От х:

Днес в x:

Седем мита за пушенето

Хората пушат от векове. Но все още отказват да приемат истината за употребяваната от тях отрова. По този начин между поколенията се предават митове за пушенето.

Мит 1. Най-вредното в цигарите е никотинът.

Това, че капка никотин може да убие кон и предизвиква рак, го знае всяко дете. Изпушвайки една цигара обаче, поглъщаме от 0,1 до 1,8 милиграма никотин. Така, по конската схема, би трябвало да се гътнем още след първата изпушена кутия цигари. Всъщност самият никотин не е канцерогенен.

Това е преди всичко наркотик, който предизвиква зависимост. А вече с дима в организма ни попадат наистина опасни вещества. Техните съставки, попадайки в кръвта, а оттам – в органите, предизвикват развитието на злокачествени образувания.


Мит 2. По-безопасно е да се пушат лула и пури, защото при тях димът не се вдишва.

Този вид пушене наистина рядко предизвиква рак на белите дробове, но пък е сред причините за рака на устата и гърлото.

Мит 3. Цигарите ни успокояват и спасяват от стреса.

Истината е, че съставките на тютюна (смоли, никотин, дим и т.н.) не успокояват, а просто раздразват главните участъци на нервната ни система. Затова, веднъж свикнал с цигарата, човек не може да се успокои без нея. Получава се затворен кръг: и възникването, и премахването на стреса зависят от цигарите.

Мит 4. Пушачите са слаби.

Огледайте се – наоколо е пълно с пушещи дебеланковци. Притъпявайки глада с цигари, най-много да си докарате гастрит или язва. Да се отслабва с помощта на цигарите, е все едно да се топите от инфекциозна болест.


Мит 5. Цигарите Light са по-безопасни от обикновените.

За съжаление не е така. Пушейки по-леки цигари, се "дърпа" по-силно и по-дълбоко, което може да доведе не само до рак на белите дрообве, но и на алвеолите и бронхите.


Мит 6. Пушенето ни помага да се съсредоточим.

Не! Стимулирането на нервната система с помощта на никотина води до изтощаване на енергийните възможности на мозъка. Тютюнът се превръща в своеобразен стимулатор: при умствено натоварване човек пали цигарите една след друга, само и само да не загуби концентрацията си.

Мит 7. Невъзможно е да спреш цигарите, намалявайки количеството никотин.

Трудно е, но може. Още повече – вместо да намалите количеството изпушени цигари, по-добре е да минете на никотинозаместителна терапия (лепенки, дъвки...). Тези средства снабдяват организма с никотин, като намаляват остротата на синдрома на отказването.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини