От х:

Днес в x:

Опашки и напрежение пред изборните секции в Истанбул

Дълги опашки, напрежение и недоволство у хората в някои от изборните секции, разкрити в компактно населените райони в европейската част на Истанбул, съпровождат гласуването за президент и вицепрезидент на България и за референдума, разказва кореспондент на БТА.

Най-голямо е струпването в квартал Авджълар, където на тези избори е разкрита една секция, пет пъти по-малко в сравнение с предишните президентски избори, когато в Авджълар гласуваха над 2500 души (сравнението се прави с президентските избори, понеже по принцип на тях се явяват по-малко гласоподаватели в сравнение с парламентарните, уточнява БТА).

В единствената секция в Авджълар докъм един часа са гласуваха 450 души, а опашката наброяваше най-малко още 500.

"Това не са избори, а си е живо мъчение. Втори час чакаме на опашката, изнервихме се, как една секция ще стигне за толкова много хора", казва Махмуре К. от Кърджали.

Други идват, попълват заявленията и си отиват, за да дойдат по-късно.

В секциите в Кърач, Есенйурт, на европейския бряг и в единствената секция на азиатския бряг Картал също има опашки, което създава напрежение у хората. Но в Байрампаша и Багджълар е по-спокойно, информираха оттам.
Мустафа Д., активист на една от изселническите организации казва, че много от хората са се амбицирали да гласуват заради орязването на секциите в Турция, които са 35, докато потенциалът от изселници е около 100 хиляди души.

Група изселници се канят да отнесат въпроса за намаляването на секциите до европейските институции.
Едновременното гласуване за президент и за референдума забавя изключително много процедурата по гласуването.

За да се намали напрежението и за да гласуват всички, в Авджълар се осигури транспортиране на хората в генералното консулство в Истанбул, където е спокойно. Други групи хора заминаха със собствените си коли за консулството, за да гласуват там.

По-слабо е гласуването за референдума поради недостатъчната информираност, някои избиратели дори едва в секцията научават за референдума. Оплакват се и от слабата предизборна кампания на кандидатите и политическите партии специално в Турция.

Хора, които са упражнили правото си на вот, казват, че са гласували за България, че искат по-добро бъдеще и по-добри грижи за сънародниците, които живеят там.

Доброволци от изселническите организации попълват декларациите на хората, което не знаят добре български език, особено на възрастните. Това не е незаконно, стига подписът под декларацията да е положен лично, съобщи по-рано ЦИК в отговор на сигнали за нарушения по време на вота в Турция от коалицията "Обединени патриоти". От Централната избирателна комисия изпратиха и специален инструктаж до членовете на СИК в страната заради сигнали, че в секциите се говори на турски език.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини