От х:

Днес в x:

ЕК няма да връща засега визите за американци, излизало скъпо

Ако Европейската комисия върне визите за гражданите на САЩ за една година, това би довело до загуби от 6,8 милиарда евро за европейската икономика.

Това заяви снощи пред Европейския парламент еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, цитиран от кореспондент на БТА.

Връщането на визите за американци ще доведе до загубата на 140 хиляди места в европейската туристическа индустрия. С 22 процента ще намалеят посещаващите Европа граждани на САЩ.

Темата бе обсъдена покрай въпрос до Европейската комисия, внесен от комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Парламентарната комисия попита дали ЕК отчита, че е длъжна да издаде препоръка (т. нар. делегиран акт) за връщането на визите, след като САЩ все още изискват визи от гражданите на пет държави от ЕС - България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Председателят на комисията Клод Мораес посочи, че въпросът с визите е принципен за равнопоставеността в отношенията на ЕС със САЩ.

Не може да не вземаме предвид последиците от връщането на визите, отговори Аврамопулос. Той поясни, че сред най-засегнати от това биха били Италия, Испания, Франция, Холандия.

Положението не е приятно, призовавам ви за търпение до приключването на прехода с администрациите в САЩ, след това ще поставим въпроса възможно най-ясно, обеща Аврамопулос.

Пътят напред не е лесен, досега няма напредък, заяви еврокомисарят, имайки предвид преговорите с Вашингтон за пълна отмяна на визите за САЩ за всички граждани на ЕС.

В последвалия дебат групата на Европейската народна партия (ЕНП) призова ЕК да издаде делегирания акт. Социалистите и демократите определиха действията на ЕК като неприемливи.

Всички изказали се български евродепутати приканиха Европейската комисия да издаде делегирания акт.

ЕК трябваше да представи този документ през април, когато бе официално изяснено, че САЩ все още изискват визи за някои граждани на ЕС, включително българите.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини