От х:

Днес в x:

Гинеколог: Две дъщери имам, но няма да ги ваксинирам срещу рак на маточната шийка

    Голяма част от пациентите с рак на гърдата, над 50%, сами откриват заболяването в домашни условия, заяви началникът на Онкохирургията в Хасково  д-р Любомир Василев по повод днешния Световен ден за борба с онкологичните заболявания. Той посочи, че годишно преглежда между 5 и 6000 пациенти за коварното заболява

    Ракът е сериозно заболяване, което е на второ място по смъртност след сърдечно съдовите заболявания. Данните за Хасковска област показват, че през 2015 г. от коварното заболяване са починали 1059 души, а ново регистрираните са 1262-ма.

    Друг лекар - специалист по акушерство и гинекология, д-р Георги Кабаков посочи, че за разлика от възможността за самодиагностика за рак на гърдата, при гинекологичните заболявания няма как сами пациентите да си видят шийката, матката или яйчниците. Заради това е препоръчително всяка жена поне веднъж годишно да посещава гинеколог с взимане на цитонамазка, чрез която може да се открие рак на шийката на матката.

    Д-р Кабаков изрази съмнения относно ваксината срещу рак на маточната шийка, причиняван от човешки папиломен вирус. По негови думи тя обхваща около 70% от от щамовете на вируса-причинител. Ваксината не изключва останалите 30% за развитие на рак, заяви лекарят. "Две дъщери имам, няма да ги ваксинирам“, категоричен беше д-р Кабаков. Той допълни още, че тази ваксина понякога причинява усложнения и разказа за случай, който гледал по телевизията. „Наскоро гледах, че едно момиченце над 12 г. беше починало от усложнения от ваксината“, заяви специалистът. „Аз лично не съм привърженик на тези ваксини и не препоръчвам на пациентите, защото в общи линии е безсмислено“, заключи специалистът.

    Вече съществуват почти 200 вида рак, но са обединени като една обща патогенетична структура. Въпреки успехите в лечението, няма гаранция за окончателно излекуване от заболяването. Така, че по-скоро трябва да се заложи на ранната диагностика или профилактиката – първична, вторична, третична, та дори и четвъртична, смята специалистът. Целта на първичната профилактика е да се отстранят потенциалните канцерогенни вредители от външната или вътрешната среда, които могат да доведат до развитието на рак или до неговата прогресия. „Така че в не малка степен нещата зависят от нас самите“, каза д-р Василев, който припомни, че трябва да се наблегне на повишаване на здравната култура. Вторичната профилактика включва различните видове профилактични прегледи и скринингови програми, които имат за цел ракът да бъде хванат в неговата предклинична фаза, когато още няма изява на болестта.

    Установено е, че има четири ракови заболявания, които са най-подходящи за скрининг - рак на маточната шийка, на млечната жлеза, на простата и колоректалния рак. Според лекарите, ако скринингът за рак на гърдата се осъществява така, както трябва, може да спаси много жени и да даде голям социален и икономически ефект върху здравната система на обществото. При него трябва да се обхване около 70% от населението между 50 и 70 г., в която възраст жените са най-уязвими. Препоръчително е в тази възраст жените да посещават лекар поне веднъж на 2 г. С помощта на мамография, клинични изследвания и самоизследвания, заболяването може да бъде хванато в ранна фаза и да бъде лекувано успешно.

    От изключително важно значение е всяка една жена веднъж на месеца сама да си проверява гърдите в къщи. Ако се прави достатъчно коректно и образовано, има голяма стойност. Въпреки скринингите, една голяма част от жените, които идват при мене сами са си открили рак на гърдата, призна д-р Василев. Ако жените свикнат сами да се изследват, има голяма вероятност ракът да се открие още в начална фаза, каза още специалистът.

    Самоизследването при жени с менструация трябва да се прави в първите два-три дни след цикъла, когато гърдите са най-спокойни. Когато е настъпила менопауза жените сами си избират дата. За предпочитане е това да се извършва в банята, когато ръцете са мокри и пред огледалото. Важно е гърдите да се огледат в целия обем, включително и подмишничните ямки. Трябва да се обърне внимание в разлика на големината и формата на гърдите, промяна в цвета в някои участъци, хлътване на зърното, кожата или залющване, разраняване, задебеляване или набръчкване на кожата, секрет дали излиза от зърната, при напипване на бучка или топченце. При напипване на нещо или забелязване на нещо, което го е нямало предния месец, е важно да се потърси мнението на специалист. Всяка жена да си измисли сама схема на самоизследване, каза още д-р Василев. При откриване на различия в гърдите е добре, да се обсъди с лекар, което не винаги става дума за рак, допълни специалистът.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Бр
      Браво
      51 -11
      11:28, 4 фев 2017
      Време е лекарите да спрат да правят пари на фармацевтите и да признаят,че много от ваксините са вредни
    • 2
      От
      от опит
      42 -3
      11:58, 4 фев 2017
      Една достойна позиция.
    • 3
      Ан
      антигерб
      18 -24
      13:41, 4 фев 2017
      Този д-р Василев няма ли да се скрие някъде.Той е... Виж коментара
    • 4
      Пе
      петрова
      18 -4
      14:53, 4 фев 2017
      Кабаков?....Не ходете при него моля Ви.Преди 3г.ми каза,че имам рак на шийката на матката искаше да ми отстрани всичко,а ставаше въпрос само за конизация,която маниполациа беше около15 мин.
      • В.
        В. Николова
        1 0
        16:12, 3 юли 2022
        Аз съм на противоположното мнение. Горещо бих препоръчала д-р Кабаков. Смея да твърдя, че той е един от най- добрите гинеколози. Може би това, което се е случило с вас е единичен случай.
    • 5
      Ив
      иванов
      9 -1
      16:22, 4 фев 2017
      Защо "новината" не допуска коментар?
      Не пиша на латиница, а постът се отхвърля по такава причина.
      И кой е цензорът?
      Защото изказаните по темата мнения определено будят недоумение.
      • 12
        123
        0 0
        09:09, 6 фев 2017
        Както виждаш допуска, проблемът е в теб.
    • 6
      Ха
      Хасковлийка
      11 -3
      21:52, 4 фев 2017
      Аз не съм на същото мнение за д-р Василев . Налагало се е да постави диагноза, която е абсолютно точна ! А хирургичните му умения, просто не могат да се подлагат на съмнения !!!
    • 7
      Д-
      Д-р Ризов
      16 -19
      21:58, 4 фев 2017
      Аз съм педиатър. И също имам дъщеря,която имунизирах срещу папилома вирус,закупувайки си ваксината. Защото още от студентско време зная за връката между вируса и РМШ. Защото 20 години работих в Спешна Помощ и видях трагедията на умиращи млади жени.Защото не съм видял сериозни странични действия от ваксините,които вече 15 години. И защото обичам дъщеря си! П.С. И не е редно гинеколог да изказва" експертно" мнение за имунопрофилактиката. Извинете,д-р Кабаков!
    • 8
      Д-
      Д-р Ризов
      14 -3
      22:29, 4 фев 2017
      За малко да забравя! Имунизацията не отменя редовните клинични прегледи при гинеколог!!!
    • 9
      Ан
      Антон
      10 -2
      15:18, 6 фев 2017
      С уважение към всички лекари в Хасково, но аз съм майка на дете на почти 2г. И не дай Боже да стане някакъв проблем с детето, а и не само с дете, а и с възрастен човек, всички лекари "специалисти" те насочват към Пловдив или София. Според техни думи, тук в Хасково няма лекари специалисти, които могат да ти помогнат или да определят диагноза на заболяването. И то за нещо уж не с кой знае какъв проблем. Пример- прохождане на бебето, детски психолог, а само това ли- какъвто и да било рак ...и още много, много ....Само дето под път и над път в Хасково е пълно с лекари и адвокати, а когато ти се наложи- тук няма специалисти, иди в Пловдив или София.
    • 10
      Би
      Биолог
      10 -2
      22:00, 6 фев 2017
      Не може да си правиш извод от нещо, което си гледал по "телевизията". Информацията дали една ваксина води до усложнения или не, е хубаво да се черпи от по-компетентни източници (научни доклади потвърдени от лаборатории). В днешно време ни заливат с невярна или непотвърдена информация чрез интернет (особено тези проклети форуми като бг-мама) и телевизия. Хората обичат да се хващат на хорото и какво им кажат го взимат за чиста монета.
      За ваксините (общо): Слагат се САМО на здрав организъм! И след това има период, в който е добре да нямате излишни контакти с потенциални среди, в които е възможно да попаднете на носители (на въпросният вирус). А какво правят родителите, които пищят, че ваксините не работят? Ваксинират детето без да проверят дали вече е болно и го пращат на детска градина в същият ден и си мислят, че всичко е наред. Четете и се образовайте, но го правете от достоверни източници, а не "от ухо на ухо"! И проверявайте информацията по 2, 3, 4 пъти ако трябва.
      Молба към днешните лекари: Стига сте изписвали антибиотици, когато някой кихне. Заради това "плюскане" (с извинение) на антибиотици, когато няма нужда от тях, вече има много бактериални заболявания, които са трудни за лечение. Това, че здравната каса има договори с разни фармацевти не ви дава правото да тъпчете хората с хапове и да подпомагате развитието на супер-бактерии.
    • 11
      А
      А
      1 0
      00:46, 12 фев 2020
      Ех , д-р Кабаков, имунизирайте хубавите си дъщери! Та вие сте хирург , какво разбирате от ваксини ! Това са едни от най-големите постижения на медицината!
    Последни новини