От х:

Днес в x:

Всяка трета над 40 в Хасково с остеопороза

30 – 35 процента от прегледаните за остеопороза в Хасково жени от началото на октомври се оказали с коварното заболяване. Данните съобщи днес д-р Георги Кабаков, в чийто кабинет в онкодиспансера този месец изследването се извършва само срещу 10 лв. Той уточни, че става думи за жени над 40 години, макар възрастовата граница да е относителна. В тазгодишната кампания за борба с остеопорозата коварната болест е била открита и при 32-годишна жена.

В България не се води статистика за това заболяване, което е трето по своята социална значимост в света след сърдечно-съдовите и онкологичните болести. Тенденцията е в близките 10 години то да стане второ, каза още д-р Кабаков. В България от него страдат 800 000 – 850 000, в света са над 75 милиона.



Коварната болест, наречена "тихата епидемия" започва още в ранна възраст, предупреждават лекарите. Заболяването всъщност представлява чупливост на костите вследствие на недостатъчно калций в тях. Той се натрупва в организма само до 25-30 години, в зряла възраст тялото използва запасите, натрупани в младостта. Затова е изключително важно как се хранят децата, алармират специалистите. Според тях дневната доза калций е около 1500 мгр., за справка в 100 гр. мляко се съдържат около 100 мгр. калций. Употребата на кафе, кока кола, пушенето и алкохолът значително възпрепятстват натрупването на веществото в организма и след години костите стават чупливи като сламки.

Лечението на остеопорозата е относително успешно само ако болестта бъде установена навреме. Стигне ли се до чупливи кости, обикновено е прекалено късно, предупреждават лекарите. Лечението на остеопороза в напреднал стадий е скъпо, продължително и неуспешно.

Едно изследване за болестта, препоръчително за всички жени над 40-годишна възраст струва около 30 лева. До края на октомври, докато трае кампанията, е само 10 лв. В Хасково това може да стане в кабинета на д-р Кабаков в онкодиспансера и на д-р Стайкова във Военна болница.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини