От х:

Днес в x:

Щафетата „ Пробег на мира“ минава през Хасково днес

    Хасково ще е сред българските градове, през които тази година минава щафетата „Пробег на мира“.

    Очаква се участниците в маратона да пристигнат на входа на Хасково днес около 13,40 часа. Маратонците идват от Димитровград. Докато са в Хасково обаче те се включват в няколко спортни прояви.

    Навлизане в областния център те ще бъдат посрещнати от ученици на Спортно училище „Ст.Караджа“, които ще станат за малко част от маратона. Те ще тичат с участниците „Пробег на мира“ до двора на училище „ Христо Смирненски“. Колоната ще съпроводят и представители на Велоклуб Хасково. В двора на училището участниците в пробега ще се включат в различни игри с децата.

    Пробегът за мир е известен още като Световен пробег на хармонията. Международната щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят, се провежда вече от три десетилетия.

    Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

    Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца, възрастни, граждани и дори световни лидери се присъединяват към участниците в Пробега, а традицията е да изминат макар и няколко крачки с факела по маршрута. Актът символизира влагането на мечти и надежди в общата вълна на приятелство и демонстрация на добронамереност. Затова и има покана към всеки, който поиска, да измине своите крачки с факела, без значение дали той е спортист или не, млад и стар да направи крачка за световния мир.

    Пробегът за мир е основан през 1987 г. от спортистът, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство Шри Чинмой. Той вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят.

    Тази година в България щафетата се провежда на два етапа. Първият беше в края на май, като факелът влезе от Калотина и стигна до Видин.

    Във втория етап маратонците тръгнаха на 17-ти септември. От Хасково Пробегът продължава към Стара Загора и Казанлък.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини