От х:

Днес в x:

Триизмерното кино с премиера у нас едновременно с Китай

Следващата седмица ще станем свидетели на първата у нас 3d премиера на пълнометражен игрален филм - "Пътуване до центъра на земята". Въпреки че на пръв поглед бихте могли да решите, че вече сме гледали подобно кино, не бъркайте, че то е същото като IMAX. Има няколко основни разлики между двете технологии, които сами по себе си са еднакво интересни и революционни.

История на 3D киното

Оказва се, че още през 1890 г. англичанинът Уилям Фрийс-Грийн подава заявление за патентоване на процеса, позволяващ на човека да вижда образите на екрана в три измерения. Половин век по-късно се появява първият триизмерен филм "Бвана Девил", показван по кината.

В началото се разчита на така наречените анаглифни образи. При тях картините, предназначени съответно за лявото и дясното око, се разпределят с помощта на очила, чиито стъкла са с два цветни филтъра. Най-често цветовете са червено и зелено. Така едното око вижда само картините, оцветени в червено, а другото око - само картините, оцветени в зелено. От съвременна гледна точка, тази технология е крайно остаряла и несъвършена.

В средата на XX-и век в областта на 3D киното навлиза поляризацията. При нея двете стъкла на очилата, с които се гледа филмът, са поляризирани по различен начин. Излъчваната на екрана картина също е с различна поляризация и така отново всяко око вижда само този образ, който е предназначен за него. Разбира се, за да се получи илюзията за движение на образа, окото трябва да вижда поне 24 кадъра в секунда. Така, за да има достатъчно кадри и за двете очи, при тази технология кино машините прожектират по 48 кадъра в секунда - 24 за всяко око. На този принцип работеха и повечето системи за 3D кино до момента, включително и въведената през 1986 г. система IMAX.

Системата за 3D дигитално кино се отличава от предшествениците си не само по качеството на образа и наситеността на цветовете, но и по вида на поляризацията. Досегашните формати разчитаха единствено на вертикална и хоризонтална поляризация, за да излъжат окото ви, че вижда триизмерна картина.

3D дигиталното кино използва така наречената кръгова поляризация. При нея поляризацията на светлината се сменя в две посоки - по и обратно на часовниковата стрелка. И най-важното - за разлика от стандартните до момента 48 кадъра в секунда, 3D дигиталното кино ви прожектира 144 кадъра в секунда. Очите ви възприемат много повече информация за единица време, мозъкът ви няма нужда да се напряга, за да попълни липсите между отделните образи на екрана.

3D дигиталното кино завладява света с бързи темпове. От излизането й на пазара през октомври 2007 г. досега, тази система е инсталирана в повече от 500 зали в 24 страни, вкл. България.

3D дигиталното кино на Долби направи и своя дебют в Китай в Шанхай със същия филм, който ще гледаме и у нас - "Пътуване до центъра на земята".

Постепенно 3D дигиталното кино Долби сстава лидер на световния пазар. Това се дължи на факта, че тази система е достъпна - за нея не се налага построяването на зала с огромен екран, като за IMAX.

Новата дигитална технология прави възможно гледането на един и същи триизмерен филм, при едни и същи луксозни условия на различни места в България. Друго голямо предимство са очилата. Освен с принципно нова поляризация, тези очила са леки, ергономични и удобни. Толкова удобни, че да забравяме за тях през целите 90, 100, 120 и т.н. минути, докато трае филмът. Освен това към всяка от системите за 3D дигитално кино е инсталирана и отделна система за почистване, възстановяване и стерилизиране на очилата.

Филмите, които предстои да видим

Може би най-важното предимство на новото 3D дигитално кино е разнообразният филмов репертоар и то не от научнопопулярни филми с продължителност от 45 минути, а от пълнометражни игрални и анимационни заглавия.

В момента всички големи холивудски филмови компании завършват или са завършили по няколко заглавия специално за системата 3D дигитално кино. Някои от тях съвсем не са за подценяване - новият филм на Джеймс Камерън и първи игрален след "Титаник" - "Аватар", както и третият филм от поредицата "Ледена епоха" с подзаглавие "Зората на динозаврите". Освен това до края на тази и през следващата година ще имат премиери у нас продължението на комедията "Нощ в музея" с участието на Бен Стилър, анимационните "Up" на Pixar, Bolt на Walt Disney Animation Studios, "Monsters vs Aliens" на Dream Works Animation.

Все по-голяма част от репертоара на триизмерното дигитално кино заема така нареченият "alternative content" - концерти, оперни представления, циркови представления и най вече спорт. Още в края на миналата година в определени мултиплекси в САЩ феновете на баскетбола са наблюдавали мачовете от плейофите на NBA на живо и на 3D.

Къде да ходим на 3D дигиталното кино?

3D дигитално кино има във всички мултиплекси Арена - двата в София, във Варна и в Стара Загора, както и в кино Фламинго в Пловдив.

Важен фактор за притока на зрители е и конкурентната цена на билетите. Европейската практика сочи, че цената на билетите за 3D дигиталното кино е с около 50 процента по-висока от тази за обикновено кино. В синхрон с европейската практика, цените при нас ще бъдет съответно 12,00 лева и 9,00 лева намалена цена за деца до 16 години, пенсионери и хора с увреждания.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини