От х:

Днес в x:

Портокалите солени заради гърците. Преглед на националния печат

Антикризисният пакет на правителството е само до изборите, предупреждава „Дневник"
Сериозно преразпределение на разходите в инвестиционната програма на правителството едва ли ще има, прогнозираха източници от управляващото мнозинство, запознати с разговорите между премиера и министрите му. Вместо да търсят решения, които могат да смекчат ефектите от икономическата криза до края на годината, членовете на кабинета са предложили проекти, които да се реализират приоритетно до изборите и които да им осигурят дивиденти в битката за гласове.
Целта на срещите, инициирани от Сергей Станишев, беше да се отсеят планове на министерствата според етапа от подготовката и очаквания ефект, за да се реши кои от тях да бъдат финансирани със заложените в бюджета 5.6 млрд. лв. за инвестиции. Разговорите започнаха миналата сряда и ще продължат и през тази седмица.
"Както можеше да се предполага, голямото преразпределение е кауза пердута", коментира политик, пожелал да не бъде назован. Първоначалният замисъл на срещите е бил да се ограничат неефективните разходи за сметка на ефективните. "Основният принцип при определянето на приоритетите в програмите на отделните ведомства ще е насърчаването на икономическата активност", обясни миналата седмица Станишев. Той каза, че ефективното изпълнение на инвестиционната програма е много важно, защото е в подкрепа на бизнеса. Самата програма е определена като част от антикризисните мерки на кабинета.
Вместо това представителите на всички институции, изслушани досега, са защитавали упорито всеки лев от бюджета, предвиден за техния сектор. Така трудно можем да определим кое ще е ефективно и кое не, казаха участници в разговорите. Министрите и ръководителите на ведомства излизали с аргумента, че вече има задвижени процедури и пуснати поръчки. Гарантирали също така, че всичко ще успеят да усвоят преди вота. "Не само това, твърдяха едва ли не, че и повече да им дадем, и повече ще усвоят", пошегува се депутат. Освен това обяснявали колко е съществен всеки проект, колко позитиви ще донесе за кабинета, как ще вдигне предизборно рейтинга на партиите във властта.
Заради "затруднението" премиерът бил на път да се съгласи с пренасочване на средства към дейности, чието финансиране може да бъде усвоено до изборите в средата на годината. Засега мнозинството е склонно да ограничи основно разходите за ремонти на административни сгради и за покупка на автомобили.
Девет министерства - на извънредните ситуации, на финансите, на образованието, на труда, на държавната администрация, на транспорта, на екологията, на регионалното развитие, на здравеопазването, както и Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) вече представиха исканията си пред премиера. Какво от плановете им ще бъде финансирано, ще стане ясно след приключването на всички срещи.
Кой какво поиска по инвестиционната програма
1. Министерството на извънредните ситуации иска да се изгради Национална система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и на населението при бедствия на национално и областно ниво. Идеята е да бъдат сменени всички сиренни системи и да бъдат заменени с една, която да излъчва десет сигнала в 28-те области. Не се споменава необходимата за това сума.
Друга част от инвестициите ще бъдат насочени към купуването на техника и екипировка за аварийно-спасителните отряди. Приоритетно ще бъдат ремонтирани техническите бази, ще бъде изграден и учебно-тренировъчна база за спасителите. Емел Етем е информирала Станишев, че до средата на годината ще приключи изпълнението на 21 проекта за 43.5 млн. лв. и те ще окажат положително влияние върху заетостта в цялата страна, защото ще бъдат наети доста хора.
2. Министерството на образованието поиска 100 млн. лв. за ремонт на студентските общежития. Според Даниел Вълчев неговата програма ще разкрие много нови работни места.
3. Здравното министерство настоява за 46 млн. лв. за ремонт на болници.
4. Транспортното ведомство иска 194 млн. лв. за модернизирането на летище Пловдив и за нови влакове.
5. Приоритет за Министерството на околната среда и водите ще бъде водната инфраструктура, като по 10 проекта вече са започнали строителни дейности. До изборите Смолян ще има нова канализация, а Ловеч и Севлиево ще имат пречиствателни станции. Целта на инвестиционните проекти е да се подпомогне реалният сектор, обяснил Чакъров. Стойността им не беше съобщена.
6. Министерството на държавната администрация е готово с 45 проекта за над 21 млн. лв., които можело да бъдат изпълнени до юни. Акцент са модернизирането на граничните пунктове, така че преминаването да става по-бързо. Другият приоритет е да се подобри административното обслужване на гражданите и да се намалят опашките на гишетата. Голяма част от парите министър Николай Василев иска за обучение на чиновници.
7. Министърът на труда Емилия Масларова залага на разкриването на 18 000 работни места чрез ремонта на 399 обекта по програма "Красива България" и Социалния инвестиционен фонд.
8. Инвестиционни проекти за 21 млн. лв. е подготвило Министерството на финансите. Голяма част от средствата ще бъдат за подобряване на условията на труд и ефективността на приходната администрация, по-добро обслужване на гражданите и улесняване на достъпа на хората с увреждания. Различното при ведомството на Пламен Орешарски е, че до изборите могат да бъдат реализирани проекти за едва 390 хил. лв.
9. Инвестиционната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е харесала най-много на премиера, според правителствената пресслужба и тя ще бъде финансирана приоритетно. Около 300 млн. лв. трябва да бъдат разпределени за 140 проекта в 420 населени места. Очаква се да бъдат разкрити поне 18 000 работни места, а други 57 000 души да бъдат ангажирани косвено, обещава министър Асен Гагаузов. Най-много пари ще отидат за водоснабдяване и канализация и за подобряване на жилищните условия на ромите. За компенсиране на работни места в миннодобивната и миннопреработващата промишленост регионалното министерство предвижда осъществяването на 23 проекта за 42 млн. лв.
10. Националната агенция "Пътна инфраструктура" предлага строеж на пътища за около 250 млн. лв. Специално внимание ще бъде обърнато на шосетата, които ще изведат тежкия трафик от градовете. НАПИ и министерството на труда разработват проект, чрез който ще се осигурят около 5000 работни места през април-май за разчистване на крайпътните съоръжения.
Сидеров иска царски имот, съобщава „Труд"
"Атака" иска централата на НДСВ. В писмо до областния управител на София днес лидерът на националистите Волен Сидеров ще предложи да бъдат разменени партийните имоти на двете формации. Мотивът му е, че общественото влияние на НДСВ драстично е спаднало и нямат нужда от толкова просторна централа. "Атака" пък стояла натясно в петте стаи, които държавата им даде в сградата на операта.
И двете партии са на ул. "Врабча" в идеалния център на София, недалеч от парламента.
Идеята на Сидеров втрещи царистите. "Мислех, че Сидеров брои само минаретата, а се оказа, че броял и стаите в чуждите централи", каза говорителят на НДСВ Станимир Илчев.
Според проучване на НЦИОМ от декември м.г. доверието към "Атака" е 8 процента, а към НДСВ - 1,8 на сто.
Най-скъпата партийна централа е на НДСВ, единодушни са брокерите, до които се допита репортер на "Труд". Заради ключовото й местоположение в момента могат да се постигнат цени между 1950 лв. и 2250 евро на кв. м, ако имотът се реализира като офис сграда. Ако не беше кризата преди година, цената на квадрат там можеше да стигне 3000 евро.
Разгънатата площ на царската централа е 3213 квадратни метра. Ако царистите трябва да си купят на пазарни цени имота, той ще им струва главозамайващата сума между 6 265 350 евро и 7 229 250 евро.
В момента жълтите плащат наем на държавата. Всеки месец те отделят по 3700 лева. Договорът им е за 10 години напред и е до 2014 г., научи "Труд" от запознати.t
Централата на СДС е пример за това, че данъчната оценка на имот в центъра на столицата е по-висока от пазарната му цена.
"Раковски"134 е първата сграда, дадена на опозицията през 1990 г. Преди това там е била Българската търговско-промишлена палата. СДС се разполага на около 1800 кв. м разгъната площ, разпределена на 6 етажа. Според последната данъчна оценка, с която разполагат сините, сградата се оценява на около 9,5 млн. лв. (около 4,75 млн. евро).
Брокери обаче оценяват централата между 1800 и 2000 евро на кв. м. Недостатъкът на имота бил, че няма достатъчно паркоместа. Ако се продаде по пазарни стойности обаче, можел да струва 3,6 млн. евро.
Социалистите обитават бившата централа на активните борци против фашизма на "Позитано" 20 от 1990 година. Разгънатата й площ е близо 4100 кв. метра.
Според брокери централата на червените е най-евтина в сравнение с тези на колегите им от НДСВ, ДПС и СДС. Специалистите отчитат факта, че поне 30 на сто от разгънатата й площ е неизползваема заради фоайета и коридори.
Брокери смятат, че имотът на "Позитано" 20 се оценява на 1600-1700 евро на кв. метър. Ниската за суперцентъра цена е заради местоположението - на задръстена малка уличка.
Над 6 млн. евро ще са необходими на столетницата, за да купи сградата в топ центъра зад Съдебната палата, ако се приеме, че квадратният метър в района е 1600 евро и БСП плати по пазарни цени. По-вероятно е обаче партиите да купят централите си по оценки, близки до данъчните.
На "Позитано" 20 се оплакват, че от няколко месеца не могат да разберат каква е данъчната оценка на държавния имот. Субсидията им за 2009 г. още не е изчислена от финансовото министерство, но надали щяла да надскочи 7 млн. лв. до изборите. В тази сума са не само парите за социалистите, но и за партньорите им - комунистите, "Рома", Движението за социален хуманизъм и други.
ДПС е решило да си купи централата в София. Тя е на бул. "Александър Стамболийски" 45А, точно до Немската гимназия. В близост са станцията на метрото, ЦУМ, един от моловете, както и... централата на БСП на "Позитано" 20. Поради доброто разположение на имота, наличието на паркоместа идобри транспортни връзки пазарната й цена е втора след тази на царския имот. Един квадрат на "Стамболийски" 45А реално струва между 1900 и 2200 евро.
Разгънатата площ на централата на ДПС е 1000 квадратни метра, разпределени в 7 етажа. Сега ДПС плаща месечен наем около 1200 лева. Ако обаче трябва да си я купи по пазарни цени, ще олекне между 1,9 милиона и 2,2 милиона евро.
Централата на движението е единствената, която е отдала помещение за изкуството. Хората на Доган са направили галерия, за която не вземат наем. Там творбите си излагат млади художници. Бившият ресторант в подземието е склад за галерията.
Гръцкият бунт осоли портокалите с 50 ст., изчислява „24 часа"
Килограм портокали вече се продава с 50 стотинки по-скъпо заради блокадата на българо-гръцката граница. У нас се продават вече само турски портокали по 1,70 лв., за които се плаща мито.
Зеленчуците също ще поскъпнат, ако стачката на гръцките фермери продължи. В Благоевград килограм краставици удари 6 лева.
Съседите протестират повече от седмица с искане за разсрочване на кредитите и за по-високи евросубсидии.
Плодове и зеленчуци ще поскъпнат драстично ако продължи гръцката обсада на граничните пунктове, предупредиха вчера вносители. Поскъпването вече е факт в Благоевградско. Там заради стачката на гръцките фермери, търговците няма откъде да се снабдят с цитруси и те станаха дефицитни.
Цената на портокалите скочи от 1,20 на 1,70 лв. за килограм, оплакаха се потребители. Бананите пък гонели 3 лв., а качеството било много лошо.
"Продаваме останалото по складовете. Някои колеги пътуват до борсите в Пловдивско, за да зареждат турска стока, но разстоянията са големи и крайната цена се вдига", обясни продавач в зеленчуков магазин в Благоевград. Турските краставиците вчера стигнаха до 5,50 лв. килото.
„Внасям на едро банани, портокали и мандарини от борсата край Солун. От 5 дни мой хладилен камион стои на Промахон и не може да влезе. Предполагам, че стоката ми ще се скапе. Някои по-дребни вносители може и да фалират", оплака се търговец.
С 50-60 ст. до 1 лев може да скочи цената на зеленчуците и цитрусите заради блокадата на гръцката граница, прогнозираха вчера и вносителите от Пловдивско. Складовете на борсата край Първенец започвали застрашително да се изпразват. За да не останат без стока вносителите се пренасочвали към зарзават и плозове от Турция. Те обаче са по-нискокачествени, а струват по-скъпо.
Положението се утежнява не само заради завишените транспортни разходи. На границата с Турция искат мито каквото няма с Гърция, казва Николай Георгиев от "Фрут комерс". Той внася мандарини от Италия, но те пристигали с ферибот и пак минавали през южните ни съседи. 5 дни вече се бавела поръчаната стока и се очаквало да има поне 15% брак във всеки камион. Това означавало загуби от минимум 2-3 хил. лв. на тир.
Вчера на борсата в Първенец вече почти не се виждаше гръцка стока. Портокалите по 1,10 лв./кг отдавна били продадени и в палетите в момента имало само от Анталия по 1,20-1,30 лв. Турските краставици и домати се харчеха съответно по 2,10 и 2,60 лв. на едро. Вносителите очакват и спекулативно вдигане на цените.
100% е вдигнат оборота на големите вносители на цитруси и банани с кораби, съобщиха обаче търговци от София. Според тях блокадата на гръцката гранича спряла нелегалния внос от там, който подбивал пазара.
Преди кризата на Кулата плодовете и зеленчуците масово са поевтинели (Виж таблицата - бел. ред.),показват пък данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. При зелето намалението е с 8,3%, при краставиците - с 3,2 на сто и при доматите - с 3,8 на сто.
Нощен наркоекшън разтресе "Люлин", разкрива „Монитор"
Истински наркоекшън се разигра вчера в столичния квартал "Люлин". Изстрели, свистене на гуми, блъскане на коли и викове изплашиха до смърт жителите на квартала. Причина за наказателната акция станал самостоятелен играч, който се опитал да се конкурира с люлинските дилъри.
Екшънът се разиграл малко след 21,30 часа пред блок 609. На паркинга пред жилищната сграда спрели 5-6 автомобила, от които започнали да изскачат маскирани и въоръжени до зъби мъже. Те на бегом се насочили към входа на шанаджията (самостоятелен играч на наркопазара - б.а.). Там те завардили всички подходи към сградата и започнали да чакат мишената си. Няколко минути по-късно на паркинга спряла колата и на "поръчания" дилър. Той се возел в луксозно БМВ (на снимката) заедно с шофьора си. Когато видяла мишената си, бандата на мига се нахвърлила към него с бухалки и метални тръби. В гонитбата шофьорът на наркоиграча се опитал да излезе на задна скорост, но това не му се удало, защото маскираните мъже му препречили пътя. Шофьорът решил да търси спасение напред през тревата.
Мутрите обаче обградили колата и започнали да я налагат. В опита си да разкъса кордона от биячи шофьорът започнал да криволичи с колата, като по пътя си отнесъл част от паркираните коли. В разгара на гонката беемвето смачкало броните и фаровете на 4-5 от возилата, паркирани пред блока. Още толкова автомобила се отървали с по-леки удари и одрасквания.
"Докато ламарините трещяха, се чуха и няколко изстрела, но не разбрах откъде идват", разказа пред "Монитор" възрастна жена и допълни, че всички от съседните блокове са се изпокрили по къщите. "Беше ни страх да гледаме дори през прозорците, за да не ни стигне някой заблуден куршум", обясни още старицата.
Когато колата на дилъра успяла да се изтегли към пътя, битката между мутрите прераснала в родео. Биячите чевръсто се качили върху колите си и тръгнали по петите на бегълците. Последните обаче се оказали по-ловки, изоставили колата и се скрили в тъмното.
След гонката шофьорът на злополучното беемве отишъл в "Пирогов", за да търси лекарска помощ. Мъжът бил с леки наранявания по лицето и главата. Разследващите предполагат, че наркодилърът също е пострадал при акцията, но не се престрашил да отиде до спешния център.
Контролът върху европарите разпали война в коалицията, разкрива „Сега"
Контролът върху парите от Евросъюза изправи депутати срещу министри и застрашава да разцепи управляващата коалицията. Двете лобита влязоха в директен сблъсък по време на изнесено заседание на комисията по европейски въпроси в Благоевград през уикенда, макар че спорът тлее от няколко месеца.
Комисията подготви доклад, изпълнен с критични оценки за досегашното усвояване на европарите и с радикално предложение - за централизиране на управлението им. Шефът на комисията Младен Червеняков и шефът на подкомисията Радослав Иванов - и двамата от БСП, влязоха в спор с червения министър Петър Мутафчиев. Представителите на НДСВ също не са на едно мнение - Даринка Станчева, която е член на комисията, подкрепя доклада на комисията, докато министър Николай Василев е категорично против централизация на еврозвената.
Спорът се върти около това дали да се създаде специална агенция със статут на мегаминистерство, което да погълне огромна част от функциите на 9 от ведомствата, ангажирани със средствата от ЕС, или да се запази досегашния модел. Депутатите от комисията по европейски въпроси държат на първия вариант, защото чрез централизацията ще се избегне политическата намеса. Министрите и от трите партии пък държат системата да не се пипа, защото има опасност да се постави под въпрос стабилността на кабинета.
Двете лобита спорят и кога да бъде извършена радикалната реформа в управление на европарите - преди или след изборите. Шефът на подкомисията Радослав Иванов и някои от депутатите настояват спецагенцията да се създаде със закон преди вота. Министрите обаче са категорични, че така ще се блокира процесът по усвояване за 2 г., тъй като ще трябва да се преработят и съгласуват с ЕС националната стратегическа референтна рамка и редица документи. Ще се наложи да се чакат и нови акредитации на звената.
Накрая подкомисията по усвояване на европарите към НС препоръча създаване на национална агенция за развитие и усвояване на средствата към МС. В нея ще влязат всички управляващи органи с численост от 522 щата. Това трябва да стане след "необходимия технологичен срок за консултации с ЕК".
За последните 2 г. усвояването на средствата е незадоволително, а системите за управление на структурните и кохезионния фонд не отговарят на критериите за ефективност. Това е изводът от доклада на подкомисията, представен от шефа й Радослав Иванов. Той предлага още правомощията на вицепремиера Меглена Плугчиева да се засилят.
Министрите на държавната администрация и на транспорта Николай Василев и Петър Мутафчиев се обявиха категорично срещу идеята за централизация на еврозвената. "Ако се прави рязка промяна на системата, това трябва да стане в следващия програмен период, след 2013 г.", отсече Мутафчиев. Мотивът му е, че там, където се формира политиката, трябва да има възможност за контрол върху реализацията на проектите. Освен това механичното прехвърляне на управляващите органи към новата агенция щяло да увеличи бюрокрацията.
Зам.-министрите на финансите Димитър Ивановски и Любомир Дацов също се обявиха "против". Дацов смята, че не е добре да се създаде структура, която да управлява около 25% от парите. Той предложи на депутатите коренно различна идея. Тя е почерпена от опита на Испания и Португалия, където са обединени няколко съкровищни органа. Сега у нас има три източника на финансиране - държавният бюджет, Национален фонд към МФ, където идват европарите, и аграрното ведомство, където пък са средствата за селските райони. Според Дацов по-удачно е сумите от еврофондовете да се включат в бюджетите на министерствата. "В момента бюджетът прави трансфер от 150-160 млн. лв. към Националния фонд, без да е ясно какви проекти ще бъдат финансирани", обясни Дацов.
Депутатите от ДПС Алиосман Имамов и Четин Казак се изказаха по-предпазливо по идеята за централизация. Според тях въпросите са много сериозни и трябва да бъдат решени от Съвета на коалицията.
Младен Червеняков обяви, че комисията ще предложи консултации по готвената реформа и на опозицията в парламента, за да потърсят подкрепа. Той съобщи, че има опасност страната ни да загуби нови средства както по ФАР, така и по САПАРД. Вицепремиерът Плугчиева обяви пред БНР, че парите по мярка 2 на САПАРД наистина са критични, защото е открит висок процент на нередности. 71 от 88 проекта са с проблеми. По тази мярка са платени 237 млн.лв. и остават за разплащане 38.8 млн. лв.
Взимаме дом с ипотека+лизинг, разкрива „Стандарт"
Нови схеми за покупка на дом замислят строителните фирми. Причината е драстичното затягане на заемите заради световната криза. Затова предприемачите предлагат жилища срещу ипотека плюс лизинг. Така банката, където е заложено жилището, осигурява 40% от нужните пари. Купувачът си намира сам още 20% от цената. Остатъкът пък се погасява на вноски, които се изплащат на продавача при предложена от него схема. При невъзможност да се изплащат задълженията банката продава апартамента и си взима дължимото, а остатъкът е за продавача. Тази схема отдавна работи успешно в Европа, каза шефът на компанията за недвижими имоти "Ремакс" Илиян Николов. Досега не е прилагана у нас заради бума на ипотечни кредити.
Инвеститори, търговци на имоти и финансови къщи се надпреварват да измислят нови схеми за набавяне на свежи пари заради свитото кредитиране. Сред най-разпространените в момента са лизинговите сдeлки, известни като "обратно изкупуване". Най-често ги ползват дребни предприемачи, които имат собствен дом. Те го дават на финансова компания срещу пари в брой. След това тя им го препродава на вноски, като си калкулира и печалба, обясни регионалният директор на "Ремакс" за България Илиян Николов.
Друга схема, която все по-често се предлага на пазара, е отдаване под наем с опция за закупуване на апартамента. По този начин инвеститорите, които са взели имоти със спекулативна цел, се опитват да се отърват от собствеността си. При тази схема първоначално купувачът брои 10-15% от стойността на жилището. След това живее в него под наем за определен период, който се договаря предварително. Ако купувачът се откаже от сделката и не доплати за имота, авансовата сума не се връща, а се приема като рента. Плюсовете за продавача са, че успява да се отърве от имота си във време на стагнация, а за купувача - че си спестява банковия кредит, както и даването на цялата сума накуп.
Сред останалите атрактивни опции за сдобиването с нов дом е двойната ипотека върху собствеността. Такива схеми има по света, в Лондон дори ипотеките могат да са три и повече. При тази схема банката дава около 40% от нужните пари срещу ипотека. Купувачът сам си осигурява още около 20%. Останалите 40% се гарантират с втора ипотека на името на продавача, като новият собственик подписва договор за периода и размера на вноските за погасяване. При невъзможност да се изплащат задълженията банката продава апартамента и си взима своето. За продавача е остатъкът, който може и да не покрие неговата ипотека.
Друг начин за раздвижване на пазара е в договора да се впише клауза, че продавачите ще връщат пари на купувачите, ако изтъргуваният имот поевтинее скоро след сделката. Подобна схема работи успешно в Румъния и Турция. При нея продавачът гарантира, че ако цената на имота падне до определен период, разликата, платена отгоре, ще бъде върната на купувача. При тези схеми обаче е нужно да се сключи много добър предварителен договор, иначе има опасност да ви измамят. Така работата на адвокатите на имотния пазар ще нарасне в пъти, прогнозира Николов.
Хазната може да загуби 1 млрд. лв. от акцизи, предупреждава „Дума"
Според експерти има опасност бюджетът да загуби до края на годината около 1 млрд. лв. от акцизи. Това може да стане, ако бъдат приети проектопромени в закона за акцизите и се удължи с още три месеца преходния период, в който да може да се ползват старите бандероли за цигари. Сега този срок е до края на март.
На 13 януари независимият депутат Мария Капон е внесла законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. Предложението на Капон е да се направи промяна в заключителните разпоредби на закона и обложените със стария образец бандерол акцизни стоки да се реализират на пазара още 3 месеца. Това означава те да важат до края на юни.
В мотивите си депутатката е отбелязала, че заради наложения през декември миналата година 3-месечен срок за валидността на старите бандероли и предвид условията на финансова криза могат да бъдат предизвикани сериозни загуби за производителите. В тях тя отбелязва, че със заповед на министъра на финасите е въведен 6-месечен срок за продажбата на цигари със старите бандероли. По предложение на "Булгартабак-холдинг" обаче срокът за продажба на цигари със старите бандероли бе намален с три месеца. Предложението бе аргументирано с презапасяването на чуждите компании с бандероли.
Според Капон българските фабрики са планирали количества, поръчали са бандеролите, произвели са стоките и са ги продали в дистрибуторската си мрежа. Според нея обаче заради намаления на 3 месеца срок - до края на март, ще се наложи унищожаване на стока, а ръчната работа за отлепяне на бандерола и изискването за установяването на неговата идентичност е твърде скъпа и отнема много време. Така на практика ще се окаже невъзможно да се възстановят акцизите на производителите, те ще понесат щети, които със сигурност ще повлияят и на заетостта в сектора, твърди Мария Капон в мотивите си.
Ако промените бъдат приети и срокът, в който ще важат бандеролите се удължи с 3 месеца, според експерти от бранша загубите от акцизи до края на годината ще са за около 1 млрд. лв. Опасенията са, че при евентуално удължаване на срока до края на юни "Булгартабак-холдинг" ще загуби пазарен дял, който вече се е свил до 60 на сто, а това ще навреди и на предстоящата му продажба. Фабриките вероятно ще намалят производството си, което ще доведе и до натрупване на социално напрежение.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини