От х:

Днес в x:

Двудневен траур в Мадан

В община Мадан е обявен двудневен траур в памет на трите момичета, на 14, 15 и 16 години от Мадан и Средногорци, и 18-годишния младеж от община Рудозем.

Те загинаха при тежка катастрофа, падайки с колата във водите на ВЕЦ "Средногорци".

Ръководството на общината е отменило всички прояви по повод коледните и новогодишните празници.

Погребенията на загиналите са днес, съобщи БНР.

Междувременно стана ясно, че е намерено тялото на 15-годишното момиче.

След почти 48 часа издирване водолази успяха да открият тялото на 15-годишната Сениха Ахмедова. Тя, заедно с още трима младежи, загина при тежка катастрофа край Рудозем в събота вечерта.
Община Мадан е в двудневен траур заради трагичната катастрофа. Кметът Атанас Иванов съобщи, цитиран от Дарик, че е отменил всички коледни и новогодишни тържества в Мадан и Средногорци. Ако близките на загиналите деца пожелаят, погребенията им ще бъдат поети със средства на общината, подчерта той.

При жестоката катастрофа, станала малко след 22 часа в събота, смъртта си намериха 15-годишната Селиха Айдънова, 16-годишната Рафика Карамитева и 18-годишният шофьор Сафедин.

Два дни водолази търсиха тялото на 15-годишната Сениха Ахмедова. Трупът бе открит едва тази сутрин при долната стена на микроязовира, в близост до мястото на инцидента, съобщи БГНЕС. Той е източван и пълнен няколко пъти, за да може тялото да изплува на повърхността.

Единственият оцелял е 15-годишният Веско Башев от Мадан, който успял да счупи предното стъкло на автомобила и да се измъкне. Момчето е с множество травми и е настанено за наблюдение в болница в Смолян. Лекарите информираха, че той е в реанимация, но е стабилизиран и е вън от опасност.

Според кмета на Мадан, младежът управлявал „Ситроена", с който петимата тийнейджъри пътували към дискотека в близкия град Рудозем, е имал книжка само от два месеца. По изкъртените и неравни пътища в региона, момчето е летяло със скорост 110 км в час, но преди да седне зад волана не бил употребил алкохол. По последна информация високата скорост е основната причина ситроенът да се обърне и да падне в реката. Возилото е било с две врати и заради това учениците не са успели да се измъкнат и са се удавили.

Друга причина за инцидента е и необезопасената стена на язовира, пише Булфото. Собственик на ВЕЦ-а според местните жители, към който е въпросният язовир, е телевизионният продуцент Димитър Станчев. Екип на пожарната в Смолян е работил през цялата нощ, за да извади телата на загиналите.Според първоначална информация причината за катастрофата е превишена скорост. Скоростомерът на колата е спрял на показание 120 км/ч.

Аутопсиите на трите намерени трупа показват, че смъртта е настъпила от удавяне.

Единствено тялото на шофиралия Сафидин е открито в самата кола на дъното на реката. Шофьорът останал вътре, закопчан с предпазен колан.

Тялото на едното момиче е намерено в близост до потъналата кола, а второто - до преливника на ВЕЦ "Средногорци".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини