От х:

Днес в x:

Върнаха в храма низвергнат свещеник

Скандално отстраненият енорийски свещеник на свиленградския храм “Св. Йоан Рилски“ отец Януарий е върнат на поста си, съобщи местният сайт e-svilengrad. Според изданието това става с решение на eпapxийcĸия cъвeт.

Както Haskovo.net писа през септември, духовникът беше низвергнат без обяснения като свещеник в храма на кв. „Гарата“ в навечерието на големия християнски празник Кръстовден. Тогава представители на Старозагорската епархия донесоха разписан документ от вече бившия владика Галактион за oтcтpaнявaнeтo на 31-годишния Януарий.

Заедно с това архимандритът беше наказан и със запрещение (аргос) от свещенослужение в границите на Старозагорска епархия.

В църквата влезе и проверка.

В същото време обаче отецът получи мощна подкрепа от Църковното настоятелство на църквата “Св. Йоан Рилски“, на миряните и дори от кмета на Свиленград Георги Манолов, който сложи парафа си в подписката, събирана в негова защита.

Тъй като от посочените телефони на Старозагорска митрополия в сайта на БПЦ никой не вдига, не получихме категорично потвърждение за акта на реабилитация на свиленградския свещеник.

От документ, с който се сдоби Haskovo.net обаче, лъскат евентуалните причини за отстраняването му. В него се посочват редица нарушения в храма, както и манипулации около събирането на дарения за църквата, за което пред Епархията е докладвал архиерейският наместник в Свиленград отец Константин.

В доклада си той осведомява по-висшестоящите духовници, че след като е сменен с нов, не е известно къде е старият иконостас на храма “Св. Йоан Рилски“, освен това отецът събирал пари от местни бизнесмени с обяснението, че са за ремонта на новия храм, за който всъщност имало осигурен бюджет със съдействието и на общината. Като нарушение е отбелязано и че по време на богослужения отец Януарий извършва служби с „непознати свещенослужители от Видинска епархия“, които нямали право да служат където и да е в Старозагорска епархия без благословението на архиерея и архиерейския наместник.

Най-пикантната част от доклада на отец Константин описва честите посещения на архимандрит Автоном от Шипченския манастир в свиленградската квартира на отец Януарий.

В същия контекст имената на двамата духовници не изскачат за първи път. В края на 2013 година те бяха забъркани в гей скандал в Шипченския манастир “Рождество Христово“, след като богослов, учил заедно с Януарий в Пловдивската семинария, разказа подробности от интимния живот в манастира. Според него Автоном и Януарий, чието мирско име е Янко Джангозов, често се отдават на мъжки ласки. По-късно според мълвата заради този скандал е бил изгонен от манастира Януарий.

Вероятно всички изброени в документа сигнали са станали повод за проверката, въпреки че нищо от тях преди месец не беше изнесено пред медиите.

„Все още нямам официален документ за възстановяването ми. Научих за това от медиите. Но благодаря на Бога за подкрепата, която получих от хората, защото това означава, че съм си свършил работата, която съм поел в името на Бога. Това ме радва най-много и ме задължава“, коментира отец Януарий пред Haskovo.net.

Сигналите срещу него от архиерейския наместник в Свиленград отец Константин до Епархията той нарече „нелепи“ и намекна за лично отношение.

По едно от обвиненията - за липсата на стария иконостас, отец Ануарий обясни, че е свален и е на парчета в двора на църквата. „Той е от шперплат и не можеше да се използва повече.“

За събираните пари пък посочи, че никъде в Устава на БПЦ не е забранено да се събират дарения за храма. „Няма нищо лошо в това един стопанин да се грижи за дома си. По време на всяко богослужение се споменават имената на ктиторите и те са ясни“.

Отец Януарий цитира и чл.135, т. 23 от Устава на БПЦ за задълженията и правомощията на свещенослужителите, в който се казва, че енорийският свещеник може да извършва свещенодействия и треби в друга енория със съгласието на местния енорийски свещеник или с писмено разпореждане на митрополита. „В случая аз съм енорийския свещеник в храма на кв. „Гарата“. Признавам, че съм канил и гръцки духовници, както и наши от други епархии да служат заедно с мен. Така ние заявяваме единството на православието, любовта помежду си. Дори самият аз преди дни служих по покана на отец Никанор в Гидинския манастир заедно с него“, посочи отец Януарий.

Духовникът уточни още, че никога не е бил гонен от манастира в гр. Шипка, а сам той е подал молба за напускане, понеже по това време се почувствал изчерпан на поста си на игумен. “Молбата ми до дядо Галактион беше да ме премести на клирическо богусложение в Старозагорската епархия, така попаднах в Свиленград, където имаше място за свещеник“.

По повед замесването на името му в гей скандала преди години именно с отец Автоном, който и сега се цитира като негов чест посетител в Свиленград, отец Януарий не пожела да говори, като определи писанията като „жълтини“ и дори се изсмя. „Страдал съм за тези обвинения, преживял съм ги обаче и това е затворена страница за мен.“ Той не пожела да сподели и личното си мнение за толерантността, която е толкова важна в днешно време, включително и към хората с предпочитания към същия пол, като се скри зад обяснението, че Църквата има становище по този въпрос и като духовно лице той се придържа към него. На директния въпрос „Имате ли влечение към същия пол?“, Януарий отговори: “Не е ваша работа.“

Според запознати свещеникът не крие, че има идея да изгради мъжки манастир край храма, в който сега служи в Свиленград.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ми
    мила
    17 -9
    17:10, 11 окт 2016
    Ако България беше нормална държава, авторката на този текст Красимира Славова би била изправена на съд, заради бруталното си и невежо отношение към правото на хората на неприкосновен личен живот и сексуални предпочитания. Не сексуалната принадлежност, уважаема госпожо, прави хората нарушители на закона. Вместо да залитате в жълта мръсотия, разследвайте значимите за обществото факти около тази история. Макар, опасявам се за второто не ви достига капацитет.
    • Ба
      Бай Кор
      2 -1
      11:51, 12 окт 2016
      В момента ,в който този човек е надянал расото, спира да бъде изцяло подвластен на светските закони и трябва да започне да спазва дословно божиите такива. - „Не лягай с мъж като с жена: това е мръсотия.” Лев.18:22.

      В този смисъл авторката е напълно права и дори длъжна да иска сметка за сексуалните предпочитания на въпросното лице, а това че Църквата не взима отношение по въпроса е само i единствено в неин (на Църквата) ущърб.
  • 2
    бай *** е ръб

Още новини

Последни новини