От х:

Днес в x:

Похарчихме 800 млн. лв. по празниците

Поне 800 млн. лв. сме похарчили за 10 дни около Коледа и Нова година, показват предварителните изчисления по информация от големите търговски вериги. Това е с 60 млн. повече разходи от 2007 г., когато според изследване на "Галъп" по празниците са били изхарчени 740 млн. лв.

Продадени са хиляди нови LCD телевизори, някои модели да предлагани в пакет със системи за домашно кино, коментира шефът на "Техномаркет" Николай Китов пред в. "24 часа". Изключително силни са били всички дни по празниците и най-вече денят преди Коледа.
Общо около 200 млн. лв. са похарчени за техника в края на 2008 г., твърди и съсобственикът на "Технополис" Божидар Колев. И според него безспорният номер 1 са модерните LCD телевизори. Най-търсени били марковите уреди с големина на екрана от 32 инча.
Активна е била и търговията на подаръци по интернет, така по-предвидливите си спестили опашките.
Големи продажби е имало и на лаптопите. Техните цени вече са по-ниски дори от стационарните компютри, а качествата им са дори по-добри.
10 пъти са скочили и продажбите на малките електроуреди за подаръци, като тостери, кафемашини, сокоизстисквачки и пр. Увеличило се е и търсенето на видеокамерите и цифровите фотоапарати въпреки спадовете до ноември.
В телекомуникациите и продажбите на мобилни телефони също има ръст по празниците, твърди и търговският директор на магазините "2bе" Чавдар Пешев. Според него за криза в търсенето на дребно още е рано да се говори.
Поне 200 млн. лв. са отишли по празниците и за подаръци извън покупките на техника. Сред тях най-голям дял имат детските играчки и дрехите.
Според изследване на социологическата агенция "Галъп" средната сума, която е отделило едно семейство за подаръци на близките си, е 102,35 лв. Това е с 18 лв. повече от предходната година.
Близо 300 млн. лв. сме отделили по празниците за ядене и пиене. Над 10% е увеличението в продажбите на храна и алкохол, заяви членът на управителния съвет на "Пикадили" Стефан Косев. Ръстът идвал най-вече от инфлацията, защото количеството на купуваните храни било почти константно през последните години.
За Коледа и Нова година обаче скочил двойно средният размер на една покупка. Голямо увеличение има на продажбите на вино, то постепенно измества дори твърдия алкохол, каза Косев. По празниците хората купували и повече уиски и маркови питиета. Точните данни за продажбите обаче щели да бъдат ясни през следващата седмица.
Луканки, пастърми, свинско и полуфабрикати са най-продаваните храни по Коледа и Нова година, казаха още от магазините. По празниците българинът развързвал кесията и за нови продукти, които не е опитвал. Затова и големи обеми имало в търговията на екзотични плодове като манго, авокадо, кокосови орехи.
85% от българите са изкарали Коледа вкъщи, а 73% са посрещнали и Нова година на домашна трапеза, показва още изследването на "Галъп".
По косвени данни от туроператори обаче поне 100 млн. лв. са похарчени за почивка в курортите. Тя е излязла около 1000 лв. за тричленно семейство по Нова година. Почти всички места в Банско, Боровец и Пампорово са били заети.
Въпреки безредиците в Гърция доста българи не се отказали от пътуването до южните съседи и там са посрешнали 2009 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини