От х:

Днес в x:

Лампите на Пантон - движение, звук, цвят и лъчи

Столът Panton е не само най-известното творение на датския маестро, но и една от дизайнерските икони на 60-те и 70-те години на миналия век. Отскоро и неостаряващите лампи на Вернер Пантон са вече у нас.

Създадени между 1964 и 1980 година лампите на Вернер Пантон са универсални - допълват ефектно различни стилове. Някои ги харесват, защото намират дизайна им модерен и днес. Други ги считат за класически, трети ги избират, защото предпочитат ретрото. Лампите на Пантон са всичко това. Пример за уникален, безсмъртен дизайн.

Пантон комбинира движението, цвета, звука и, разбира се, светлината, за да внесе неповторимо усещане за живот в своите лампи.

Съставени от многобройни елементи, те не са просто светлинни източници - трептят и издават нежни звуци от най-лекото движение на въздуха, искрят и пречупват светлината и околната среда в причудливи отражения.

Природата е основно вдъхновение за Пантон. Неговите лампи не само интерпретират органични форми. Те растат и избуяват в различни конфигурации. Най-впечатляващите примери в това отношение са Fun, Ball и Spiral.

Датският дизайнер е предтеча на актуалното сега направление, определяно от специалистите като неонатура, което копира не само природни форми, но и процеси. При това лампите могат да се интерпретират на много нива.

Излъчването на една от най-обичаните - Fun, например е многолико. Раздвижени от лек полъх, десетките седефени дискове, отразяват светлината в нежна игра, която напомня гонитбата на слънчевите зайчета върху морската повърхност. Лекият звън, който издават, подсилва приказния ефект на това поетично творение, вдъхва чувство за покой и умиротворение.

Изобретяването на красиви и вдъхновяващи предмети от най-прости неща Вернер Пантон превръща в изкуство. Използва елементарни геометрични форми, когато създава лампата-маса Illumesa и лампата Spy. Но те са направени от прозрачни материи и на тъмно се възприемат не като осветителни тела, а като флуоресциращи предмети.

Пантон прави различни версии на моделите и всяка има свое уникално внушение. Многобройните обществени интериори, оформени с тях, разкриват забележителната им способност да създават неповторима атмосфера.

У нас лампите на Вернер Пантон се предлагат в магазин VerPan, представител на едноименната германската фирма, учредена в партньорство с вдовицата на дизайнера Мариане Пантон. Тя продава в повече от 50 страни.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини