От х:

Днес в x:

За първи път от век: ремонтират катедралния храм на Хасково

    Мащабен ремонт тече в катедралния храм на Хасково – църквата “Успение на Св. Богородица”. “Основен ремонт на храма не е правен повече от 100 години”, поясни за Haskovo.net отец Митко. Той допълни, че мащабният ремонт включва реставрация и консервация на иконостаса, който е на възрастта на църквата – 180 години.

    Всъщност ремонтът на катедралния храм на Хасково е точно по повод навършващата се догодина 180-годишнина на църквата “Св. Богородица”.

    Реставрацията на иконостаса се извършва от специалисти от Велико Търново. По него има много откъртени и счупени парчета от орнаментите. На места е и сцепен.

    Преди месец бе поправен покривът, който течеше от години. Сега фирмата, която го ремонтира, дава гаранция 40-50 години, поясни свещеникът.

    Ремонтира се и олтарът. “Когато махнахме настилката, видяхме че подът е пропаднал с 40-50 сантиметра, обясни отецът. Сега строителната бригада от Хасково прави стабилна бетонна настилка.

    “Не помня да е правен ремонт на храма, откакто съм в него”, разказа 87-годишната Иванка Добрева, която е в църковното настоятелство от 1981 година, а няколко години по-късно става и касиер на храма. “Преди повече от 25 години бе направен ремонт на покрива, после по “Красива България” отпуснаха 15 000 лв., с които успяхме само да измажем стените”, спомня си възрастната жена.

    Отец Митко пък допълва, че ремонтът на покрива е погълнал към 40 000 лева, толкова ще отидат и за реставрацията и консервацията на иконостаса. “И парите се изчерпват”, казва свещеникът, макар да не е съвсем наясно с финансовата страна на ремонта, който се движи от пловдивската митрополия.

    Затова свещеникът призовава миряните в Хасково да дадат своята лепта за ремонта на най-стария храм в Хасково.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Бе
      БЕЗСРАМНИЦИ
      23 -6
      12:07, 6 окт 2016
      Вие нямате страх и от господа! Абсолютни безсрамници! Всички хора, които отиват да запалят свещ, първо на първо си плащащ свещта, която между другото е увеличена 100% от началото на тази година или края на предната! Второ, повечето хора остават пари по иконите, тези пари къде отиват попе? Отиват в джобовете ви. Ако за толкова много години по 5 стотински отделяхте на ден, щяхте да сте събрали пари не за ремонт а за нов храм. Няма да коментираме парите за църковен брак, крещенки и погребения, които прибирате........ и пак ревете за пари. Само не забравяйте, че бог гледа отгоре! Няма по-лошо от това, да носиш расо и да лъжеш бог!
      • Хр
        християнка
        11 -2
        17:39, 6 окт 2016
        Не бързайте да съдите, защото самите Вие също ще бъдете съдени..." - така примерно се казва в една дебела хилядолетна книга.
        Да, храмовете са освободени от данъци, но не и от задължения към ВиК и ЕВН. Освен това, много от свещениците са на самоиздръжка - живеят от приходи от свещи и църковни ритуали. Църковните имоти, които са издържали храмовете и служителите в тях, отдавна са откраднати. Цяло чудо е, че все още имаме къде да запалим свещ по празниците.
      • Мл
        младен
        0 0
        18:46, 22 дек 2016
        да спомена, че цената на свещичка е 1 ст.
    • 2
      12
      1221
      11 -4
      13:38, 6 окт 2016
      Той гледа ама нищо не вика щото са негови хора.
      А вярно ли е че църквата не плаща данъци и никой не знае какви приходи има?
    • 3
      До
      ДО ХРИСТИЯНКА
      3 0
      12:29, 7 окт 2016
      Не е нужно да съдя, никого! Това, което съм написал по-горе са само факти. Второ очевидно много сте се засегнали от написаното.....явно и Вие сменяте левчетата от иконите в най-близката банка.....и трето коментара ми е написан не само към поповете в църквите а и като цяло до ръководствата на църквите! Защото е редно те да отговарят за цялостното управление на дейността! Защото неможе отец Николай да го возят в Аудита и БМВ-та последни модели и ти тука да ми хленчеш, че нямало пари, вие сте лукави, и безсрамни хора. Не искам да ви обиждам, но бог вижда всичко, пак ви повтарям от него няма да се скриете. Служителите на бога са хора на морала, смирени хора, хора които не познават суетата. А вие сте пълтана противоположност, именно за това западна християнската религия в България....защото давате лош пример на православните! Редно е вместо да ми правите забележка, да се покаете и да се заврете в миша дупка! Хубав ден Ви желая!
    • 4
      Ан
      Антон
      1 0
      15:00, 7 окт 2016
      Господ, Бог се пише с главна буква! /към г-жата писала преди мен/.
      Поздравления за новината! Кръстих в Църквата "Св. Богородица" малкият си син и имам особен сантимент към този храм!
    • 5
      I
      i
      2 0
      19:33, 8 окт 2016
      Кръщков под коментара на Антон имаше друг в които някой питаше сантименталния антон след като има САНТИМЕНТкъм храма дарил ли е нещо или е минал тънко само с лафове и моля стига с това изтриване Може би тоя антончо ти е звънял да ликвидираш коментара

    Видеа по темата

    Последни новини