От х:

Днес в x:

Бабите на кастинг за курорт. Преглед на националния печат – 4 септември

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
Като представител на НДСВ и носител на десноцентристки убеждения за мен основният ни опонент е левицата, казва в интервю за "Труд" министърът на държавната администрация Николай Василев. Не вярвам в широките коалиции, вярвам в еднопартийните правителства с ясна йерархия и отговорност, но не е възможно политическата система да ражда винаги еднопартийни правителства, отбелязва той.

"НДСВ няма да напусне коалицията на конгреса", посочва в друг материал "Труд". На форума си през октомври делегатите ще приемат отчетен доклад за дейността на партията, промени в устава и ще си избират ново ръководство. В дневния ред нямало включена точка за евентуално напускане на тройната коалиция.

Според проверка на "Сега" коалиционните партньори на БСП се отнасят скептично към щедрите обещания на социалистите за харчене на бюджетния излишък основно за пенсии, антиинфлационни и коледни надбавки. ДПС и НДСВ се обявиха за баланс между инвестиционното и социалното начало, както и да не се оставя впечатлението, че определени групи българи ще се облагодетелстват предизборно. "Пенсионерският курорт разцепи властта", коментира и "Новинар". Подобна е констатацията и на "Стандарт" - "Война за бабите". Изданията цитират министър Николай Василев, че идеята на БСП 5000 пенсионери да отидат на почивка за сметка на държавата не е обсъждана в правителството.

"Монитор" добавя въпроса на Василев до кого ще бъдат близки хотелите, в които ще почиват възрастните хора. Лидерите пък на двата най- големи пенсионерски съюза - Цветан Минков и Сава Гърбузанов, се изпокараха кой ще прави кастинг за късметлиите.

"Бюлетината като билет за плажа", е озаглавен материал в
"Стандарт". БСП вкарва нова хватка за купуване на гласове с държавни пари, коментира Мартин Карбовски.

"Голямото харчене на бюджетния излишък ще вдигне инфлацията", прогнозира в интервю за "Монитор" Васил Василев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.


"Коалиция БСП-СДС? Гавра, но е възможна", пише в анализ "24 часа". Премиерът публично обяви позицията си към лидерите на ГЕРБ, "Атака" и ДСБ - нагласен деструктивен триумвират, който бил разрушителен и антибългарски. Но ако се замислим, именно ГЕРБ, "Атака" и ДСБ досега са декларирали, че няма да правят коалиция с БСП и ДПС. Същото обаче досега не е заявено категорично от СДС, анализира авторът Михаил Константинов.


"Бунтът в ДСБ бил буря в чаша вода", отбелязва в заглавие "Труд". Думите на депутата от ДСБ Николай Михайлов, че партията" ще загине, не можем да бъдем в коалиция с лице, което доскоро бе наричано мутра" и това, че за него "нечестивият брак" с ГЕРБ бил за "оцеляване на лидерите", повлякоха отново слуха, че ДСБ се цепи, пише изданието. Готвел се бунт срещу лидера Иван Костов и най- близките му хора заради водената от тях политика. В групата на бунтарите влизат Михайлов, колегите му Нено Димов и Антонела Понева. Депутатката Евдокия Манева също е против ГЕРБ, но категорично отрича да е застанала срещу партийното ръководство и Костов. През октомври се очаква ДСБ да вземе официално решение за работа с ГЕРБ.

В анализ "Дума" пише, че обединението на ГЕРБ, ДСБ и СДС напомня на сюжет от древногръцката митология. Изданието припомня, че преди една година столичният кмет Бойко Борисов нарече СДС "троянски кон". Причина за изказването му стана желанието на сините да се коалират с ДПС в Кърджали на местните избори.

"Опозицията да не се обединява на принципа "Стани да седна", коментира пред "Сега" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По вероятно е аз да стана третият български космонавт, отколкото ВМРО да влезе в правителство с БСП и ДПС, категоричен е той.


Премиерът Сергей Станишев има шанс за втори управленски мандат, пише "Труд" като се позовава на проучване на агенция "Маркет рисърч". Според данните за трети пореден месец подкрепата към ГЕРБ спадала и в момента е около 21,1 процента от избирателите.


"Вълна от оставки в полицията? Грешите!", е озаглавено интервю в "Труд" с генералния комисар на МВР Павлин Димитров. Той обяснява, че са напуснали 1857 служители, но са назначени 1720. По думите на Димитров е лъжа, че антимафиотите от ГДБОП се цупят и бездействат нарочно. Тази година 105 лидери и членове на престъпни групи са пратени в ареста след разработки на ГДБОП, казва генералният секретар на МВР. В подобно интервю за "24
часа" Димитров посочва, че 105 лидери на банди са в ареста. "За бога, българи, не давайте пари на полицаи", призовава той.


Бизнесмени и политици имат свои хора в съдебната система. Те ги "отглеждат" и помагат за развитие в кариерата, заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, цитиран от "Новинар". Той допълни, че съответните избраници се отблагодаряват на покровителите си като решават техни проблеми със съдебната власт.


Нови скандални разкрития изплуваха в морето от далавери в общинското дружество "Софийски имоти", информира "Труд". На 18 май 1995 г. дружеството е спонсорирало управляваната от Елена Костова (съпруга на Иван Костов) фондация "Бъдеще за България" със 17 млн. лв., която по тогавашния курс на долара е 257 314 щатски долара.


Курсът по първа помощ за млади шофьори да стане поне 10 учебни часа, предложил пред "24 часа" здравният министър Евгений Желев. Свидетел съм, че много хора спират да помагат, когато минат покрай току-що станала катастрофа, казал Желев. С действията си обаче повечето не само не помагали, а затруднявали положението на ранените. Здравният министър подкрепил предложението нарушителите на пътя да се наказват и с обществено-полезен труд като санитари в болниците.


БЪЛГАРИЯ-ЕС
"ЕС разреши пари за мляко", обявява под глава "24 часа".
Европейската комисия дава съгласие България да подпомогне млекопроизводителите, стана ясно вчера на среща в Брюксел на вицепремиера Меглена Плугчиева и земеделския министър Валери Цветанов с еврокомисаря за селското стопанство Мариан Фишер-Боел. Ние искахме да отпуснем 60 млн. лв. помощ. Каква сума ще получат фермерите и какъв точно вариант ще се използва, ще бъде решено днес. В същото време у нас ромчета се изкъпаха с мляко при поредния протест на фермерите за субсидия, отбелязва изданието.
Един от вариантите е земеделците сами да модернизират стопанствата си, а ЕК да им възстанови 50 процента от сумите, посочва "Сега". "Монитор" допълва, че сред задачите на Плугчиева и Цветанов в Брюксел е да представят постигнатото от България в усилията да бъдат размразени спрените средства по програма САПАРД, които надхвърлят 100 милиона евро.


"ОЛАФ разследва 11 нови случая на измами с еврофондовете у нас", съобщава на първа страница "Класа". Само от юли досега са започнали 11 нови разследвания за злоупотреби и общият им брой вече стигна 30.


Предпазната клауза за българската авиация падна, но официално решение ще бъде обявено на 8 септември, съобщила за "24 часа" вицепремиерът Меглена Плугчиева. Отпадането на клаузата ще позволи на нашите самолети да летят между градовете в ЕС.


ИКОНОМИКА
АЕЦ "Белене" ще бъде изградена така, че да издържи на пряк удар от тежък пътнически самолет върху реакторите. Това заяви вчера Леонид Резников, президент на руската компания "Атомстройекспорт", при тържественото откриване на площадката, цитиран от "Труд". Церемонията, обявена като символична първа копка, събра на територията на Втората атомна десетки енергетици, депутати, министрите Петър Димитров и Асен Гагаузов, бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. Премиерът Сергей Станишев посочи, че изграждането на АЕЦ "Белене", която ще струва около 4 млрд. евро, се ползва с пълната подкрепа на Европейската комисия. След 5, най- много след 6 години, тук трябва да бъде най- модерната АЕЦ не само в региона, но и в ЕС, заяви Петър Димитров. "Новинар" посочва, че около 10 млрд. лв. са загубите за страната от забавянето на строителството на централата. "Класа" акцентира, че оборудването за двата реактора ще бъдат поръчани до края на 2008 г., а "Дума" извежда, че
новата централа ще даде на страната ни енергийна независимост.

"Старт на "Белене" без копка и шампанско", коментира "24 часа" и допълва, че премиерът промени сценария и отказа планираната ритуална копка и пиенето на шампанско.

"Сега" уточнява, че белгийската компания "Електрабел" и немската RWE, които кандидатстват поотделно да станат стратегически инвеститори в проекта, вероятно ще обединят офертите си. Двете компании ще станат собственици на 49 процента от бъдещата атомна електроцентрала.


ОБЩЕСТВО
Водещата тема в "Сега" днес е за големите разлики в оценките на учениците от матурите и тези в дипломите им по едни и същи предмети. Според анализ на МОН оценките в средните училища се завишават, и то далеч не символично. Министърът на образованието Даниел Вълчев обеща строг контрол и наказания за училищата с голяма разлика в резултатите.
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини