От х:

Днес в x:

Над 17 000 души са потърсили закрила в България за последните 15 години

За изминалите 15 години в страната ни са потърсили закрила над 17 000 души от 85 държави. Бежански статут е бил даден на 1 449 души, а хуманитарен на 4 085, каза на пресконференция Анна Андреева от Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет.

През 2008 г. 719 души са потърсили закрила, бежански статут е бил даден на 24, а хуманитарен на 266. Между тези хора има доста деца и хора на всякаква възраст, предаде агенция Фокус. Българските бежанци са предимно от страни от Ирак, от Афганистан или от други страни от Близкия Изток - Иран, Турция, както и от страни от Африка.

Статутът на бежанец по Женевската конвенция се дава на лице, което се намира на чужда територия и не може да се върне в своята страна по основателни причини - като преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група и др.

Хуманитарен статут се дава на хора, които се намират на чужда територия и не могат да се върнат в страната си поради тежки събития като гражданки войни или други, застрашаващи тяхната сигурност. Освен това страната ни предоставя още два вида закрила - убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи.

България предоставя и временна закрила в случай на масово навлизане на чужденци, принудени да напуснат страната си заради въоръжен конфликт.

Както вече писахме, държавата отделя всяка година по 300 хил. лв. за интеграцията на бежанците.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини