От х:

Днес в x:

Турция и Великобритания готвят споразумение за търговия

Турция е започнала преговори с Великобритания за подписването на споразумение за свободна търговия, след като Великобритания напусне окончателно ЕС.


Съобщението бе направено от министъра на икономиката Нихат Зейбекчи в реч пред парламента, предаде БНР. 

По думите на турския министър обхватът на споразумението ще бъде толкова широк, колкото този на Споразумението за митническия съюз между Турция и ЕС. То бе подписано през 1995 г. и бе осъвременено през миналата година. 

Преди дни Европейската комисия съобщи, че предвижда растежът на Великобритания през 2017 година да се забави наполовина заради въздействието на несигурността, идваща от решението на британците страната им да излезе от ЕС.

ЕК очаква през 2018 година британската икономика да ускори растежа си до 1,2 на сто заради предвижданото увеличение на износа, дори вътрешното търсене да остане слабо, се допълва в прогнозите. 

Междувременно в Турция напредва подготовката по проекта на управляващата Партия на справедливостта и развитието за новата конституция на страната, включващ въвеждане на президентска система, за което е необходима промяна в конституцията.

Премиерът Бинали Йълдъръм започна разговори с лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, който преди това обяви, че неговата партия ще подкрепи проекта. 

Така управляващата ПСР ще има необходимия брой гласове и за промяна на конституцията. Но основната опозиционна Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу е против промяната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че президентската система ще даде възможност на страната да се развива много по-бързо.

Вчера Ердоган подложи на остри критики Европа и настоя за бърза и окончателна позиция за членството на страната в ЕС

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини