От х:

Днес в x:

Варненският театър „Ст.Бъчваров” за първи път в Хасково със ”Свекърва” на Страшимиров

Изображение 1 от 3

    Варненският драматичен театър  „Ст.Бъчваров” ще гостува за първи път в  96- годишната си история в   Хасково. На 22 ноември  на сцената на ДКТ „Иван Димов” от 19 часа черноморската трупа  комедията „Свекърва” на Антон Страшимиров под режисурата на  Стоян Радев Ге.К.

    За пръв път в България „Свекърва” е изиграна именно от варненската театрална трупа на 21 февруари 1907 г., а 2 месеца по-късно - на 23 април 1907 г., е представена и в Народния театър в София.

     Любопитна е историята на „Свекърва”, която Антон Страшимиров написва заедно с още 2 пиеси по време на пребиваването си в Швейцария. Там през 1905 г. известният с критическото си перо общественик търси убежище след публикуването на неговите нашумели „30 обидни за царското височество” статии. Изпаднал във финансови затруднения, Страшимиров решава непременно да спечели обявения за откриването на Народния театър конкурс и затова участва под различни имена и с трите си „швейцарски” пиеси. Само една от тях подписва с името си, а за автор на „Свекърва” посочва съпругата си, при това с бащината й фамилия. Конспиративният подход проработва по възможно най-добрия начин и журито отличава и трите пиеси, смятайки че са от трима различни автори. Първата награда е отредена за „Свекърва”.   

    Поставена преди 107 години за първи път на варненска сцена „Свекърва” изобразява взаимоотношенията снаха – свекърва, които прерастват от конфликт на битово ниво в конфликт между поколенията, между консерватизма на патриархалния морал и свободните нрави на „градския“ живот.

    Главната роля на нарицателната за българска свекърва Костанда е в изпълнение на  характерната актриса  Веселина Михалкова, която по блестящ начин изгражда един великолепен образ.

    За сценографията и костюмите на тази девета постановка на „Свекърва” във варненската театрална история, е привлечена Мира Каланова, с която Варненският драматичен театър създаде най-добрите заглавия в репертоара си през последните години. На режисьора Стоян Радев Ге. К., който се е заел и с музикалната среда, асистират Петя Куртева и Валентин Митев-син. 

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини