От х:

Днес в x:

Русия обвини САЩ за газовите доставки

Русия обвини САЩ миналата вечер в "дирижиране" на газовата криза в Европа, след като доставките на газ за ЕС бяха прекратени часове след подновяването им на фона на взаимни обвинения между Москва и Киев, пише днес в. "Гардиън".

"Газпром", руската газова компания, съобщи, че е започнала транзита през Украйна вчера, след като бе подписано споразумение за мониторинг. Но няколко часа по-късно "Газпром" обяви, че Украйна блокира газовия поток, добавяйки, че САЩ са виновни за това.

"Смятахме, че вратата за руския газ е отворена, но тя отново бе блокирана от украинците", заяви заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Александър Медведев. "Изглежда...те танцуват на музика, която е дирижирана не в Киев, а някъде извън страната", добави той.

Държавният департамент отхвърли обвиненията. Медведев поясни по-късно, че става въпрос за споразумение за стратегическо партньорство между Украйна и САЩ.

Припомняме, че в края на 2008 г. държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс и външният министър на Украйна Володимир Огризко подписаха във Вашингтон споразумение за стратегическо партньорство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини