От х:

Днес в x:

Трима се бият за място на плажа

Плажът в Златни пясъци се превърна в бойно поле. Тълпи туристи се борят за всеки квадратен метър пясък край брега, на който да оставят хавлията си. Къпането в морето става мисия невъзможна, ако не си платиш за шезлонг и чадър, кахърят се туристи. Стоим на пост и чакаме на опашка, докато някой си тръгне, жалват се гостите на курорта. Вместо да си почиваме, се бием за място, на което поне да оставим плажните чанти, за да влезем да поплуваме няколко минути. За хората, които нямат намерение да стоят на пясъка цял ден, а идват само за едно къпане, не си струва да плащат за чадър и шезлонг. Да се вредят на свободната ивица обаче също е трудно. Така че единственото спасение се оказват хотелските басейни. Особено след като стопаните на ивицата се изхитриха да продават и шарената сянка между чадърите, та да си избият инвестицията за почистването на пясъка и наетите спасители.
Въпреки че по закон свободната зона от съоръжения и чадъри на пясъка трябва да е минимум 20%, концесионерите невинаги спазват нормата. Те се оправдават с факта, че морето изяждало брега, а таксата за стопанисване на ивицата била висока. Другото лято обаче концесионерите ще са принудени да оставят половината зона свободна. Дотогава туристите ще трябва да се хващат за гушите за всяко свободно местенце, на което да метнат хавлията си. А след биткаджийското лято едва ли ще са мнозина и онези, които предпочетат да прекарат и следващата си почивка в родните курорти.
За разлика от друга година плажовете у нас остават пълни през последните дни на август и началото на септември. Освен скандинавците, които се възползват от всяка възможност да събират слънчеви лъчи, българите идват заради намаленията в края на сезона. Много семейства предпочитат да почиват веднъж в чужбина, а в края на лятото да летуват и на родните курорти. През септември и в началото на октомври цените са значително по-ниски. Намаленията стигат до 50-70%. Времето е идеално и за онези, които предпочитат спокойствието, защото туристите вече не са толкова много. Краят на сезона е и любимото време на българите за дълъг уикенд край вълните. Отпуските са свършили, но лятното настроение все още не е отминало, затова при първа възможност стягат куфарите към морето, като за последно.
Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини