От х:

Днес в x:

Спорът между Би Ти Ви и кабелни оператори

Даниела Стефанова
Жителите на Благоевград, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Кресна, Разлог осъмнаха без сигнала на Би Ти Ви в понеделник. Така се изпълни заканата на кабелните оператори от Югозападна България, че ще спрат да излъчват ефирната телевизия от началото на септември, ако тя настоява да й плащат такса за разпространението по кабел. В навечерието на подновяването на договорите си националната телевизия поискала такса от 2.32 лева без ДДС на абонат на месец, казаха собственици на кабелни мрежи. Срещата на 7 август не сближи позициите на двете страни. Оператори предупредиха, че потърпевши ще се окажат зрителите, които могат да избират: да бъдат лишени от програмата на ефирната телевизия или да плащат по-висока такса, за да я гледат. Вчера зрители питаха защо нямат Би Ти Ви.

Реакцията на Би Ти Ви

От телевизията не скриха изненадата си от действията на операторите от Югозападна България. В съобщението от пресцентъра се казва: "По повод на актуализираната оферта, разпространена от Би Ти Ви миналата седмица, лично Велимир Алтънов (представител на колегите от Югозапада) се е уговорил за среща с цел преговори с главния юрисконсулт Жанет Захариева. Срещата беше насрочена за 3 септември, но въпреки това близки до Алтънов оператори спряха излъчването. Смятаме, че подобни действия са единствено в ущърб на нашите зрители, които винаги са плащали на кабелните оператори, за да ни гледат." В момента според Би Ти Ви се водят активни преговори и се подписват договори с оператори на територията на цялата страна. Разговорите са по променената оферта.

Новото предложение

Предлагаме на кабелните оператори да излъчват Би Ти Ви безплатно, като се ангажират да включат в кабелната мрежа ново, интересно съдържание, което планираме да предложим на зрителите следващата година, обясниха от медията. Засега то се пази в тайна, но най-общо казано, става дума за няколко нови кабелни канала. Те обаче ще бъдат платени. Ако собствениците на кабелни телевизии откажат да включат новите канали в мрежите си, тогава за тях ще бъде валидна финансовата оферта - по 49 евроцента (95 ст.) базова цена на абонат. Тя не включва допълнителните отстъпки в зависимост от броя на абонатите на всяка кабелна мрежа. Тази цена ще пада още надолу, уверяват от Би Ти Ви. Оттам казват, че никога не е ставало въпрос за 2.32 лева, както твърдят кабелните оператори. "Както вече обявихме в началото на август, за нас не е важно непременно да получаваме пари от кабелните оператори, а да бъдем поставени в благоприятни условия в кабелната мрежа. За справка - преди 8 години бяхме в конкуренция с много малко телевизии в тази мрежа, но сега се борим за аудитория с минимум 60 програми. А в ефир, където се излъчваме безплатно за зрителя, се конкурираме само с 3", гласи официалният коментар на телевизията.

Какво казват кабелните оператори

Отказахме офертата да разпространяваме в пакет Би Ти Ви плюс GTV за 2.70 лева на абонат на месец, каза по телефона за "Дневник" управителят на "Телеком груп " от Благоевград Слави Въсенски. Според него не по-добра е и новата оферта на телевизията, валидна от седмица. Тя е на същата цена, но в пакета вече влизат освен посочените два канала и други два, неназовани. Освен това цената можела да се индексира нагоре според проучванията на социологическите агенции за рейтинга на програмите, обясни още Въсенски и допълни, че става дума за 3-годишен договор. Според него, ако се съди по обажданията на зрители, след спирането на сигнала повече им липсва Би Ти Ви, отколкото GTV, за която никой не е питал. Клиентите им обаче не искат да плащат по-висока цена за кабелна телевизия. В момента в Благоевградско месечният абонамент е 14 лева. Ако приемем сега високите цени, на опашката ще се наредят "Нова" и ТВ 2, смята още Въсенски. По негови данни вълната на недоволство от условията на Би Ти Ви вече обхваща и други райони на страната. Вчера следобед без сигнал на тази телевизия са оставили зрителите и доставчиците на кабелна телевизия в много селища на Северна България - в Ботевград, Мездра, Враца, Монтана, Видин, като и в Пловдив и Асеновград, докато бТВ предложи по-изгодни условия.

"Настроението и на малките, и на големите оператори е общо. Нашите членове също не са доволни от условията и допускам, че ще минат на същия вариант като колегите си от Югозападна България", каза изпълнителният директор на Асоциацията на кабелните оператори в България (АБКО) Магдалена Георгиева. Тя уточни, че телевизиите от Югозапада, които действат организирано, не членуват при тях. Според Георгиева Би Ти Ви предпочита да води преговори отделно, а не с група оператори. По думите й спорните моменти са, че ефирната телевизия държи на таксите от кабелните оператори и че обвързва програмата си в пакет с други.

В София

Засега големите софийски оператори като "Евроком кабел" все още не са подновили договора си с Би Ти Ви. "Ефирната телевизия обеща да преосмисли и подобри офертата си. За мен искането й е неоснователно, защото програмата й се приема безплатно във всеки дом, а ние само подобряваме качеството й на излъчване", каза шефът на борда на компанията Петьо Стайков. Как ще постъпи "Евроком" още не се знае, но миналата седмица операторът обяви, че вдига цената на пакета си за кабелна телевизия на 22.90 лева. Стайков обясни, че корекцията на тарифите им няма нищо общо с искането на Би Ти Ви. "Всяка година увеличаваме цените си. При инфлация от 14-15% нашата услуга нараства само със 7-8 на сто, а всяка година цените на горивата, правата за съдържание, заплатите скачат", каза той. Стайков не скрива опасенията си, че могат да загубят абонати.

От Комисията за защита на потребителите отговориха, че засега при тях няма постъпил сигнал от потребители, но са научили за проблема и ще се запознаят с него.

Кой ще спечели

Чуват се мнения, че от ситуация, в която двама се карат, ще спечели третият. В случая някои визират доставчиците на сателитна телевизия. Така смята управителят на "Телеком груп" Въсенски, според когото обаче това ще бъде само временна победа. "Ако Би Ти Ви ни наложи по-високи цени, "Булсатком" и "Ай Ти Ви партнер" ще спечелят, но това ще бъде само докато вдигне и техните цени", казва той.

"Отдавна имахме такъв проблем, дърпахме се много и от много години плащаме такса на Би Ти Ви", каза за "Дневник" управителят на "Ай Ти Ви партнер" Цветелина Димитрова. Тя не очаква наплив от недоволни абонати на кабелните телевизии към техните мрежи, но допуска, че Би Ти Ви няма да закъснее с нови цени и към сателитните оператори.

Случаят "Диема"
Ситуацията с Би Ти Ви повтаря спора между кабелните оператори и "Диема вижън" отпреди повече от година. Тогава телевизията предприе същия ход - направи собствени програми и реши да ги изтъргува в пакет. Тогава по данни на операторите "Диема" изчака края на годината и притисна операторите да подписват нови договори с близо 58% по-висока нова цена. От някои кабелни телевизии тя беше искала 5 хил. лв. месечна такса само за "Диема +". Ако приемем новите договори на "Диема вижън", трябва да увеличим още цените към абонатите си, заявиха тогава най-големите кабелни оператори в страната. Например "Евроком кабел МБ" вдигна месечната си такса от 18 на 20 лв. По-високи месечни такси обявиха и други кабелни мрежи, като новите им цени не включваха програмите на "Диема", а само каналите в основния им пакет. Голяма част от операторите, които не приеха условията на "Диема", останаха без договори. Доставчикът на програми пък им спря сигнала.

Кабелните мрежи
В България според Комисията за регулиране на съобщенията работят над 700 кабелни мрежи, а абонатите им са над 1 млн. домакинства. Месечната такса вече надхвърли 10 евро. Основният пакет включва 60-80 програми.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини