От х:

Днес в x:

Заем само в краен случай

"Според мен лихвите по депозитите вече са достигнали максимума и повече няма да растат. Те, от своя страна, определят и нивата на лихвите по кредитите, които също са достигнали тавана си", смята Виолина Маринова, шеф на Асоциацията на търговските банки и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, пише в днешния си брой Стандарт.

"По-високи стойности просто са неразумни. Моята прогноза е, че ако нещата се подобрят, може да започне тяхното движение надолу. Но това може да се очаква вероятно към края на годината", допълва още Маринова.

Съветът на Виолина Маринова е задълженията все пак да се обслужват, като се има предвид, че кризата все още не се е развихрила у нас, затова трябва да се мисли за изплащането на заемите в нейните условия.

"И граждани, и фирми неминуемо ще имат проблеми с погасяването на вноските си", казва още шефът на Асоциацията на търговските банки и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. По думите й ръстът на заемите тази година също няма да е впечатляващ и това е обяснимо.

"Тенденцията за този спад е двустранна - от страна на банките и на самите фирми. Те трябва да се замислят дали тяхната дейност в съответния отрасъл може да носи такива доходи, че да обслужват нов заем, или да си преценят инвестицията. Това би трябвало да направят с прякото участие на своята банка", обяснява Маринова.

От думите й става ясно, че сега кредитните институции са много по-внимателни и също се нуждаят от съдействието на клиентите си. Самите банки също няма да са така щедри, както преди.

"Все още е много рано да се каже дали ще има проблеми с качеството на кредитните портфейли на банките, защото кризата у нас се почувства през октомври-ноември миналата година. Досега задълженията се изплащат редовно, не се забелязва влошаване качеството на кредитите. Всяка банка дава възможност на своите клиенти да изберат най-изгодния вариант - чрез разсрочване, удължаване на срока на кредита и т. н", казва още Маринова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини