От х:

Днес в x:

Чакат двоен скок на златото

Златото може да поскъпне над два пъти до 2000 долара за тройунция", прогнозира Питер Хамбро, един от основателите и председател на борда на директорите на британската Peter Hambro Mining, която добива ценния метал в Русия, пише в днешния си брой Стандарт.

"Цената на златото през 2009 г. ще надмине 1000 долара за тройунция", заяви още Хамбро. В петък цената на метала в Лондон леко падна до 854 долара.

"Не е възможно да се прогнозира с колко точно цената на златото ще надмине 1000 долара, каза Хамбро в интервю за "Файненшъл таймс". Но по думите му има предпоставки цената да достигне 1500 и дори 2000 долара.

Според Хамбро върху цената на ценния метал влияят търсенето от бижутерите и инвеститорите, курсът на долара, но най-силно е влиянието на инфлацията.

Инвестициите в злато са един от най-добрите начини за защита от инфлацията. Златото премина психологическата граница от 1000 долара за тройунция през март 2008 г. След това с развитието на финансовата криза през есента цената му падна под 700 долара.
В петък доларът поскъпна с около 3 ст. до 1,45 лв. Това е с близо 5 ст. повече от курса на щатската валута в края на декември.

Изминалата седмица беше силна и за британската лира, която повиши стойността си срещу еврото. Това се случи въпреки разочароващите данни за британската икономика и понижението на лихвения процент на Острова до най-ниската му стойност от близо 300 години.

Въпреки мрачните прогнози за продължителна рецесия и свиването на производството на Острова, британската валута приключи седмицата при курс 0,8851 паунда за евро. Това е седмичен ръст от 7,1 % срещу еврото, което започва да се отдалечава от доближения в края на 2008 г. паритет с паунда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини