокуратурата е изискала от разследващите органи да изземат и проверят охранителните камери от местопроизшествието.

"Новинар": Скандал в НАТО заради Паси

Кампанията, която НДСВ и правителството предприе, за да популяризира кандидатурата на бившия външен министър Соломон Паси за генерален секретар на НАТО, е на път да дискредитира страната ни пред евроатлантическия пакт. "Решението на правителството публично да подкрепи бившия си министър на външните работи за кандидат за генерален секретар на НАТО неприятно изненада централата на алианса в Брюксел, съобщи агенция Франс прес, позовавайки се на дипломат, запазил анонимност.
Според него действията на София са доста необичайни и правителството нарушава традицията за дискретност около номинациите.
Самият Паси вчера обясни пред БНТ, че правителството всъщност не е направило нищо лошо и дори е поело по историческия път да направи по-прозрачна процедурата за избор на натовския шеф.
Паси обясни, че в момента няма ясна процедура за избор на генерален секретар на НАТО и България "създава история", като издига официално кандидатурата му. Той потвърди все пак, че процедурата за избор на генерален секретар на НАТО се изразява в дискусии в Брюксел около кой кандидат ще се събере най-голяма подкрепа и коя страна ще може да излъчи такъв човек, но според него България по никакъв начин не е постъпила "нахално" и дори е направила "много добре".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини