От х:

Днес в x:

Бившият кмет на Студентски град на прокурор. Преглед на националния печат

След пушенето полицаите минаха на студена вода, пише "Дневник". Седмица след "пушенето на открито", в неделя полицаи се събраха "да пият студена вода" в градинката пред МВР. Демонстрантите, макар и по-малко отпреди, си обещаха протестните им акции да станат редовни. И през следващите седмици те ще показват недоволството си от ниското заплащане и лошата материална база.
Часове преди неделния протест, в който се включиха служители на МВР от страната, президентът на полицейския синдикат Емил Рашев каза, че "нагласите за пиене на вода" са намалели, след като министърът на вътрешните работи Михаил Миков е издал заповед за коледни награди от 400 лв. за служителите. Между протестиращите пък се разпространяваше декларация, в която се настоява "не за коледни добавки и 13-ата заплата, а за нормално, достойно заплащане, за коректно отношение на ръководството на МВР към неговите служители". "Националният полицейски синдикат и неговият президент Емил Рашев не ме представляват и не се ползват от моето доверие", пише още в документа. Предлага се незабавно да започне обсъждането на промени в МВР.

"Труд": Полицаите: Обувките ни говорят сами. "Нямам какво да кажа. Обувките ми говорят сами. Носил съм ги само 2 месеца. Не замерям с тях никого, а най-мирно и тихо ги оставям тук, докато трае протестът. Преди да си отида, ще ги пусна в кофата за боклук." Това каза вчера млад полицай, донесъл своите кубинки със скъсани подметки в градинката пред храма "Св. Седмочисленици".
Близо 2000 полицаи се събраха вчера в 11 ч на хвърлей място от сградата на МВР. Бяха два пъти по-малко, отколкото на 13 декември, когато призивът бе да изпушат мълчаливо по цигара. Както за предишния, така и за сегашния протест ченгетата се организираха по форуми в интернет. Предложенията за начините на демонстрация бяха най-различни: оставяне или хвърляне на обувки - жест на презрение по примера на иракския журналист, замерил президента Буш; носене на бутилки с минерална вода - за да се покаже, че полицията е "гола вода"; ядене на гевреци, което значело, че МВР е кръгла нула.
Общо четири чифта обувки бяха оставени на алеите в градинката: повредените кубинки, два комплекта парадни половинки и смачкани полукецове.

Сидеров обещава "Хайка" за мафиоти, пише "Труд". С 522 гласа "за", един "против" и без конкуренция Волен Сидеров бе преизбран вчера за лидер на "Атака". За първи път най-висшият форум на националистите се събра в зала 1 на НДК. Срещу началника си гласува доскорошният му заместник Антон Сираков, който отпадна от партийното ръководство.
В програмата си за парламентарните избори догодина "Атака" обещава операция "Хайка", която да подгони мафиотите. Тя щяла да обезглави и ликвидира бандитските групировки чрез специален антиразбойнически закон и безмилостни действия на властта. "Атака" обещава да конфискува имотите и капиталите на хора, които не могат да докажат легитимния им произход.

"Стандарт": Режат гуми за вот срещу Волен. Нарязаха гумите на колата ми и запечатаха външната врата на дома ми, за да не дойда да си кажа мнението за Сидеров и политиката му. Това заяви за "Стандарт" зам.-председателят на "Атака" Антон Сираков на IV национален сбор на партията в НДК вчера. Той успял да разбие вратата на дома си и да пристигне на партийния форум.
Сираков се обяви публично срещу предлагания дневен ред и гласува против преизбирането на Сидеров за лидер. Волен обаче остана начело на партията за още 3 години. През това време в залата се шушукаше, че депутатът Ваньо Хърков ще напусне партията и ще обяви това пред делегатите. Част от тях прогнозираха разцепване на партията до няколко месеца. Причината е, че "Атака" има намерение да работи с ГЕРБ и да промени изцяло политиката си, обясниха някои от делегатите.

Прокурори подхващат бившия кмет на Студентския град, пише "Монитор". Бившият кмет на район "Студентски" Венцислав Дудоленски и уволненият в петък районен архитект Теодор Коларски са превишили властта и правата си, като са разрешили изграждането и отварянето на печално известната дискотека "Амнезия". Това се казва в сигнал на столичния кмет Бойко Борисов до градския прокурор Роман Василев. Според сигнала нарушенията започнали преди 8 ноември 2007 г., когато е издадено разрешение за строеж на дискотеката между блок "18" и "19" в Студентския град. Тогава главният архитект на района Теодор Коларски подписал разрешително, без да е имал мандат от градската управа. Съгласно действащите наредби архитектът има право да издаде документа само ако е упълномощен от районната администрация. Това автоматично прави акта нищожен, се посочва в сигнала до прокуратурата. Коларски не се е допитал и до главния архитект на столицата, преди да определи мястото за строеж на обекта. Според Закона за устройството на територията сградата трябва да съответства на цялостния план, което се определя само от архитект номер 1 на столицата.
"24 часа": Дават на прокурор кмет и архитект заради "Амнезия". Столичният кмет Бойко Борисов е пратил сигнал до Софийската градска прокуратура за нарушения на Венцислав Дудоленски, екскмет на район "Студентски", и на бившия главен архитект Теодор Коларски.
Това съобщи пресцентърът на Столичната община вчера.
Теодор Коларски е дал разрешение за поставянето на "Модулни павилиони - временно преместваеми обекти за търговска дейност - нощен клуб" между блокове 18 и 19 в Студентския град. На това място в момента се намира дискотека "Амнезия", пред която бе убит студентът Стоян Балтов.
Коларски не е имал право на такова разрешение и е превишил правата си. Схемата за поставяне на обекта е трябвало да бъде одобрена от главния архитект на столицата.
Бившият кмет на района пък е сключил договор за наем с лицата, изградили обекта, при явно занижени цени без задължителния конкурс.
Строителните книжа, одобрени от арх. Коларов, на базата на коите е издадено разрешителното за строеж, не били за преместваем обект, а за строеж по смисъла на закона. Но за тази цел е трябвало да бъде учредено право на строеж върху общински имот след осъществена процедура и след решение на Столичния общински съвет.
Така екскметът и бившият главен архитект на Студентския град са дали възможност на трети лица да се облагодетелстват за сметка на общината, твърдят оттам.

Смъртта на Ахмед Емин ще се разследва още, пише "Дневник". Разследването за смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, е удължено с още два месеца. Прокуратурата чака резултати от психиатрично-психологична и ситуационно-балистична експертиза. Според запознати с разследването освен това се извършват повторни разпити и се уточняват детайли. Въпреки първоначалните твърдения, че Доган също ще бъде извикан на разпит, прокуратурата се е отказала, защото нов разговор бил излишен. Доган е давал показания в първите часове след инцидента.
Без работни бариери в Испания и Дания, съобщава "Дума". Испания и Дания отварят трудовия си пазар за българи. Испанското правителство съобщи решението си да не се подновява наложеният преди две години мораториум за достъп на българи до работа там. Висш испански политик призна, че "мораториумът е бил несправедлив и безполезен" спрямо българските граждани в Испания. От 1 май 2009 г. и Дания ще премахне ограниченията на пазара на труда, наложени с преходните мерки в свободното движение на работници в рамките на ЕС.
През деветте месеца на 2008 г. в дирекциите "Бюро по труда" са обявени близо 116 300 свободни работни места за несубсидирана заетост. Чрез съдействието на трудовите посредници са започнали работа близо 89 000 безработни и е постигната 76,54% усвояемост на работните места. Разбира се, всеки сам взема своето решение къде да живее и работи, но не мисля, че масово българите ще тръгнат за Испания, без да са си уредили работа там, още по-малко в условията на криза. Това коментира вчера в интервю за агенция "Фокус" Лиляна Станкова, директор на дирекция "Свободно движение на хора, миграция и интеграция" в МТСП. У нас все още процентът на безработица е под средния за страните на ЕС.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини