От х:

Днес в x:

Първа копка на АЕЦ „Белене”

В 12 часа днес бе направена първа копка на АЕЦ „Белене", съобщава Фокус. АЕЦ „Белене" е един от най-големите проекти в ЕС. Договорът за изграждане на централата е подписан на 18 януари т.г. Той е на стойност близо 4 млрд. евро.

До края на септември ще приключи процедурата за избор на стратегически инвеститор. Очаква се до 15 септември да бъде представена подобрената оферта за проекта. През този месец се очаква още да завърши цялостното представяне на техническия проект в Агенцията за ядрено регулиране.

Двата блока на АЕЦ „Белене" ще бъдат изградени на два етапа. Първият блок трябва да бъде изграден от март 2009 г. до декември 2013 г., а вторият – в периода март 2010 г. – юли 2014 г.
За отразяване на официалния старт на дейностите по проекта АЕЦ „Белене" са се акредитирали рекорден брой журналисти – 97. Сред акредитираните журналисти са представители на руски медии, всички международни медии, които имат кореспонденти в България, както и разбира се журналисти от всички български медии.

Българският премиер Сергей Станишев участва в церемонията за първата копка на АЕЦ "Белене", която последва частичното закриване на единствената ядрена електроцентрала на страната в Козлодуй, предаде АФП.

"Ядрената енергия и развитието на АЕЦ "Белене" ще гарантират на страната автономност с оглед на енергийните доставки", каза Станишев.

Очаква се работата по първия от двата реактора на АЕЦ "Белене" да стартира през март 2009 г. и да приключи през декември 2013 г., а на втория – от март 2010 до юни 2014 г., съобщи наскоро министърът на енергетиката и икономиката Петър Димитров.

"Белене" е уникален проект, на който ще може да се разчита и който ще бъде сигурен и ефективен", заяви Леонид Резников, президент на "Атомстройекспорт", компанията, която ще осъществява проекта.


Строителството на АЕЦ "Белене" е най-мащабният проект в руско-българско сътрудничество, предаде РИА Новости. "АЕЦ "Белене" е най-важният проект в икономиката на България от много години", отбеляза Резников.
Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини