От х:

Днес в x:

Бесят наш шофьор в Иран за дрога

След 4 месеца в неизвестност шофьорът на ТИР Живко Русев от Гълъбово бе открит в ирански затвор заплашен с екзекуция заради 153 кг хероин. Новината потвърди външното министерство, където по случая се е събрала спешна кризисна група, съобщава в. "24 часа". През цялото време дъщеря му мислила, че баща й се е задомил с рускиня в Армения, а от фирмата работодател първо мълчали, а накрая подали сигнал за изчезнал шофьор, но със съвсем друго име.
55-годишният Живко Стефанов Русев бил арестуван през септември в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците.
В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога. Властите в Техеран обяснили на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.

Иранската прокуратура твърди, че Русев е само брънка от голяма организирана наркомрежа, която вече е успяла да изнесе по същия канал от Иран към Турция и България повече от 100 кг хероин. Другите заловени са свидетелствали срещу българина.
Косулът ни успял да склони властите в Табриз и получил разрешение за среща с българина в затвора. Живко Русев се оплакал, че е бил бит по време на разпитите в Орумие и дори му избили един зъб.
Нашенецът се кълне, че няма нищо общо с намерения хероин. Иранците обаче са категорични, че разполагат с неоспорими доказателства, от които става ясно, че няма как шофьорът да не е знаел, и твърденията, че дрогата била подхвърлена, са смехотворни.
Посланик Шукюрлиев е изразил недоволство, че пред техеранското МВнР, че посолството ни не е било уведомено в продължение на четири месеца за задържането и че на шофьора не са били предоставени адвокат и преводач по време на следствието.






Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини